KeV Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Cześć Wszystkim, Nabyłem nowe pedały jak w tytule. Montaż, kalibracja, podkładki wg instrukcji. Parowanie z Wahoo. Niestety podczas jazdy prezentowane Waty to jakaś porażka. Skaczą co 10, 20 a nawet 40-50 mimo jazdy po prostej. Czy te pedały tak mają czy jakieś badziwie mi sprzedano??? Dzięki z góry. Dajcie znać, bo jak coś to będę reklamował.
tadzikpl Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Kusi chęć zapytać, czy wiesz co i po co kupiłeś? Ale może najpierw kilka informacji i porad. To jest miernik jednostronny, podający co sekundę moc zmierzoną dla lewej nogi i pomnożoną przez 2. Ta cecha już sprawia, że wykres tej mocy nie będzie tak gładki, jak pochodzący z miernika dwustronnego. I nie ma sensu ustawianie pola mocy bez wygładzania na liczniku. Wahoo na pewno ma pole mocy ze średnią z 3s, która jest imvho minimalną sensowną wartością. I na koniec dodam, że jadąc na rowerze w większości czasu patrzymy na drogę, a nie licznik.
KeV Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Opublikowano 9 Maja 2021 Jest ustawione na 3sekundy wygładzanie. Ale po to sie kupuje miernik mocy aby śmigać w danej strefie. Przy takim falowaniu mija się to z celem. Jeżeli ktoś robi podjazd np 7% i skupia sie na drodze to jego sprawa. Licznik jest po to aby kontrolowac tetno, moc itp. Jeśli ten pedał tak działa to zdecydowanie odradzam.
tadzikpl Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Twoja noga tak działa, a pomiary Assioma to topowy sprzęt.
KeV Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Opublikowano 9 Maja 2021 Jadąc po asfalcie gladkim jak stol, ze stala predkoscia, ze stala kadencja falowanie na poziomie +-50W. Genialna pomoc w treningu. Wg mnie jednak coś musi być nie tak. Myslalem, ze ktos z forumowiczow uzywal wczesniej tego modelu i sie wypowie konstruktywnie.
Lexluthor Opublikowano 10 Czerwca 2021 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Hej, wrzuć jakiś wykres, ja niedawno kupiłem uno chętnie porównam. Teoria jest taka, że jeżeli jedziesz z kadencją 80, to nigdy nie włożysz takiej samej mocy w każde depnięcie. Jest to praktycznie nie możliwe, wystarczy że delikatnie zmieni się nachylenie jezdni. Dmuchnie delikatnie wiatr i już inną siłę noga wkłada. Zmienisz kąt w kostce (stopie) także wyjdzie inna siła. Lub nawet wystarczy pociągnąć prawą nogą do góry gdy lewa ciśnie i pomiar z lewej wyjdzie słabszy w porównaniu z poprzednim. Dlatego większość osób ustawia sobie średnia moc z 3 sek. aby takie wahnięcia znikły z ekranu licznika. Jednak wyświetlany pomiar z 3sek nie będzie widoczny na wykresie gdy zrobisz upload, gdzie zawsze jest pokazywany realny czasowo pomiar. Wahnięcia powinny być bardziej wygładzone gdy używasz pomiaru dwustronnego, ponieważ input danych jest z dwa razy większą częstotliwością i na wykresach i na liczniku. Pozdrawiam,
KeV Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) podpinam wykres mocy Edytowane 11 Czerwca 2021 przez KeV
tadzikpl Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 No i czego ten wykres ma dowodzić? Masz wątpliwość co do tego egzrmplarza, to pedeślij go do mnie, sprawdzę Ci go z Inpeakiem, Ronde, 4iiii, Powerboxem czy z czym tam jeszcze chcesz i wystawie wynik na dcr tool.
KeV Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) jeszcze zrzut co sekundę, @Lexluthor daj znać jak u Ciebie to wygląda Edytowane 11 Czerwca 2021 przez KeV
Lexluthor Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Te skoki do 500W są dość dziwne, tylko na wykresie są w ujęciu makro. Spróbuj zawęzić wykres jednego z tych skoków do ujęcia mikro ( powiększ ten moment czasowy tego skoku mocy na wykresie ), i porównaj czy on następuje po zerowej kadencji, kiedy przestajesz kręcić korba wytracasz prędkość a kiedy zaczynasz kręcić wtedy przeważnie następuje chwilowy skok mocy. To jest dzisiejsza moja jazda na trenażu, moc z Assiomy Uno. W tygodniu zrobię jazdę na zewnątrz to też zobaczysz jak to u mnie wygląda. Możemy zrobić tak, jeżeli masz Zwifta zrobię krótki testowy workout ok. 30min Ustawie kilka serii bloków 1-2 min. Udostępnię go jutro i wrzucisz sobie to Zwifta i wykonasz na sensorze Assioma Uno, wynik podepnij tutaj, potem wrzucę mój i twój do Zwift Power Analysis i zobaczymy jaki wynik da na wykresie. Co Ty na to? np. rozgrzewka 10min z1 (150W)- 2min, cad 85 z1 (150W)- 2min, cad 120 z0 (100w) - 3min cad free z2 (200W) - 2min, cad 85 z2 (200W) - 2min, cad 100 z0 (100W)- 3min, cad free z3 (240W) - 2 min cad 65 z3 (240W) - 2min cad 85 Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Lexluthor
KeV Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2021 Nie mam zwifta. Te skoki to depnięcie w korbę. Podpinam jeszcze jedną tabelę. Kadencja niby tak sama, prędkość a moc skacze.
Lexluthor Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Przejadę się w tygodniu na zewnątrz w miarę na płaskim, też zrobię kilka depnięć udostępnię ci mój plik.fit wczytasz sobie do tego twojego programu zobaczymy jakie wartości danych pobierze i wyświetli w tabeli. Może to być po prostu rozbieżność czasowa. punkt pobrania danych do tabeli nie jest ten sam, ponieważ kadencja nie jest stała i każdy obrót różni się czasowo o kilka milisekund, noga przebędzie inną drogę po okręgu, raz pokona drogę po okręgu szybciej a raz wolniej w ciągu sekundy, w zależności od strefy w jakiej się znajdzie moc będzie słabsza lub większa.
KeV Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2021 Jestem właśnie po teście na wahoo kickr. Na jednym i na drugim 3s wygładzanie. Wahania mocy podobne więc wydaje się być wszystko ok. Natomiast średnia moc wychodzi inna. Jestem na 100% pewny, że kickr podaje prawidłowo bo był sprawdzany z innymi miernikami. Favero jednostronne ok 15W mniej pokazuje na mocy średniej. Z punktu widzenia treningu nie ma to znaczenia pod warunkiem, że test ftp robiony jest na favero i trening na favero. Przypuszczam, że dla innych rozwiązan typu korba itd będzie podobnie. Stąd uważam, że zrobienie testu ftp na trenażerze a później przełożenie na szosę będzie niewłaściwe. Przy treningu interwałowym na 105% ftp możemy się zdziwić 😀
kafarek96 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 W dniu 11.06.2021 o 10:52, KeV napisał: podpinam wykres mocy Ustaw sobie wygładzenie na tym wykresie, i tak nic z niego nie odczytasz chyba że zależy ci na peaku (1s) to jedynie... Zobacz na grafice. Ten sam trening, a dane jakby różne. Musisz kombinować z wygładzeniem i wyciągnąć to co ci potrzebne. Co do Assioma Favero to jest TOP miernik, nie wiem jak on Ci tak faluje ale na pewno jest to bardzo dziwne. Ja w garminie mam ustawione tak, że pokazuje mi średnia z 10s, i pod spodem średnia całego okrążenia. I dopiero oba te parametry ze sobą jak zgrasz to pojedziesz fajnie, równo zadanie. Nie ma co go porównywać z 4iii, ron(dlami) i tego typu innych mierników. Sprawdź jeszcze raz poprawnie montaż, podkładki, kalibracje oraz ustawienie długości korby. Ale jedno jest pewne, człowiek to nie maszyna która po zadanych nastawach będzie jechała równo co do 1W. Jak nie jesteś wytrenowany i wyuczony równej jazdy (toteż kadencji) to rzeczą normalną jest że moc będzie fluktuować wokół zamierzonej mocy.
Lexluthor Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Favero Assioma Uno vs Tacx Flow [ERG - ON] Pomiar kadencji dla obydwu urządzeń odbywał się z korby. Pomiary Favero Assioma Uno zbierał Wahoo Bolt a Tacxa Zwift. Następnym razem wykonam także na wyłączonym ERG. Będę też mieć możliwość wykonać porównanie z DiretoX w późniejszym czasie. Pierwsze trzy słupki na przy kadnecjii 115-120, następne w okolicy 80 rpm, a bazowe ćwiczenie 85-90 rpm, i ostatnie 2 min tego ćwiczenia 100-120 rpm. Później rozjazd. Im wyższa kadencja tym bardziej zbliżone pomiary, a także im wyższe obciążenie obserwujemy identyczną sytuację, gdzie przy maksach Favero potrafi się wybić ponad Taxa. Jednakże od tej reguły odbiega 6 słupek gdzie Favero zbiera z czasem niższe pomiary. Przyglądałem się kadencji w tym bloku, i jest identyczna, praktycznie stała, różnica wychodzi 1 rpm, a sama kadencja wacha się 85-87. Różnica w średnich być może wychodzić z tego że jednak brakuje tej prawej nogi, a pomiar w Tacx Flow jest centralny z koła. {edit} nadpisuję obrazek kadencji dla pełnego czasu. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez Lexluthor
kafarek96 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Lexluthor napisał: Różnica w średnich być może wychodzić z tego że jednak brakuje tej prawej nogi, a pomiar w Tacx Flow jest centralny z koła. Też może być ważne - nagrzanie trenażera, (u mnie często w bkool smart pro 2, musi się nagrzać z 5/10 min praktycznie tyle co rozgrzewka aby pokazywał waty bardzo zbliżone do assioma) - nagrzanie opony, (przyczepność opony) - jakie jest ciśnienie w oponie podczas testu, (jw) - czy jedziesz na małym blacie z przodu czy dużym (zauważyłem, że na małym blacie ciężej jest trzymać waty i tez wahania są większe mimo bardzo równej kadencji dopiero przy 100obr/min jakos się stabilizuje, na dużym blacie z przodu jest jakoś bardziej stabilniej - ale minus to hałas)
Lexluthor Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Rozgrzewka na przełożeniu 2x1 lub 2x2 nie przyjrzałem się dokładnie wówczas. 1-szy słupek na 2x4, lecz dla 2 i 3 musiałem zejść na 2x3 ponieważ na pierwszym wszedłem w strefe_3 a miała być strefa_2. Następnie wróciłem do przełożenia 2x4 i takie utrzymałem praktycznie do końca poza rozjazdem gdzie już wszedłem na 1x4. Faktycznie nie zmierzyłem ciśnienia, następnym razem wezmę to pod uwagę i odnotuję, i przez całe ćwiczenie postaram się używać jednego przełożenia bez niekoniecznych zmian ew. poza rozgrzewką i rozjazdem lub jak też słusznie mówisz ustawić jakieś bloki dla małej koronki. Ewentualnie wykonać dwa osobne testy dla małej i dużej koronki.
Rekomendowane odpowiedzi