Skocz do zawartości

Przesiadka z Wahoo Elemnt Bolt na Garmin?

Bandzior85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Parę dni temu kupiłem sobie Garmina Vivoactive 3 z którego jestem bardzo zadowolony.

Dotychczas do treningów rowerowych używałem Wahoo Elemnt Bolta w związku z tym zastanawiam się czy jest sens używania dwóch urządzeń różnego producenta skoro w vivoactive 3 mam bardziej szczegółową analizę treningu.

Co prawda Wahoo cenie sobie za bardzo dobrą nawigację (z której zdarza mi się korzystać), ale w tej chwili jego funkcjonalność ogranicza się w zasadzie tylko do tej jednej funkcji.

Czy np wymiana Wahoo na Garmin Edge 130 będzie lepszym rozwiązaniem? Czy jest możliwość sparowania Vivoactive 3 z Edgem 130?

Co myślicie?

Opublikowano

Na plus, za urządzeniami jednego producenta, jest to, że masz jedną aplikację czy to na tel, czy przez www, do analizy swojego treningu/dnia.

A co do nawigacji - możesz zainstalować na VA3 aplikację Locus map (płatna ok 4 EUR), dodatkowo na tel.instalujesz Locus map for Garmin. Dzięki temu możesz na zegarku wyświetlić nawigację, nawet jeśli nie posiada on zainstalowanych map.

https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/f15dd655-e734-456e-b8f5-314d287df4a4#0

https://play.google.com/store/apps/details?id=info.wearsoft.locus.addon.ciq

Nie wiem czy jest na iOS, musisz sobie poszukać, jeśli go masz.

Co masz na myśli, pisząc sparować Edge 130 z VA3? Co chcesz uzyskać?

Opublikowano
42 minuty temu, Grzembol701 napisał:

A co do nawigacji - możesz zainstalować na VA3 aplikację Locus map (płatna ok 4 EUR), dodatkowo na tel.instalujesz Locus map for Garmin. Dzięki temu możesz na zegarku wyświetlić nawigację, nawet jeśli nie posiada on zainstalowanych map.

na google play aplikacja Locus map ma dość kiepskie opinie

38 minut temu, Grzembol701 napisał:

Co masz na myśli, pisząc sparować Edge 130 z VA3? Co chcesz uzyskać?

parowanie mam na myśli integracja licznika z zegarkiem - widzę, że dopiero fenixy mają taką możliwość ;/

Czytam opinie o Edge 130 i nie są one zbyt pochlebne - tzn nie jest to typowa nawigacja.

Może lepszym pomysłem będzie sprzedaż Wahoo i kupienie typowej nawigacji rowerowej jak Mio cyclo 215?

Opublikowano
13 minut temu, Bandzior85 napisał:

parowanie mam na myśli integracja licznika z zegarkiem - widzę, że dopiero fenixy mają taką możliwość ;/

Raczej na pewno możesz wykorzystać VA3 jako monitor tętna, który prześle dane do licznika.

Takie coś mogę zrobić nawet w opasce z Garmina, którą mam. Liczyć się jednak trzeba z tym, że odczyty mogą nie być wiarygodne. Lepszy jest pas na klatę. 

Co do nawigacji to Garmin 530, a jeszcze lepiej 830, ewentualnie Garmin Edge Explore, też sobie poradzą z nawigowaniem

Opublikowano

Próbowałem dodać garmina w wahoo poprzez add sensor, ale wahoo nie wykrywa vivoactive.

Opublikowano

Nie wiem jak w VivoActive ale w Feniksie jest funkcja "Tętno z nadgarstka" - włączasz "transmituj tętno" i dopiero wtedy spróbuj wyszukać w Bolcie. Przed każdym użyciem będziesz musiał włączać transmisję w zegarku.

Opublikowano

Faktycznie jest taka funkcja Transmituj tętno.

Są dwie opcje: "Transmituj gdy aktywny" i "Transmituj" - którą wybrać?

Opublikowano

Na pewno transmisja musi być włączona by licznik widział tętno. Ja u siebie odpalam to tylko podczas jazdy.

Opublikowano

Transmituj gdy aktywny będzie automatycznie przesyłka sygnał po rozpoczęciu aktywności. Moja żona używa tej funkcji w Venu. Ważna kwestia - sygnał wysyłany jest po ant+