Skocz do zawartości

Śledzenie trasy .gpx

lokatylokacz
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez kuchar222,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
chciałem zapytać czy jakaś aplikacja na androida w miarę komfortowo poprowadzi mnie po wgranym tam śladzie .gpx albo czy można zaimportować plik .gpx to google maps na telefonie i będzie prowadziło po tym śladzie automatycznie? Czy może warto kupić jakiś komputerek / gps rowerowy jeśli mam zamiar używać tego częściej i dłużej?

Dodałem mapę, ale jak teraz ustawić żeby google maps mnie prowadziło tą trasą :P ?

Dzięki za pomoc i miłego dnia :)

Screenshot_2021-04-26_145303.jpg Edytowane przez lokatylokacz
Opublikowano

Możesz użyć innej aplikacji
Np mapy.cz
Na kompie robisz sobie trasę w panelu tworzysz konto
Na telefonie instalujesz aplikacje i po zalogowaniu masz swoją trasę która stworzyłeś na kompie
Dodatkowo możesz też tworzyć i wgrywać gpx

• Lubię to! 1
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej kupić komputerek rowerowy, bo będzie to wygodniejsze rozwiązanie i przede wszystkim z dużo mocniejszą baterią.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, przetestuje chyba oba rozwiązania :) mapy.cz z ciekawości, a komputerek do bardziej praktycznego użytkowania. 
Teraz tylko rozkminić jaki komputerek będzie najlepszy dla mnie.

Miłego dnia! :D

Opublikowano

Też polecam mapy.cz. Trasę planuję na smartfonie lub kompie. Komunikaty głosowe poprzez słuchawki bluetooth. Dla mnie idealne rozwiązanie. Licznik rowerowy bez navi bo nie widzę sensu gapienia się na strzałki i rozpraszania. Wolę wszystko na słuch. Choć przyznam, że GPS w telefonie potrafi zgubić się w lesie a ten w liczniku cały czas stabilny. Może dlatego, że smartfon gdzieś wciśnięty w plecak lub kieszenie.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 26.04.2021 o 12:10, lokatylokacz napisał:

Witam,
chciałem zapytać czy jakaś aplikacja na androida w miarę komfortowo poprowadzi mnie po wgranym tam śladzie .gpx albo czy można zaimportować plik .gpx to google maps na telefonie i będzie prowadziło po tym śladzie automatycznie? Czy może warto kupić jakiś komputerek / gps rowerowy jeśli mam zamiar używać tego częściej i dłużej?

Dodałem mapę, ale jak teraz ustawić żeby google maps mnie prowadziło tą trasą :P ?

Dzięki za pomoc i miłego dnia :)

Screenshot_2021-04-26_145303.jpg

Oprócz tego co polecali przedmówcy, to wiele osób chwali sobie Locus Map.

Przy okazji jeszcze drobna rada: przetestuj porządnie swój system nawigacji przed Wisłą, bo W1200 to poważna impreza a pierwsze podejście z Google Mapsami sugeruje, że musisz to jeszcze ogarnąć od zera ;) Niewystarczająca bateria, gubiący się gps, mapa na której nie widać ścieżek (Google Maps to najgorsza możliwa opcja na rower) to zupełnie niepotrzebne problemy przy wszystkich innych problemach które będziesz miał tam na głowie 😜

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o mapy (podkład mapowy do aplikacji) to polecam Open Street Maps. Chyba najdokładniejsze mapy, bo tworzone przez użytkowników znających doskonale teren. 

Opublikowano
1 godzinę temu, RadS napisał:

Oprócz tego co polecali przedmówcy, to wiele osób chwali sobie Locus Map.

Przy okazji jeszcze drobna rada: przetestuj porządnie swój system nawigacji przed Wisłą, bo W1200 to poważna impreza a pierwsze podejście z Google Mapsami sugeruje, że musisz to jeszcze ogarnąć od zera ;) Niewystarczająca bateria, gubiący się gps, mapa na której nie widać ścieżek (Google Maps to najgorsza możliwa opcja na rower) to zupełnie niepotrzebne problemy przy wszystkich innych problemach które będziesz miał tam na głowie 😜

Dzięki, nigdy nie jechałem po stworzonym śladzie .gpx dlatego to dla mnie nowość. Zazwyczaj jechałem w nieznane, a po paru godzinach ustawiałem GPS w telefonie żeby jakoś wrócić xD Na 99% ogarnę jakiś komputerek / gps rowerowy, dzięki za rady.