MarcinTychy Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) Cześć, Pojawił się w mojej głowie taki plan, żeby zamienić podróże służbowe autem, na kombinację pociąg + rower. Za dużo czasu spędzam w aucie, za mało ruchu a po powrocie zbyt mało czasu na wyprawy rowerowe. Jest z tym związane wiele utrudnień i wątpliwości, ale jeśli udałoby się choć kilka dni w miesiącu tak zorganizować - byłbym zadowolony. A zdrowie by tylko skorzystało. Czas podróży trochę by się wydłużył, ale siedząc w pociągu można czas wykorzystać na załatwienie „papierowej” roboty. Wyzwaniem byłaby pogoda (peleryna pewnie nieunikniona), spakowanie się - ciężko z montażem bagażników mam w moim rowerze Octane One Gridd - tył odpada bo zachaczam piętami, przedni bagażnik odesłałem - kupiłem niewłaściwy - widelec był za szeroki. Także nie mam jak zamontować sakw. Teraz czekam na zestaw toreb na kierownicę, pod ramę i podsiodłową. Chyba plecaka nie uniknę 😞 na razie. Myślę też o zakupie elektryka (lepiej się nie spocić przed spotkaniem;-) a jeśli miałbym go często wykorzystywać - warto wydać więcej. Jest też opcja leasingu i ubezpieczenia. Może też uda mi się namówić firmę na udział w kosztach zakupu - w końcu mniej wydadzą na paliwo i koszty samochodu. Wszystkim powinno się opłacić. Dodatkowo na pewno sprzedawca odwiedzający klienta rowerem mocno by się wyróżnił. A jak się trafi klient fan rowerów można zaproponować przetestowanie roweru. Ekologiczne, ekonomiczne i nowoczesne rozwiązanie! Tym bardziej że firma w której pracuje - produkuje zbliżone materiały do stosowanych w rowerach, współpracuje także z branżą e-mobility. Zakup roweru na firmę - można wliczyć w koszty i odliczyć vat. Mam takie typy - liczę na wasze opinie (chyba można tu linki wklejać co?) CANYON Grail ON https://www.canyon.com/pl-pl/rower-elektryczny/rowery-elektryczne-gravel/grail-on/grail-on-cf-7/2551.html?dwvar_2551_pv_rahmenfarbe=BU%2FBK&dwvar_2551_pv_rahmengroesse=L, Orbea Gain GAIN D30 1X L zielono czarny https://www.orbea.com/pl-pl/ebikes/szosowe/gain/cat/gain-d30-1 Focus Paralene (musiałbym opony wymienić - bardziej chodzi mi o jazdę po asfalcie w deszczu): https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-focus-paralane-2-6-7-9246396843 Rower elektryczny BOTTECCHIA "BE85 MERAK E-Gr Rower elektryczny Lapierre E-Sensium 500 CANNONDALE SYNAPSE NEO 2 https://allegro.pl/oferta/nowy-elektryk-cannondale-synapse-neo-2-m-39-10113623782?reco_id=2bae1fe5-8e33-11eb-800d-b02628c80a60&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Pierwszy taki wyjazd planuję w przyszłym tygodniu - zdam relację jakby ktoś był zainteresowany 😉 Wszelkie komentarze i wskazówki mile widziane. Jak zareagowalibyście jako klient na spotkanie z takim przedstawicielem? Edytowane 27 Marca 2021 przez MarcinTychy
zenobek Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 Weź pod uwagę, że niekiedy może być problem z przewozem roweru za pomocą pociągu (chociaż niezbyt często). Zależy jak daleko i jakimi pociągami jeździsz.
MarcinTychy Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Opublikowano 27 Marca 2021 Godzinę temu, zenobek napisał: Weź pod uwagę, że niekiedy może być problem z przewozem roweru za pomocą pociągu (chociaż niezbyt często). Zależy jak daleko i jakimi pociągami jeździsz. Dzięki - sprawdzę sobie zawsze przed wyjazdem czy na danej trasie będzie taka opcja - na wszystkich liniach które sprawdzałem jest informacja „ilość miejsc na rowery ograniczona”. Raczej powinno być chyba ok. Z moich doświadczeń z wożeniem roweru koleją - nawet jak braknie miejsc przeznaczonych na rower - można stać z nim w przejściu. Nie wiem czy tak zawsze jest - rzadko korzystałem z takiego transportu. Zawsze będzie dodatkowy dreszczyk emocji 😉
Rekomendowane odpowiedzi