wsnap Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Moje pierwsze pytanie na tym forum, także na początek cześć wszystkim. Kupiłem ostatnio używanego Cannondale Trail 3 i pierwsze co idzie do wymiany - siodełko. Twarde, nie da się na tym wysiedzieć. Oprócz tego chciałbym dokupić spodnie z wkładką. Wydaje mi się, że lepszym wyborem będą długie, bardziej uniwersalne w okresie wiosna/lato/jesień. Chłodniejszą wiosną i jesienią zawsze mogę założyć dodatkową warstwę. Jako, że nie mieszkam w Pl, to chciałbym się zapytać, czy polecacie spodenki któryś z firm, które u mnie występują. ASOS, Endura, Gonso, Gore Wear, O'Neal, Pearl Izumi, Protective i Vaude. Widziałem, że sporo osób używa Endura, ale czy jest ktoś kot używał innych z wymienionych przeze mnie?
Krystiano Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Dużo zależy od własnych preferencji, a każda marka którą wymieniłeś ma dobrą odzież. Ja przez wiele lat jeździłem bez takich spodenek na trasy do 150km i dopiero od niedawna zacząłem używać. Głównie przez ultra i zwiększoną ilość godzin w tyg.
wsnap Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Opublikowano 22 Marca 2021 2 godziny temu, Krystiano napisał: Dużo zależy od własnych preferencji, a każda marka którą wymieniłeś ma dobrą odzież. Ja przez wiele lat jeździłem bez takich spodenek na trasy do 150km i dopiero od niedawna zacząłem używać. Głównie przez ultra i zwiększoną ilość godzin w tyg. Wiesz, mi zależy na tym, żeby razem z siodełkiem dały komfort czterem literom. 3 lata temu miałem hemoroidy, chciałbym uniknąć nawrotu Powiedz mi, długie spodnie sprawdzą się latem? Gro z tych firm ma wyroby termo, zimowe i jakoś ciężko zdecydować, czy na lato coś z ich oferty będzie ok.
eathan Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 W dniu 21.03.2021 o 19:42, wsnap napisał: Moje pierwsze pytanie na tym forum, także na początek cześć wszystkim. Kupiłem ostatnio używanego Cannondale Trail 3 i pierwsze co idzie do wymiany - siodełko. Twarde, nie da się na tym wysiedzieć. Dobre siodło ma być trwarde ale sprężyste. Do tego dobra wkładka w spodniach. Na miękki siodle nie pojeździsz dłuższych tras
Rafu Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Myślę, że na początek warto zainwestować w dobór odpowiedniego siodełka. Warto wybrać się do sklepu, który taką usługę oferuje w cenie samego siodła. Polecam siodła Specialized, bo są bardzo wygodne, a poza tym sklepy, które sprzedają tę markę, zazwyczaj zajmują się również fittingiem. Siodełko powinno być dość twarde, ale wystarczająco szerokie, żeby opierać się na nim kośćmi kulszowymi. do tego jakieś w miarę sensowne spodenki / gacie z wkładką i po paru tygodniach przyzwyczajenia tyłka, można jeździć komfortowo Jeśli chodzi o same spodenki/spodnie, to pozostaje kwestia preferencji, czy wolisz obcisłą lycrę, czy luźne szorty/spodnie + bokserki z wkładką. Moim zdaniem długie spodnie nie sprawdzą się latem, bo powyżej 15 stopni będzie Ci za ciepło. Wszystkie z marek, które wymieniłeś robią fajne ciuchy, z własnego doświadczenia mogę polecić Pearl Izumi i Endura.
adrianna.stawowa Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Ja na moje pierwsze długie kupiłam od ROGELLI i nie wiem czy ze jako nie testowałam innych warta jest polecenia ta marka Mój model https://www.rowertour.com/p/59878/rogelli-lucette-damskie-rajtuzy-rowerowe-z-wkladka 1
malamii Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Godzinę temu, adrianna.stawowa napisał: Ja na moje pierwsze długie kupiłam od ROGELLI i nie wiem czy ze jako nie testowałam innych warta jest polecenia ta marka Mój model https://www.rowertour.com/p/59878/rogelli-lucette-damskie-rajtuzy-rowerowe-z-wkladka Zastanawiam sie nas pierwszymi z żelowym tyłkiem powiedziała być o nich coś więcej ? 1
wsnap Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Opublikowano 23 Marca 2021 9 godzin temu, Rafu napisał: Myślę, że na początek warto zainwestować w dobór odpowiedniego siodełka. Warto wybrać się do sklepu, który taką usługę oferuje w cenie samego siodła. Polecam siodła Specialized, bo są bardzo wygodne, a poza tym sklepy, które sprzedają tę markę, zazwyczaj zajmują się również fittingiem. Siodełko powinno być dość twarde, ale wystarczająco szerokie, żeby opierać się na nim kośćmi kulszowymi. do tego jakieś w miarę sensowne spodenki / gacie z wkładką i po paru tygodniach przyzwyczajenia tyłka, można jeździć komfortowo Jeśli chodzi o same spodenki/spodnie, to pozostaje kwestia preferencji, czy wolisz obcisłą lycrę, czy luźne szorty/spodnie + bokserki z wkładką. Moim zdaniem długie spodnie nie sprawdzą się latem, bo powyżej 15 stopni będzie Ci za ciepło. Wszystkie z marek, które wymieniłeś robią fajne ciuchy, z własnego doświadczenia mogę polecić Pearl Izumi i Endura. Siodełko to muszę zamówić, u mnie wszystko zamknięte, lockdown. Jak nie będzie dobre, najwyżej oddam. Co do spodenek, to zastanawiam się nad Endura Humvee II (czy wkładka 200 będzie wystarczająca?) dla żony zaś Xtract lub Trekkit.
Rafu Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Miałem spodenki i spodnie Humvee pierwszej generacji i były bardzo wytrzymałe, ale trochę sztywne. Wkładka w bokserkach była dość podstawowa, ale spełniała swoją rolę. Teraz mam spodnie i spodenki Singletrack i muszę przyznać, że są sporo wygodniejsze. Pod to zakładam gacie z wkładką z Decathlona (seria 900). Jeśli kupujesz siodełko przez internet, to sprawdź markę Ergon.
Rekomendowane odpowiedzi