krzysiekkce Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Witam. Jestem od niedawna posiadaczem edge explore. Trochę czytalem fora i z mojego krótkiego doświadczenia wynika że mapy garmina i szybkość urządzenia to średni komfort pracy. Rozważam zakup map komoot - teraz wolsd jest w promocji - i planowanie tras w programie i import do urządzenia. Mieszkam na Śląsku i próbnie chciałem sprawdzić funkcje discovery zaznaczając podzamcze na Jurze i... Okazały mi się 2 trasy...wprawdzie zrobiłem obszar 50km bo zakładam raczej krajoznawcze przejazdy ale wydawało mi się że na Jurze tras będzie cała masa... Albo coś robię źle ale trochę się zniechęciłem do zakupu. Myślałem że wybiorę miejsce i będę miał wiele propozycji tras po szlakach rowerowych bo w nieznanym terenie chętnie bym pojeździł sprawdzonymi trasami. Podsumowujac...warto wchodzic w płatne mapy? Pozdrawiam
Rebeliant86 Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 To nie do końca tak działa. Jeśli w komoot zaznaczysz trasę z punktu A do punktu B to wyznaczy Ci jedną trasę biorąc pod uwagę okreslone parametry (jaki typ roweru, jaka sprawność itp.) natomiast potem możesz sobie np. dodawać punkty pośrednie które będą powodować zmianę trasy ponownie w uwzględnieniem parametrów. Do takiego odkrywania moim zdaniem znacznie fajniej sprawdzi się funkcja bezpośrednio w urzadzeniu Edge Explore która tworzy 3 losowe pętle o zadanych parametrach. Miałem Explore, korzystałem z tego i zawsze fajnie mnie zaskakiwała. Fajna opcja jest w tym taka, że możesz określić kierunek geograficzny w którym ma tyczyć te losowe trasy, można to wykorzystać np. do tego, aby planować trasę tak aby wracać z pętli z wiatrem w plecy
serbi Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Zobacz, czy do nawigacji Ci nie podpasują bardziej mapy.cz Tez jest planowanie (moze nie tak rozbudowane jak w komoot), ale przede wszytskim - jest warstwa ze wszystkimi lokalnymi szlakami pieszymi / rowerowymi / itp Uzywalem komoota, mam tam nawet sporo wycieczek zapisanych. Ale jak gdzies jade, to uzywam mapy cz - dla mnie duzo poręczniejszy
Rekomendowane odpowiedzi