Skocz do zawartości

trzaski hamulca przedniego w nowym rowerze - hamulec tarczowy hydrauliczny

LewAshby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry,

Rower to Merida Crossway 40, przebieg niecałe 40 kilometrów(jest to rower nowy). Hamulec przedni strasznie trzeszczy. Mam też wrażenie, że nie zapewnia odpowiedniej modulacji siły hamowania. 

Żeby się nie rozpisywać, dla lepszego zobrazowania tej dolegliwości nagrałem krótkie filmiki. Proszę o poradę czy coś tutaj ma się jeszcze dotrzeć/ułożyć i należy tak jeździć czy może zaprowadzić rower spowrotem do sklepu w ramach gwarancji? 

https://youtu.be/-L9doyYj7fg

https://youtu.be/W6mvA80totc

Pozdrawiam Serdecznie,

Kamil

Opublikowano

Poczekaj aż się klocki dotrą
Powinno się polepszyć

Opublikowano

Ten odgłos nie ma nic wspólnego z "docieraniem" się klocków. Nowe okładziny przez kilkanaście hamowań mniej efektywnie hamują i to wszystko. 

@LewAshby - weź kawałkiem ręcznika papierowego sprawdź, czy na tarczy nie masz oleju. Ewentualnie wyczyść tarczę (benzyna ekstrakcyjna, jakiś dedykowany środek do czyszczenia tarcz) i sprawdź - jeśli po czyszczeniu odgłos ustał, a po kilku hamowaniach znów wrócił to prawdopodobnie cieknie Ci zacisk - i on i klocki do wymiany (metaliki możesz jeszcze ewentualnie próbować wypalić w piekarniku - ale nie sądzę byś miał w tej meridzi inne niż żywiczne)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest jeszcze możliwość, że zacisk jest za mocno przykręcony i powstaje jakaś niepotrzebna praca dlatego też hamulec zaczyna trzaskać.

Opublikowano

Chyba chciałeś napisać: 'zacisk jest za słabo przykręcony". 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Szanowni,

Dziękuję za odpowiedzi. Tarcza raczej nie była zaolejona, sprawdziłem to wycierając ją oraz odtłuszczając - nic się nie poprawiło. Oczywiście, o żadnym docieraniu klocków nie mogło być mowy. Rower został zareklamowany, zacisk wymieniony. Wszystko już działa jak należy. Niestety nie znam przyczyny tych trzasków. 

Pozdrawiam serdecznie,

Kamil