Skocz do zawartości

Wasze patenty na niezgubienie czujników.

Nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem licznika - Garmin 530 wersja bundle.

Zamontowałem czujniki na rowerze, na fabrycznych gumkach i jakoś nie budzą we mnie zaufania... Zdarzyło się komuś z Was zgubić czujniki z powodu np pęknięcia tych gum?

Jakie macie swoje sposoby na zabezpieczenie się przed utratą?

Najprościej pewnie trytytkami...

Problemem w moim przypadku jest fakt iż posiadam dwa rowery a jeden komplet czujników. Za każdym razem nowe trytytki...no da się, ale może ktoś coś ... Dodatkowo obawiam się 'wyrobienia' gum przy częstym żąglowaniu pomiędzy rowerami.

Gdzieś w czeluściach piwnicznych leży rzep samoprzylepny z 3M. Jak go kiedyś odnajdę to spróbuję i dam znać czy to ma jakiś sens.

Czekam na Wasze pomysły.

Pozdro.

Opublikowano
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem licznika - Garmin 530 wersja bundle.
Zamontowałem czujniki na rowerze, na fabrycznych gumkach i jakoś nie budzą we mnie zaufania... Zdarzyło się komuś z Was zgubić czujniki z powodu np pęknięcia tych gum?
Jakie macie swoje sposoby na zabezpieczenie się przed utratą?
Najprościej pewnie trytytkami...
Problemem w moim przypadku jest fakt iż posiadam dwa rowery a jeden komplet czujników. Za każdym razem nowe trytytki...no da się, ale może ktoś coś ... Dodatkowo obawiam się 'wyrobienia' gum przy częstym żąglowaniu pomiędzy rowerami.
Gdzieś w czeluściach piwnicznych leży rzep samoprzylepny z 3M. Jak go kiedyś odnajdę to spróbuję i dam znać czy to ma jakiś sens.
Czekam na Wasze pomysły.
Pozdro.

Cześć,
Mam od 2 lat na jednym rowerze. Z 10 razy zdejmowana. Narazie nie widzę żadnych przetarć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Pomógł 1
Opublikowano

Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednej, dość istotnej kwestii. 

Czujnik kadencji zamontowany w jednym rowerze do korby Sram NX. Ona jest od wewnętrznej strony żłobiona. Czujnik zamocowany tuż przy samym pedale, przylega do korby w 3/4 może połowie całej swojej długości.

I ci do rzepa - ma służyć tylko jako dodatkowe 'zabezpieczenie', używany razem z gumkami.

Opublikowano

Ja mam od roku na fabrycznych gumkach. Czujniki Magene. Zero problemów, zero strachu.
Na twoim miejscu kupiłbym drogi komplet czujników na drugi rower i tylko w liczniku zmieniał rower.

Wysłane z mojego MI 10T Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przynajmniej od 15 lat jeżdżę na różnych garminach i ich czujnikach mocowanych gumkami. Nigdy żadna mi się nie przetarła i nawet nie była bliska.

Zgadzam się z innymi - kup drugi czujnik do drugiego roweru bo szkoda czasu na przekładanie.

Opublikowano

Ja bym dokupił drugi komplet czujników. Co do samego mocowania to bez obaw, kilka lat już z czujnikami jeżdżę i żadnego jeszcze nie zgubiłem. 

Opublikowano

W planach jest zakup drugiego kompletu (ale już tańszych, Magene prawdopodobnie), ale póki co musze poradzić sobie z jednym.

Opublikowano

Ja mam Magene i jestem zadowolony. Jak się pokusisz o import na własną rękę to za 2 szt dasz około 110-120zł.

Opublikowano

Jednak bym polecał złapać czujnik kadencji co najmniej jedną trytytką - w mojej za czasów jak jeszcze miałem 520-kę gumę szlag trafił - na szczęście tylko w jednym miejscu i dość szybko to dojrzałem - od tego czasu kadencje mam wyłącznie na opaskach zaciskowych.