Skocz do zawartości

Giant talon 5 2014 modernizacja ?

Kanonier
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Maksiu79,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam rower Giant talon 5 z roku 2014, od nowości nie było w nim nic modernizowane gdyż nie był za wiele użytkowany. Od jakiegoś czasu zaczynam jeździć coraz więcej, głównie drogi asfaltowej , czasem szutrowe i rekreacyjnie po lesie. Czy jest sens cokolwiek w nim zmienić/ulepszyć/dostosować do takiej jazdy w jakiej go używam raczej zmienić rodzaj roweru? 

Mój wzrost i waga to 177cm 75 kg.

Specyfikacja roweru:

olimpiadb_18955.jpg

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Kanonier napisał:

Czy jest sens cokolwiek w nim zmienić/ulepszyć/dostosować

Odpowiedz sobie na pytanie czy coś Ci w tym rowerze nie pasuje, np. czy brakuje Ci zakresu przełożeń, są za duże opory toczenia, za słabo hamuje, czy masz niewygodną pozycję?

Jeżeli na któreś z takich pytań odpowiesz twierdząco, to wtedy możesz dany komponenty dostosowywać/zmieniać. Zmienianie dla samego zmieniania jest raczej bez sensu. A może się okazać, że zmiana roweru będzie lepszym rozwiązaniem, bo w podobnych kosztach jakie poniósł byś na modernizację będziesz miał rower w pełni spełniający Twoje oczekiwania i nowy.

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

Właśnie myślałem o tym aby zmniejszyć opory toczenia , jeśli się da trochę odchudzić. Pozycja mi odpowiada, hamulce myślę ,że też są wystarczające dla mnie. Czy dobrą opcją będzie np wymiana opon na cieńsze bądź bardziej przystosowane do jazdy po asfalcie i bardzo niewymagającym terenie ?

Opublikowano
17 minut temu, Kanonier napisał:

Czy dobrą opcją będzie np wymiana opon na cieńsze bądź bardziej przystosowane do jazdy po asfalcie i bardzo niewymagającym terenie

Będzie dobrą opcją. Na taki użytek jak piszesz poszukaj opon typu semi-slick np.:

https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-hurricane-pd4847/

19 minut temu, Kanonier napisał:

jeśli się da trochę odchudzić

Tu już pójdziesz w znaczne koszty jeżeli takie odchudzenie miałoby być odczuwalne - to już chyba lepiej zbierać na inny rower.

Opublikowano

A czy jest sens robić koła bezdętkowe ? 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Obręcze, które masz raczej nie są TR więc musiałbyś kupić nowe i przepleść albo kupić całe koła. Zyskasz trochę na masie ale przy takim użytkowaniu jakie podałeś to moim zdaniem gra niewarta świeczki.

• Pomógł 1