Skocz do zawartości

Stravit.app - własne rywalizacje i raporty w Stravie

wojtek123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Chciałbym podzielić się z wami aplikacją, nad którą pracuję od pewnego czasu. Ale zanim, na szybko kilka słów o mnie(coby nikt nie zarzucił że jestem jakimś anonimem :)).

Niektórzy mogą kojarzyć mnie z youtubowego kanału Zielony Drań, szczególnie z filmu łódź hel rowerem w jeden dzień, mój profil na stravie klik. Oprócz fascynacji ultra kolarstwem i szeroko pojętą turystyką rowerową, zawodowo jestem programistą, dlatego też wraz z zamknięciem Endomondo, w mojej głowie urodził się pomysł na napisanie aplikacji. 

Na początek, jak działa aplikacja. Jest to system zintegrowany ze Strava, co oznacza, że nie potrzebujemy żadnych dodatkowych aplikacji do rejestrowania aktywności. Po zarejestrowaniu się w Stravitcie(również przez Strave!) wszystkie aktywności wrzucone na Stravę, ta dodatkowo przesyła do Stravita. :) Nie podajemy żadnych haseł do swojego konta, ani innych dostępów. Wszystko działa w "ekosystemie" Stravy, i w każdej chwili zarówno w Stravie jak i samym Stravitcie możemy zabrać dostęp to naszych treningów. Aplikacja jest w pełni darmowa.

Głównym założeniem było stworzenie systemu rywalizacji znanego z Endomondo, wielu moich znajomych pytało mnie jaka aplikacja obecnie oferuje taką funkcjonalność, niczego sensownego nie udało mi się znaleźć. System rywalizacji działa dokładnie tak jak działało to na Endomondo, z tym że posiada kilka udoskonaleń. 

• Rywalizacje w oparciu o dystans
  • Rywalizacje w oparciu o przewyższenia
  • Możliwość określenia zakresu czasu, wygrywa ten kto zajmie pierwsze miejsce
  • Dodatkowa możliwość zdefiniowania celu, wygrywa ten kto dany cel osiągnie(np. ileś metrów przewyższeń, lub dystans) lub wszyscy którzy dany cel w zadanym czasie osiągną 
  • Rywalizacje mogą być zarówno publiczne (każdy użytownik może dołączyć), jak i prywatne (może dołączyć tylko ten, kto otrzyma od autora link).
  • Po zakończeniu rywalizacji, może zostać ona automatycznie odnowiona na tych samych zasadach, każdy uczestnik automatycznie do niej dołącza (coś jak kluby na Stravie)
  • Każdy kto wygra, dostaje "achievement"(ciągle szukam dobrego Polskiego odpowiednika)
  • Możliwość zdefiniowana konkretnych typów treningów, jakie są brane pod uwagę przy rywalizacji.

Dodatkowo w aplikacji mamy (jak narazie) dwa proste raporty, czyli moduł logu treningowego (myślę że dosć zaawansowana wyszukiwarka treningów, użytkownicy darmowej stravy na pewno docenią) oraz "raport ogólny" czyli sumę kilometrów/przewyższeń etc za dany czas.

Chciałbym gorąco zaprosić użytkowników forum do testowania, a szczególnie, do zgłaszania własnych pomysłów na funkcjonalności, ew. udoskonaleń(bo na tym mi najbardziej zależy). :) Stworzyłem SzajBajkową rywalizację, zachęcam osoby z tego forum do dołączenia, tak abym miał w jednym miejscu wszystkie osoby które przyszły z tego forum. Jest też oczywiście kilka publicznych rywalizacji, do których każdy może dołączyć (everesting, 100km w tydzień).

https://stravit.app/challenge/invite/604f340cefbd7

Rejestrować można się zarówno z komputera, jak i telefonu. Rejestracja jest prosta i nie wymaga żadnych potwierdzeń, po kliknięciu w zarejestruj zostaniemy przekierowani do Stravy, gdzie potwierdzamy chęć udostępnienia danych o treningach aplikacji Stravit. Następnie zostajemy przekierowani do Stravita, gdzie podajemy swój e-mail (nie wysyłam żadnych mailingów, ale adres jest wymagany chociażby do kontaktu w razie błędów lub chęci skasowania konta) i wymyślamy hasło. To wszystko :)

Kilka zrzutów ekranu z wersji mobilnej (można normalnie korzystać z komputerowej przez przeglądarkę)

1.png

2.png

4.png

Więcej informacji o systemie - https://stravit.app/page/pomoc

Instrukcja instalacji aplikacji na telefonie (w technologii PWA, troche inaczej niż typowe aplikacje) - https://stravit.app/page/aplikacja-mobilna

Screenshoty z systemu rywalizacji - https://stravit.app/page/rywalizacje-strava

Polityka prywatności - https://stravit.app/page/polityka-prywatnosci

Kontakt mailowy do mnie: kontakt@stravit.app

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ciekawe. A dałoby się w raportach dodać np prędkość średnią z treningów?

Opublikowano
11 godzin temu, Zigfir napisał:

Ciekawe. A dałoby się w raportach dodać np prędkość średnią z treningów?

Jak najbardziej. Dodam przy najbliższej aktualizacji, może nawet dziś mi się uda. :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
38 minut temu, wojtek123 napisał:

Jak najbardziej. Dodam przy najbliższej aktualizacji, może nawet dziś mi się uda. :)

Super!. To może w ramach rozpędu moc średnia i szczytowa?

Opublikowano
23 minuty temu, Zigfir napisał:

Super!. To może w ramach rozpędu moc średnia i szczytowa?

Przy mocy jest już więcej zabawy, bo Strava udostępnia te informacje w dość nieprzystępny sposób. Ja w ogóle myślałem o możliwości tworzenia rywalizacji w oparciu o wygenerowaną moc, no ale wymaga to trochę walki ze Strava. 

Opublikowano
6 minut temu, wojtek123 napisał:

Przy mocy jest już więcej zabawy, bo Strava udostępnia te informacje w dość nieprzystępny sposób. Ja w ogóle myślałem o możliwości tworzenia rywalizacji w oparciu o wygenerowaną moc, no ale wymaga to trochę walki ze Strava. 

Fajny pomysł, ale pewnym problemem może być dodatkowo brak mierników u ludzi. To co sobie wylicza Strava, "nieco" różni się od wskazań np mojego Inpeaka.
Ewentualnie ciekawym parametrem porównawczym może być też Relative Effort. 
Na Endomondo była też fajna opcja najlepszych rekordów na odcinkach różnych długości. Była to dość ciekawa opcja a niestety Strava tego bajeru nie ma. 

Opublikowano

Nie było zbyt wielu aktualizacji bo niestety byłem chory, ale wróciłem do żywych i tym samym do dodawania nowych ficzerów do appki! :)

Na pierwszy ogień poszło coś co co pewnie budzi wiele kontrowersji i nie jest widoczne, ale dla mnie to istotna rzecz, czyli maile do użytkowników. Zależy mi na tym aby nie było tu żadnych martwych kont, które tylko będą zapychać api stravy (a niestety są dość duże limity, max 1000 zapytań na dzień).

Dlatego też dodałem wysyłanie wiadomości email do użytkownika gdy:

1. Wygra on rywalizacje, w mailu dostanie podsumowanie ze swoim wynikiem

2. Pojawi się nowa publiczna rywalizacja

W planie mam też comiesięczne podsumowania z prostym raportem tak jak było to kiedyś w endomondo (czyli informacje ile przejechało się kilometrów itp, plus odnosnik do pełnego raportu w aplikacji). 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dodałem nową funkcjonalność, mianowicie zarówno wszystkie treningi, jak i wyniki rywalizacji, można eksportowac do excela w formacie csv. :) Myślę że fajna rzecz dla osób, które lubią bawić się w budowanie własnych raportów czy statystyk.

• 2 lata później...
Opublikowano

Hej, to już ponad 3 lata działania aplikacji, sporo się zmieniło, mi. otrzymałem oficjalną akredytację od Stravy. Zapraszam do przetestowania, aplikacja nadal jest darmowa, przy czym istnieje możliwość stworzenia dedykowanej instancji w przypadku wykorzystania w firmach dla dużych rywalizacji. :)