KRL064 Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 Ponieważ od końca października do dziś dnia przejechałem na trenazerze już ponad 6 tys/km i mam serdecznie dość postanowiłem pokręcić trochę na Zwift za którym nie przepadam ale cyferki i wykresiki na Elite już mi wychodzą bokiem więc potrzebowałem odmiany. W Zwift mogę się trochę poganiać z cyferkami więc od dwóch dni latam na Zwift. Tu pojawia się moje pytanie do osób które znają ten program jak to jest z mocą która wyświetla program Zwift. Mam dwa czujniki pierwszy z trenazera drugi z pedałów między jednym a drugim jest drobna różnica ale to co pokazuje Zwift to jeszcze inna cyferka. Gdy trenażer pokazuje 250W czujnik z pedałów pokazuje 246W w tym samym momencie Zwift pokazuje 238W. Napiszę tak ta różnicą nie ma w zasadzie znaczenia ponieważ i tak zawsze zapisuje i korzystam z pomiaru z pedałów ale zastanawia mnie skąd biorą się te różnicę. Czy jak za miernik mocy w Zwift podałem trenażer to cyferki nie powinny się pokrywać z tym co wyświetla Elite?
staszek.s Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 Zobacz czy masz w obu przypadkach ustawione takie samo uśrednianie mocy - ewentualnie moc chwilową. Bo jeśli w Zwifcie masz powiedzmy średnią z 3 sekund, a w Elite chwilową, to takie drobne rozjazdy będą. Ewentualnie żeby mieć pewność, spróbuj pojechać kawałek, tak z minimum 30 sekund idealnie równo, trzymając moc powiedzmy te 250W na zwifcie i wtedy popatrz co pokazuje Elite - jeśl imoc nie będzie skakać to powinny się wyrównać - oczywiście zakładając że oba korzystają z tego samego źródła Ja mam Elite Direto i Zarówno garmin, apka elite jaki zwift pokazują to samo. Swoja drogą, 6 tysięcy na samych cyferkach z apki... szacun - ja bym zwariował
Zigfir Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 Zwift pokazuję średnią 3-sekundowa i dochodzą tu małe opóźnienia, które mogą być różne na Zwifcie i liczniku. Dokładność większości pomiarów to okolice 2%. Dla 250W to +/- 5W. Do tego jeśli czujnik jest jednostronny, to może występować różnica w balansie mocy między nogami, co też da różne wyniki.
Rekomendowane odpowiedzi