Skocz do zawartości

Luz na tylniej przezutce

Błażej 54
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez wintermute,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem od jakiegoś czasu gdy zacznę mocniej pedałować przeskakuje mi łańcuch wyregulowałem wszystko łańcuch nowy. Zauważyłem spory luz na tylniej przezutce i według mnie jest troszkę wygięta. Czy to może być przyczyną przeskakiwania, czy tylnia przezutka jest do wymiany ? 

Tutaj link do filmu:https://drive.google.com/file/d/17H2rYUyil41YUvoJG0RHLFRm03VTObYh/view?usp=drivesdk

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Taki luz na przerzutce nie wyglada jakoś niezwykle. Plasikowe (Acera/alivio/claris/Sora) łapią je dość szybko. Ale to raczej nie jest powodem przeskakiwania. Raczej małej dokładności pracy.

Skąd wniosek że może być wygięta? Bo tak może tak być - ale to się coś musi stać by tak było. Sama z siebie się nie wygnie. Wtedy są problemu ale  tylko z pewnymi biegami. Objawy podobne jak przy skrzywieniu haka.

Czy razem z łańcuchem wymieniłeś kaste? Bo jak łańcuch nowy a kaseta zużyta to będzie skakać. 

Edytowane przez wintermute
Opublikowano

Ogólnie rower ma przejechane 800km więc myślę że wolnobieg nie jest już jakoś strasznie zużyty. Łańcuch przeskakuje na każdym biegu, starać się jeszce raz  wyregulować przezutka  czy wymienić zapobiegawczo wolnobieg ?

Opublikowano

No faktycznie -   po takim dystansie w zasadzie winno być ok.  Chyba że stary łańcuch był jakiś kijowy  i się za mocno wyciągnął. Można obejrzeć kasetę - ale to dość ciężko ocenić chyba że jest na już naprawdę mocno zużyta. 

Jakby jednak była - teraz jest b.duzy problem z zakupem kaset ale można reanimować zużyte. Poszukaj info o czyms takim jak szlifowanie kasety. Znajdziesz to na stronie u zbooya. To prehistoryczna strona ale patenty wciąż  ktualne. Szczególnie w czasach niedoboru ;)

Ale może faktycznie coś z przerzutką/regulacja.  przyczyn może trochę być - ciężko zawyrokować na odległość.

Jakby co - krzywiznę przerzutki ciężko zwerfikowac - ja to sprawdzałem podmieniając przerzutkę na jakiś jakaś inna z szafy. Z kolei do prostowania haka (a przy okazji do sprawdzania tego czy jest prosty) są specjalne narzędzia. 

Choć w sumie sprawa jest banalna:

Jak łańcuch przeskakuje/ślizga się po trybach to kaseta, a jak spada z trybów albo lata pomiędzy trybami przeskakując z jednego na drugi to przerzutka/hak. Musisz tylko odróżnić jedno od drugiego.