DarthTom2000 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Wpadło mi w oko coś takiego w trakcie przeglądania FB. Do tej pory korzystałem z Shimanowskich SPD (jedna strona SPD, druga zwykła platforma bo zdarzało mi się podjeżdżać rowerem do pracy w zwykłym obuwiu) a na zimie zakładałem zwykłe kauczukowe pedały. Jakie są zalety takich platform (nie licząc plus 10 do prestiżu Pytam bo cena dość wysoka. I druha kwestia: łożyska kulkowe a łożyska maszynowe ??? https://allegro.pl/oferta/pedaly-rowerowe-dartmoor-stream-pro-red-devil-10192580572
grzegorz75jan Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Sam ich nie używałem ale są bardzo popularne i z dobrymi opiniami w wersji pro jak i tej bez pro. Poszukaj sobie bo nie jestem pewien ale gdzieś czytałem iż wersja pro jest na łożyskach maszynowych ale nie do końca (może coś się zmieniło do tego czasu). Ogólnie pedały platformowe dają bardzo dobre podparcie dla stopy co można odczuć gdy pokonuje się większe dystanse, jedzie pod większym obciążeniem czy pod górki i wzniesienia. Tego typu pedały stosuje się też w sportach grawitacyjnych i zjazdowych. Weź pod uwagę, że te wystające piny dodatkowo pomagają w nieześlizgiwaniu się butów ale szybko niszczą podeszwy w zwykłych butach. Jeśli ktoś chce to może sobie poszukać też info o pedałach Dartmoor Candy są też w wersji pro. Nie używam pedałów SPD z racji tego, że mało jeżdżę i jestem najzwyklejszym rowerzystą. Do tego poruszam się w różnorodnym terenie gdzie zmiany rodzaju terenu są częste i szybkie a oprócz tego potrzebuję często przy okazji trochę pochodzić po różnym podłożu i tu nawet buty SPD do MTB w których chodzi się lepiej niż w odmianie kolarskiej nie sprawdzą mi się. Musiałbym brać ze sobą dodatkowe buty do chodzenia i często się przebierać. Na razie eksploatuję zwykłe pedały które były z rowerem WELLGO LU-m21 i trzymają dobrze. But mi się nie ślizga. Zauważ, że oś (środek pedałów) jest wklęsła więc gdy jadę w miękkich przewiewnych butach to po jakimś czasie bolą mnie części stóp które mam na pedałach. Dlatego w przyszłości kupię platformy. Informacji o pedałach Dartmoor i podobnych jest mnóstwo. Niektóre modele mają wymienne piny lub ich część, mniej agresywne. Edit: Łożyska maszynowe są trwalsze choćby z tego iż są lepiej uszczelnione, bardziej precyzyjne. Każde łożysko tego samego rodzaju może być lepsze lub gorsze. https://www.youtube.com/results?search_query=pedały+platformowe Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez grzegorz75jan 1
Motke Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 4 godziny temu, DarthTom2000 napisał: druha kwestia: łożyska kulkowe a łożyska maszynowe ??? Absolutnie maszynowe. Tu nie chodzi o trwałość tych łożysk tylko o serwis pedałów. To są pedały o konstrukcji mieszanej: łożyska maszynowe + ślizgowe. Jak nie jesteś zawodnikiem wagi ciężkiej to takie pedały są OK. I od czasu do czasu np co pół roku warto je rozebrać i przesmarować (ślizgi). Wtedy serwis tych na "maszynach" trwa 5-10 min a na "kulkach" człowiek się męczy - a to za słabo albo za mocno dokręci i zabawo od nowa. Szkoda nerwów na "kulki". Sam jeżdżę na Darmoor Candy Pro i jestem zadowolony. > Jakie są zalety takich platform Aluminiowe anodowane/lakierowane się ścierają a nylonowe nie (tzn nylonowe też się ścierają ale tego nie widać po nich) 1
vdcmike Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 To pedały praktycznie na łożyskach śluzowych. Łożysko maszynowe w tym miejscu nie przenosi siły nacisku na pedał. Jest tylko do utrzymania osi w korpusie. Lepiej poszukaj sobie dobrej podróbki rf chesterów.
Motke Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 2 godziny temu, vdcmike napisał: To pedały praktycznie na łożyskach śluzowych. Łożysko maszynowe w tym miejscu nie przenosi siły nacisku na pedał. Jest tylko do utrzymania osi w korpusie. Lepiej poszukaj sobie dobrej podróbki rf chesterów. To nie pluj do środka Z tym przenoszeniem siły kompletnie się nie zgodzę. Nawet jeśliby te łożyska byłyby całkowicie na zewnątrz to i tak by przenosiły 50% siły. Ale one są ok 1/3 a może nawet i 40% do środka czyli większość siły idzie na te łożyska maszynowe. Chyba, że ktoś ma stopy koślawe/szpotawe (nie pamiętam terminologii) to już inna sprawa. Mam Candy Pro i niedługo stuknie im 10'000 km (a może już stukło) i nie mam z nimi żadnych problemów. A jak za 15-20kkm złapią luzy to kupie nowe korpusy za 35-40 zł i będę jeździł dalej.
vdcmike Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Też miałem wiele stramow pro, candy i dziesiątki innych o tej konstrukcji. I uważam, że można kupić taniej dużo lepsze. Odnośnie przenoszenia siły... Łożysko 686 tam użyte ma nośność statyczną 0,224kN, dynamiczną 0,65kN. I to mowa o markowych łożyskach nie tanim chińczyku. Nośność dynamiczna to możliwość przeniesienia wskazanego obciążenia wykonując 106 obrotów. Przelicz sobie teraz ile zawodnik o masie np. 75kg potrafi nacisnąć na padał to może zrozumiesz, że racji mieć nie możesz.
Darek. Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 Co do łożysk to nie mogę się wypowiedzieć, lecz trzymają się dobrze nawet do zwykłych butów codziennych np. nike czy adidas 1
Rekomendowane odpowiedzi