Loveweed Opublikowano 13 Maja 2021 Opublikowano 13 Maja 2021 Witam,jestem tu nowy proszę zatem o wyrozumiałość.Temat był juz wielokrotnie poruszany na tym forum lecz po przestudiowaniu nie znalazlem odpowiedzi jednoznacznej - temat dotyczy rowerow kross i uciekajacych tylnych kół do lewej strony wzgledem osi roweru. Jest fo wartosc maks do 0.3 moze 0.4 cm ale ja ją widze.rower byl w 3 serwisach za kazdym razem.twierdzili ze problemu sie pozbyli problem po 1szych 10 kilometrach powraca...zmieniany byl zacisk rozbierana piasta.kolo da sie poprawic na zacisku na wlasne miejsce koło jednak znow ucieka lecz nie od razu.czy ktoś juz rozwiazal ten problem? Badz spotkal sie z nim osobiscie? Pozdrawiam. Rower kross.lvl b4 29" 23"
kaido2 Opublikowano 14 Maja 2021 Opublikowano 14 Maja 2021 Tak , spotkałem się z tym neijednokrotnie i to korygowałem. Pytanie, czy koło trzyma symetrie, czy rzeczywiście jest to problem z ramą. Ponieważ nieraz miałem styczność z kołami składanymi maszynowo nie trzymającymi symetrii, to było by to pierwsze co bym sprawdził - czyli koło do centrownicy, bądź prawidłowo zaplecione do ramy. W przypadku gdyby tylny trójkąt okazał się nie trzymać prawidłowych kątów, to w tej ramie dostosowałbym osiowość za pomocą klucza do nypli.
Loveweed Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Opublikowano 18 Maja 2021 Witam.dziekuje za odpowiedz, chodzi o to ze wrzucilbym cale nowe koło komplet, tyle ze nie chce sie juz pakowac w koszta tego roweru jesli to rama to wole kupic nowy rower problem w tym ze znalezienie w tym sezonie sensownego roweru w tym rozmiarze graniczy z cudem...gdy to kolo ucieknie patrzac od gory na oś ramy wzgledem kola jest wrazenie jakby jeden widelec byl dluzszy...chcialbym zaryzykowac bo szkoda mi ramy -jest idealna dla mnie .bo wlozylem juz w ten problem duzo za duzo.kasy.
Loveweed Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Opublikowano 18 Maja 2021 DDodam iz kolo bylokiedys przesuniete na srubach i skrecone na podkladke i nie uciekalo wogole tyle ze wtedy na adapter hamulca dac musiałem podkladki. Bo kolo bylo przesuniete a sporo waze i przeszkadzal mi fakt ze pracuje to na podkladkach.
Administrator SzajBajk Opublikowano 19 Maja 2021 Administrator Opublikowano 19 Maja 2021 W dniu 13.05.2021 o 19:34, Loveweed napisał: uciekajacych tylnych kół do lewej strony wzgledem osi roweru. Diagnoza: wyciągnij zacisk z koła (będzie widać oś), wciśnij oś koła do końca na swoje miejsce w hakach ramy, jeśli koło ustawiło się prosto, to wiesz już, że przesuwa się po naciśnięciu na pedały i może to być wina zacisku, jeśli koło nie leży w osi, to masz problem z kołem lub ramą, ponieważ już przeplatałeś koło, ale nie "strzela" wtedy w szczelinę hamulca, to najpewniej masz problem z ramą.
Loveweed Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Opublikowano 22 Maja 2021 (edytowane) Witam Szaj -dziękuję za pomoc,zacisk tez byl zmieniany niestety. Pytanie jeszcze jedno czy jesli to zloze spowrotem na nakretke i przesune na śrubach a pod adapter hamulca dam podkladki tj bylo.to wczesniej to czy nie wyrwie mi gwintow badz mocowan adaptera hamulca w ramie?? Chcialbym to ogarnąć chocby po to by ten rower pozostawic jako trzeci rower bo mam sentyment i jest mega wygodny !:) Ps.dodam iz waze 110kg Edytowane 22 Maja 2021 przez Loveweed Brak
Rozwiązanie Loveweed Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Rozwiązanie Opublikowano 27 Maja 2021 Witam .rozwiazalem problem tylko blagam nie wylewajcie na mnie hejtu....KUPILEM TRZECI ZACISK NOWY I PROBLEM ZNIKNAL.....
Rekomendowane odpowiedzi