Skocz do zawartości

Rockrider XC 500

Qba.Wu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Czy ktoś z Was zastanawia się nad zakupem XC500? Ja tak, i dlatego jeździłem nim dziś przez parę godzin w terenie i chwilę po asfalcie. Na codzień jeżdżę leciwym już Hexagonem X6, i przesiadka na XC500 to przeskok o lata świetlne!!!! Moje odczucia są różne, ten model ma mega dobry osprzęt jak za tą cenę. Na początek napęd SRAM GX EAGLE - oczywiście świetny, zmienia jak marzenie, a sprzęgło i zmiana po 5 biegów jednocześnie w dół to niewiarygodne ułatwienie. ALE!!! Manetka.... WTF?! O_o Kto to projektował?!?! Przełożenia zmienia się tylko kciukiem, i nie mam ich jakichś małych czy niesprawnych (swoją drogą w erze smartphonów każdy z nas ma je wyrobione jak Pudzian bica). Zmiana biegów jest dla mnie problematyczna - zaznaczam, że dla mnie. Kciuk nienaturalnie się wygina przy zmianie biegu w dół, i po godzinie w terenie człowiek ma dość  (ja jeździłem ponad 3h, więc prawie straciłem palec :D ). Na pierwszy rzut oka to mega słaba opcja, ale zapewne dużo może pomóc zmiana ustawienia manetki. Dalej o napędzie. Sporo czytałem na temat "1x vs. 2x" i ludzie którzy się ścigają twierdzą, że nie ma lepszego napędu do wyścigów niż 2x10/2x11/2x12, i że na 1x czasem może brakować biegów. Nie wierzyłem, więc sprawdziłem.... i to fakt, ale zależy kto czego oczekuje, a mi na prostych brakowało przełożeń i czułem się jak pod szklanym sufitem i to chyba JAK DLA MNIE największy minus tego napędu. Oczywiście można zmienić blat na 36 zębów i te dwa dodatkowe ząbki coś tam dadzą, jednak na pewno nie tyle co druga tarcza na korbie. Podczss jazdy na 1x1 lub 1x11 łańcuch jest mocno odchylony od osi roweru i to słychać bo trze o zęby wracając na tą oś na blatach. Jak jest tarcie, to jest zużycie, i to zapewne będzie kosztowna wymiana kasety i łańcucha. Może jeździć na 2 lub 3 łańcuchy?🤔 Nie wiem. Siodełko, sztyca i kieryka - super. Następnie manetka blokady widelca. Tutaj mamy jej 2 gen. i podobno jest dużo lepsza od poprzedniej, jednak uważam, że jej skok jest za duży - sądzę że jego połowa byłaby super (ale nie wiem czy to możliwe ze względów technologicznych). Hamulce SRAM Level - bardzo dobre, ale domyślam się że w rowerze kupionym dla siebie można je jeszcze lepiej ustawić niż w takim do wypożyczania. Na forach można przeczytać, że niektórzy na nie narzekają.... hamują? Hamują! Jak coś działa to jest dobre, a dla mnie mają spełniać swoją funkcję a nie robić podwójną kawę i rogaliki.... czy spełniać jakieś inne oczekiwania.  Widelec RS Reba... tutaj nic nie trzeba pisać, bo to po prostu Reba - wspaniała jak dla mnie. Pedały trzymają bardzo dobrze, stopa jest jak przyklejona do platformy która jest.... plastikowa. Tak, pedały to plastikowe odlewy 😀 na początek lepsze takie już żadne, bo w wielu sklepach nie dostaniemy ich z rowerem. Jednak na dojechanie do sklepu po nowe na pewno wystarczą skoro ja się zorientowałem o ich sztuczności po 2h 🙂 Koła, opony i sztywne osie bardzo dobre. Chociaż czy te osie są aż tak potrzebne jeśli nie jeździmy mega ostro lub w zawodach, to nie wiem. Pancerze są poprowadzone na zewnątrz, pod ramą. Sądziłem, że to będzie jakaś ujma przy rowerze za tą cenę i przy obecnych standardach w modelach XC, ale mi nie robili to żadnej różnicy. Podsumowując. Uważam, że jest wart swojej ceny i raczej go kupię gdy tylko się pojawią w sklepach. Pojedyncze, małe niedogodności nie zmieniły mojego podejścia do tego modelu. Jeżeli ktoś się zastanawia, i zna specyfikację rowerów XC, to nie ma co myśleć, tylko trzeba brać bo mało jest modeli z takim sprzętem w tej cenie.

Ktoś powie WEŹ XC 100, JA MAM I JEST ŚWIETNY!!! Osobiście sądzę, że jeśli kupię XC 100 bo nie będzie XC 500 to stracę nie wiele - oczywiście sądząc po moich wymaganiach wobec roweru. Natomiast różnica w cenie to około 1500 zl

Pozdrawiam.

IMG-20210306-WA0000.jpeg 20210306_130502.jpg 20210306_130511.jpg 20210306_130616.jpg 20210306_130530.jpg 20210306_130840.jpg 20210306_130807.jpg

Edytowane przez Qba.Wu
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Bardzo fajne podsumowanie. Z resztą świetny rower, więc wypowiadanie się o nim w superlatywach nie robi problemu. Dodatkowo trzeba powiedzieć o rewelacyjnej gwarancji Decathlon'u, co stanowi taką wisienkę na torcie

3 godziny temu, Qba.Wu napisał:

Hamulce SRAM Level

Tu wszystko zależy z czego się przesiadłeś. Jak byś wcześniej używał dobrych Shimano'wskich hebli(M6000 w zwyż), to wątpię abyś podtrzymał swoją opinię ;).

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Bardzo fajne podsumowanie. Z resztą świetny rower, więc wypowiadanie się o nim w superlatywach nie robi problemu. Dodatkowo trzeba powiedzieć o rewelacyjnej gwarancji Decathlon'u, co stanowi taką wisienkę na torcie

Tu wszystko zależy z czego się przesiadłeś. Jak byś wcześniej używał dobrych Shimano'wskich hebli(M6000 w zwyż), to wątpię abyś podtrzymał swoją opinię ;).

Dzięki wielkie :) wiesz co, mój obecny rower jest z 2012 r. https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,rowery,1991 a hamulce to Shimano BR-M375, mechaniczne, 160 mm. Szału nie ma, więc dla mnie każda przesiadka na hydraulikę to awans jak w spółkach skarbu państwa :D Gwarancja w Deca jest naprawdę spoko. Czytałem opinię i oni się nie pierdzielą - często dają ludziom po prostu nowy sprzęt jeśli nie da się go naprawić na oryginalnych podzespołach. Powiem szczerze, że zapomniałem tam napisać o geometrii ramy. Pozycja na XC 500 całkowicie się różni od tej na Hexagonie, i dało się to odczuć. Po 2h pojawił się ból karku, bo głowa bardziej zadarta do góry. Czy to kwestia przyzwyczajenia i z czasem zniknie? Czy może taka pozycja nie jest dla mnie - a zatem i cały rower?

Opublikowano
12 minut temu, Qba.Wu napisał:

Po 2h pojawił się ból karku

Zawsze możesz zmienić mostek, lub nawet go odwrócić. Można zamontować rogi, wtedy pozycja pójdzie w górę

Generalnie geo jest bardziej agresywna, moim zdaniem do przyzwyczajenia.