Skocz do zawartości

Accent Peak 27,5 - Black "XC" by Trovao

trovao

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz składać rower nie mając ramy idź od razu w kierunku 29 boost - nie będziesz miał przez kilka lat problemów z utrzymaniem. Nawet taka konserwa jak dt swiss zaprzestał oferować koła mtb nie-boost. Jeśli chodzi o wzrost to 15", bardzo zgrabne ramy pod takie koła dzisiaj są i nie koła te nie przytłaczaja jak kiedyś.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Mam teraz rower na 27,5 i świetnie mi się na nim jeździ, robiłem pod niego koła DTSwiss, nie chcę tego wszystkiego kleić od nowa pod duże koło, zresztą próbowałem koła 29 i jakoś nie podchodzi mi ten rozmiar, więc staram się zostać na średnim kole. Póki co rama jeszcze żyje, jak padnie to wtedy się będę martwił.

Opublikowano

Jak tam chcesz. Ale już jest problem kupić nową, przyzwoitą ramę, za niedługo będzie problem z widelcami. Poza tym jak wspomniałem są 29ery gdzie tych kół się nie czuje...

bg_15in.jpg
Opublikowano

Co to za rama bo niedowidzę? Jakieś wielkie te koła w stosunku do ramy. Ja się przywiązałem do 27,5, widelec mam wystarczająco dobry, więc jedyne czego bym szukał to rama.

Opublikowano

I jedynie z to jest już niedostępne ;)

Rama powyżej to chińszczyzna bigrock jako przykład. Swoją drogą robią też 27,5 w booście. Cena to ~2500+23% VAT.

Opublikowano

No właśnie, przed kilkoma dniami można to było kupić za 1150+550 wysyłka gwarantująca brak VAT i cła. Po 1.07 wiele się zmieniło. 

Opublikowano

Pytanie czy to dobra rama, lepsza np od BXT - i jeśli tak to dlaczego?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Fajne te nowe łańcuchy, takie nie za trwałe xD

Mój KMC x11 przejechał niecały 1k km i już ma 1%. Kupiłem jakieś kierunkowe shimano, zobaczymy ile przetrwa :)

Opublikowano

Nie nowe tylko podrobione. Obecnie plaga.

Opublikowano

Stało się. Dokupiłem pedały SPD przed którymi długo się wzbraniałem.

Wybór padł na najbardziej popularne 520ki wraz z butami Shimano XC50. 

Jak na razie oswajam się z nimi i uczę. Ale widzę więcej pozytywów niż tych złych stron. Wydaje mi się że się zakolegujemy 😉

IMG_20220703_132809.jpg
Opublikowano

Jestem po montażu nowego łańcucha od Shimano CN-HG601 i muszę przyznać że napęd pracuje zupełnie inaczej niż na starym "KMC". Oczywiście że zdaję sobię sprawę że shimano jest nowy wiec różnica będzie zauważalna, ale chodzi mi głównie o to że na nowym KMC napęd nie chodził tak dobrze jak teraz, Cały czas był "głośny".

Wiec na chwilę obecna jestem zadowolony. Sprawdzałem sobie fotki nowego łańcucha i porównywałem z tym co miałem w ręku, wydaje mi się że jest oryginalny. Nie spodziewałem się że tak łatwo kupić podróbkę KMC na naszym polskim portalu aukcyjnym.

Opublikowano

Opóźnienia dostaw, braki surowcowe i wysokie ceny napędzają niestety januszowanie i import bezpośredni z chin (np. na ali pełno bardzo ładnie podrobionych pudełkowych łańcuchów KMC i Shimano). 

Co do kultury pracy to kasety Shimano 11 i 12s pracują zauważalnie lepiej właśnie na łańcuchach tej samej firmy.

Opublikowano

Z racji iż zacząłem również jeździć trochę dłuższe dystanse niż do tej pory zacząłem odczuwać mrowienie dłoni. Zagłębiłem się w tajniki bikefitingu i zaczynam kombinować z ustawieniami roweru. Po prawilnym ustawieniu siodełka przyszedł czas na kierownice... Na próbę odwróciłem mój mostek na +17 stopni ( 100mm ) i pomimo że rower wygląda "śmiesznie jak fitness" to dłonie były z tego powodu szczęśliwe. W ramach kompromisu zakupiłem mostek 70mm +/- 7 stopni. Niebawem montaż i pierwsze próby :)

"Seventeen" może kiedyś przyda mi się na jakiś zawodach jak się w przyszłości odważę xD

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczęło się od spd, skończyło na zakupie mojej pierwszej szosy. xD9_9

Przedstawiam Wam Gianta Deffy 4 na Tiagrze.

WhatsApp Image 2022-07-27 at 19.38.39.jpeg
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Rozważam zmianę ramy na Fulla, ale dostępnych modeli jak na lekarstwo.

Znacie jakieś ramy pod 27,5" (nie boost) pod XC ?

Macie jakieś sugestie? Zmiana całego roweru nie wchodzi w grę, jak nic nie wymyślę to zostaje jak jest :)

Opublikowano

Epoka fulli w xc zaczęła się jak boost się już zadomowił na rynku. Nie kupisz takiej ramy. Podobnie pod koła 27,5. Najtańsza rama fs do xc na rynku to accent hero (boost, 29") - okolice 6k + damper 1,5k. Można importować coś z chin (rama ze 4k wyjdzie) ale będzie cięższa i bez gwarancji. Przyzwoite lekkie ramy ponad 10k trzeba liczyć.

• 2 lata później...