bike_s8n Opublikowano 27 Lutego 2021 Opublikowano 27 Lutego 2021 Posiada ktoś może powyższy model? Stanęło właśnie na nim aczkolwiek warto wziąć pod uwagę opinie innych osób
Khemlish Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Właśnie go kupiłem, 2021 trochę mam wątpliwości no, ale po to tutaj mam konto by ludzie mi pomagali 😅 Raczej jestem zwolennikiem sztywnego widelca i szukałem jakiegoś do tego roweru ale mało jest pod 110x15 tak czy inaczej mam nadzieję że będzie z nim ok bo ważę 110kg 1
bike_s8n Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 5 godzin temu, Khemlish napisał: Właśnie go kupiłem, 2021 trochę mam wątpliwości no, ale po to tutaj mam konto by ludzie mi pomagali 😅 Raczej jestem zwolennikiem sztywnego widelca i szukałem jakiegoś do tego roweru ale mało jest pod 110x15 tak czy inaczej mam nadzieję że będzie z nim ok bo ważę 110kg Ja go kupiłem wczoraj i wydaje mi się ze jest ok - agresywny jest ale myśle ze moje plecy wytrzymają. Tylko nie wiem czemu łańcuch na kasecie przeskakuje i robi dziwne rzeczy ://
telepata Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Model z 2021 w porównaniu z 2020 został zubożony. Wcześniej były piasty SLX, w obecnym dali niższą grupę. Szukałem pod koniec 2020 modelu z tamtego roku, wszystko było wyprzedane. Limiteda z 2021 nie chciałem ze względu na zmiany w wyposażeniu, wybrałem ciut tańszego B.N. 500 lite Rzuciłem okiem przy okazji pisania posta na stronę Meridy i widzę że Limited 2021 wypadł z oferty
bike_s8n Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 Godzinę temu, telepata napisał: Model z 2021 w porównaniu z 2020 został zubożony. Wcześniej były piasty SLX, w obecnym dali niższą grupę. Szukałem pod koniec 2020 modelu z tamtego roku, wszystko było wyprzedane. Limiteda z 2021 nie chciałem ze względu na zmiany w wyposażeniu, wybrałem ciut tańszego B.N. 500 lite Rzuciłem okiem przy okazji pisania posta na stronę Meridy i widzę że Limited 2021 wypadł z oferty Tak i 500 lite i limited zostały usunięte ale potem 500 lite wróciło a limited nie. Mój znajomy zakupił 500 lite i zobaczymy - będę miał porównanie. Napęd 1x12 bardziej do mnie trafił ale dzięki
Khemlish Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 16 godzin temu, bike_s8n napisał: Ja go kupiłem wczoraj i wydaje mi się ze jest ok - agresywny jest ale myśle ze moje plecy wytrzymają. Tylko nie wiem czemu łańcuch na kasecie przeskakuje i robi dziwne rzeczy :// Nie martwię się o plecy, jestem przyzwyczajony dzięki mojej cbr, co innego dupsko 😅 z tą agresywnością to się zastanawiam czy jak dam mostek na 0 stopni coś się zmieni. Puki co musze poczekać aż go sprawdzę i czy się dostosuje... Zawsze tak było bo gdy człowiek coś dostał to w dupie miał czy to z plastiku czy aluminium czy koła 26 czy 27.5 nie ważne że za wysoko siodełko i że nogi ledwo sięgają do podłoża... ważne że jest i reszta była obojętna. Teraz to ludzie wybredni są haha i jak coś nie jest drogie jak Iphone to gówno a nie telefon 14 godzin temu, telepata napisał: Model z 2021 w porównaniu z 2020 został zubożony. Wcześniej były piasty SLX, w obecnym dali niższą grupę. Szukałem pod koniec 2020 modelu z tamtego roku, wszystko było wyprzedane. Limiteda z 2021 nie chciałem ze względu na zmiany w wyposażeniu, wybrałem ciut tańszego B.N. 500 lite Rzuciłem okiem przy okazji pisania posta na stronę Meridy i widzę że Limited 2021 wypadł z oferty Coś musi być że jest droższy od rocznika 2020 z drugiej strony Trek także podniósł ceny. Bardziej mnie zastanawia ta różnica w wadze....
telepata Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 7 godzin temu, Khemlish napisał: Coś musi być że jest droższy od rocznika 2020 z drugiej strony Trek także podniósł ceny. Bardziej mnie zastanawia ta różnica w wadze.... Stawiam na kolejne zubożenie modelu 2021 w postaci tańszych i cięższych opon z drutem. Maxxisy Ikony to tak naprawdę kilka modeli, sprawdź katalog Maxxisa
rrowerr Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Cześć telepata ma rację, założone są opony drutowe o wadze ok 770 g sztuka. Co do roweru to mam go od listopada, zrobiłem ponad 1000 km i dziś okazało się,że klocki już wymagają wymiany. Tył się zużył. Roweru używam dość agresywnie, bedzie to mój rower na zawody, maratony oraz z dwie lub trzy edycje xc. W wersji sklepowej ważył tyle ile podawał producent. Moje spostrzeżenia odnośnie napedu 1x12 (przechodziłem z 3x9) są pozytywne. Bardzo zbliżone stopniowanie kasety. Pod górę nie brakuje nawet jak wymieniłem tarcze na 34. Brakuje na zjazdach i szybkich asfaltach ale to margines. Mało kiedy mtb pedzi się powyżej 40km/h, przynajmniej wg tego jak ja użytkuje. Rower wydaje się dość trwały i solidny. Podobno przy większej wadze te hamulce czyli mt200 nie dadzą rady u mnie przy wadze 72-75 kg się sprawdzają. Amortyzator szału nie robi ale swoje zadanie spełnia, niestety jest dość ciężki ale to nie dla każdego ważne, manetka działa na pełną blokadę i mimo,że nie jest urodziwa to intuicyjna i precyzyjna. Przerzutka slx m7100 bardzo szybko i płynnie zmienia biegi zarówno w górę jak i w dół, nawet po kontakcie z ziemią i widocznych zasysowaniach nie pogorszyła się jej praca. Co do łancucha to nie zauważyłem różnic w działaniu napedu miedzy dedykowanymi shimano czyli kierunkowymi chyba to się nazywa Hyper Glide + a kmcX12. Koła są dość mocne ale także dużo ważą komplet z tarczami detkami i oponami to ponad 5 kg! Do tej pory nie rozcentrowały się. Mniej standardowy mostek 17 stopni nie robi jakiejś wielkiej różnicy w porównaniu do 6 czy 7 stopni, pewnie lepiej dociążane jest przednie koło. Na podjazdach jest stabilnie i prowadzi się dość łatwo w linii prostej, nawet jesli jest dość stromo. Zjazdy powiedziałbym standardowo. Rower jest dość komfortowy, siodło seryjne jest wygodne i miekkie jednak nie nazbyt miekkie. Nie trzeba się jakoś szczególnie do niego przyzwyczajać. Mam ramę w rozmiarze M i na 170 cm jest ok. Mniejszy jest dla mnie za mały. Mam też w domu big nine 500 lite z 2021 w rozmiarze S i ta rama jest za krótka. Tak poza tym to takie same rowery różniące się jedynie napędem i mostkiem. Jakby nie było możłiwości dostać limited a byłaby 500 lite to również bym się zastanowił. Te nowe deore 2x11 działa tak samo płynnie jak slx 1x12. A przednia przerzutka którą wielu skreśla jest bardzo skuteczna. Tyle ode mnie pozdrawiam
bike_s8n Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Opublikowano 2 Marca 2021 2 godziny temu, rrowerr napisał: Cześć telepata ma rację, założone są opony drutowe o wadze ok 770 g sztuka. Co do roweru to mam go od listopada, zrobiłem ponad 1000 km i dziś okazało się,że klocki już wymagają wymiany. Tył się zużył. Roweru używam dość agresywnie, bedzie to mój rower na zawody, maratony oraz z dwie lub trzy edycje xc. W wersji sklepowej ważył tyle ile podawał producent. Moje spostrzeżenia odnośnie napedu 1x12 (przechodziłem z 3x9) są pozytywne. Bardzo zbliżone stopniowanie kasety. Pod górę nie brakuje nawet jak wymieniłem tarcze na 34. Brakuje na zjazdach i szybkich asfaltach ale to margines. Mało kiedy mtb pedzi się powyżej 40km/h, przynajmniej wg tego jak ja użytkuje. Rower wydaje się dość trwały i solidny. Podobno przy większej wadze te hamulce czyli mt200 nie dadzą rady u mnie przy wadze 72-75 kg się sprawdzają. Amortyzator szału nie robi ale swoje zadanie spełnia, niestety jest dość ciężki ale to nie dla każdego ważne, manetka działa na pełną blokadę i mimo,że nie jest urodziwa to intuicyjna i precyzyjna. Przerzutka slx m7100 bardzo szybko i płynnie zmienia biegi zarówno w górę jak i w dół, nawet po kontakcie z ziemią i widocznych zasysowaniach nie pogorszyła się jej praca. Co do łancucha to nie zauważyłem różnic w działaniu napedu miedzy dedykowanymi shimano czyli kierunkowymi chyba to się nazywa Hyper Glide + a kmcX12. Koła są dość mocne ale także dużo ważą komplet z tarczami detkami i oponami to ponad 5 kg! Do tej pory nie rozcentrowały się. Mniej standardowy mostek 17 stopni nie robi jakiejś wielkiej różnicy w porównaniu do 6 czy 7 stopni, pewnie lepiej dociążane jest przednie koło. Na podjazdach jest stabilnie i prowadzi się dość łatwo w linii prostej, nawet jesli jest dość stromo. Zjazdy powiedziałbym standardowo. Rower jest dość komfortowy, siodło seryjne jest wygodne i miekkie jednak nie nazbyt miekkie. Nie trzeba się jakoś szczególnie do niego przyzwyczajać. Mam ramę w rozmiarze M i na 170 cm jest ok. Mniejszy jest dla mnie za mały. Mam też w domu big nine 500 lite z 2021 w rozmiarze S i ta rama jest za krótka. Tak poza tym to takie same rowery różniące się jedynie napędem i mostkiem. Jakby nie było możłiwości dostać limited a byłaby 500 lite to również bym się zastanowił. Te nowe deore 2x11 działa tak samo płynnie jak slx 1x12. A przednia przerzutka którą wielu skreśla jest bardzo skuteczna. Tyle ode mnie pozdrawiam Już jestem szczęśliwym posiadaczem i pierwsze km ma za sobą - wszytko super oprócz problemu z napędem (cały czas czekam ja serwis bo to już nie na moje umiejętności) nad big nine 500 lite się zastanawiałem ale chciałem jednoblat i zdecydowałem się na limiteda (przesiadałem się z alivio 3x8 wiec deore shadow + to już byłoby niebo)
rrowerr Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Co masz na myśli mówiąc,że łancuch przeskakuje? Tj rozumiem co to znaczy ale przy nowym rowerze???Może masz słabo naciągnietą linkę przerzutki? Może spróbuj baryłką przy manetce? Myślę jeszcze o za długim łancuchu? Jest to możliwe po odebraniu nowego roweru?
bike_s8n Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Opublikowano 3 Marca 2021 8 godzin temu, rrowerr napisał: Co masz na myśli mówiąc,że łancuch przeskakuje? Tj rozumiem co to znaczy ale przy nowym rowerze???Może masz słabo naciągnietą linkę przerzutki? Może spróbuj baryłką przy manetce? Myślę jeszcze o za długim łancuchu? Jest to możliwe po odebraniu nowego roweru? No są jakieś problemy najbardziej na 11 zębatce i na paru innych trochę - regulowałem przerzutkę ale cały czas są problemy chociaż mniejsze niż były, przy manetkach tez próbowałem ale nic więcej się nie udało ( teraz czekam na serwis i mi to sprawdzą)
rrowerr Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Rozumiem, oby szybko udało się ten serwis załatwić, napisz póżniej co było przyczyną złej pracy napedu, może się przyda kiedyś. Pozdrawiam
Khemlish Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) To że w takiej cenie dostajemy rower bez pedałów to jeszcze jako tako zrozumiem, ale nie ogarniam dlaczego linka do blokady amortyzatora jest bez pancerza... dziwne to dla mnie jest. Idąc tokiem rozumowania sprzedawców że przy tej cenie to każdy ma już jakiś konkretny wybrany model jakiejś części to: - Brak pedałów - Brak siodełka - Brak opon - Brak gripów Edytowane 5 Marca 2021 przez Khemlish
puchatek Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 42 minuty temu, Khemlish napisał: nie ogarniam dlaczego linka do blokady amortyzatora jest bez pancerza W którym rowerze...?
bike_s8n Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Opublikowano 4 Marca 2021 54 minuty temu, Khemlish napisał: To że w takiej cenie dostajemy rower bez pedałów to jeszcze jako tako zrozumiem, ale nie ogarniam dlaczego linka do blokady amortyzatora jest bez pancerza... dziwne to dla mnie jest. Idąc tokiem rozumowania sprzedawców że przy tej cenie bo każdy ma już jakiś konkretny model to: - Brak pedałów - Brak siodełka - Brak opon - Brak gripów Ja mam wszystko oprócz pedalow które i tak miałem swoje
Rozwiązanie telepata Opublikowano 4 Marca 2021 Rozwiązanie Opublikowano 4 Marca 2021 7 godzin temu, Khemlish napisał: nie ogarniam dlaczego linka do blokady amortyzatora jest bez pancerza.. Że niby jak jest bez pancerza ??? Na całej długości masz stalową gołą plecioną linkę ???
bike_s8n Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Opublikowano 5 Marca 2021 12 godzin temu, telepata napisał: Że niby jak jest bez pancerza ??? Na całej długości masz stalową gołą plecioną linkę ??? U mnie tak nie ma. Jest cały pancerz w paru miejscach za długi (lekko obił ramę w jednym miejscu)
Khemlish Opublikowano 5 Marca 2021 Opublikowano 5 Marca 2021 15 godzin temu, telepata napisał: Że niby jak jest bez pancerza ??? Na całej długości masz stalową gołą plecioną linkę ??? Dokładnie tak, jest zwinięta w woreczku a sam mechanizm był już przykręcony do kierownicy. Wszystko jest już wyjaśnione, trochę dziwna zagrywka bo rower dostarczono DPD 03.03.2021 a dzisiaj 05.03.2021 ImPost (kurier) dostarczył kartonik z fakturą, instrukcją, pancerzem, odblaskami, dzwonkiem. Co do opon to nie wiem jak to telepata wyczaił z tymi oponami bo zarówno w opisach modelu 2020 jak i 2021 jest Maxxis Ikon 29x2.2" tak przy okazji wiecie jakie ciśnienie będzie dobre pod 105kg?
telepata Opublikowano 5 Marca 2021 Opublikowano 5 Marca 2021 52 minuty temu, Khemlish napisał: Co do opon to nie wiem jak to telepata wyczaił z tymi oponami bo zarówno w opisach modelu 2020 jak i 2021 jest Maxxis Ikon 29x2.2" Właśnie chciałem wrzucić linka do archiwalnej strony Meridy z 2020 i widzę że usunięto z archiwum modele Limited, 500 lite, 300 lite. Wiem że byływ tym archiwum bo w styczniu kupowałem mojego 500 lite i wtedy dokładnie to porównywałem. Nie wiem czemu ma służyć grzebanie w archiwum ale w końcu to ich cyrk i ich małpy.. Nie wywalili jednak wszystkiego Popatrzcie na model 500 (bez lite) jest lżejszy od 500 lite z 2021 i po rozwinięciu specyfikacji widzimy opony zwijane. W 2019 też były zwijane; https://archiwum.rowerymerida.pl/produkt1654/bignine-500-lite-rower-merida.html
bike_s8n Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) 21 minut temu, telepata napisał: Właśnie chciałem wrzucić linka do archiwalnej strony Meridy z 2020 i widzę że usunięto z archiwum modele Limited, 500 lite, 300 lite. Wiem że byływ tym archiwum bo w styczniu kupowałem mojego 500 lite i wtedy dokładnie to porównywałem. Nie wiem czemu ma służyć grzebanie w archiwum ale w końcu to ich cyrk i ich małpy.. Nie wywalili jednak wszystkiego Popatrzcie na model 500 (bez lite) jest lżejszy od 500 lite z 2021 i po rozwinięciu specyfikacji widzimy opony zwijane. W 2019 też były zwijane; https://archiwum.rowerymerida.pl/produkt1654/bignine-500-lite-rower-merida.html Ale sherlock 😂 moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy, pancerze mam, okopy i tak zmienię itd Edytowane 5 Marca 2021 przez bike_s8n
telepata Opublikowano 5 Marca 2021 Opublikowano 5 Marca 2021 A teraz jest drut, spuściłem powietrze i sprawdziłem. Dlatego rowery z 2021 zrobiły się cięższe. Zaoszczędzili.
Khemlish Opublikowano 5 Marca 2021 Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) W czwartek miałem okazję się przejechać do pracy i pomijając fakt że mam za słabe powietrze to w oponach, to rozmiar L jest dla mnie minimalnie za duży a mam 182cm muszę obniżyć siodełko. Jak by tego było mało to muszę zmienić styl jazdy lubię ostro wchodzić w zakręty - wcześniej mniejsza rama i koło 26" pozwalały praktycznie kłaść rower jak motocykl na kolano i nic się nie działo, tutaj jest to prawie niewykonalne... no przynajmniej jak dla mnie na stan aktualny. Powracając do tematu opona skoro tam były Maxxis Ikon 29x2.2 i tutaj także to pytanie brzmi na jakie opony trzeba się przerzucić by zniwelować tę różnicę wagową?! Co do wygody to na bank muszę przesunąć siodełko do przodu bo jest bardzo nie przyjemnie na zaledwie 2km co dopiero większe trasy, po tym zabiegu zobaczę czy wymieniać na coś innego czy będzie coś lepiej. Edytowane 22 Maja 2022 przez Khemlish
Frost Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 Zamiast zniwelować wagę to zastanów się czego potrzebujesz. Jesteś takim dobrym zawodnikiem, że 500g na całości robi różnicę? Ja założyłem w miejsce Ikonów większe i cięższe Vittorie 2.35 (Mezcal+Barzo) i jeździło mi się na nich zdecydowanie lepiej i szybciej. Fabryczne Ikony to najtańsza wersja Ikonów jaka tylko jest. U mnie dosyć szybko znikały a jeździłem casualowo głownie po lesie i szutrach. Dwóch sezonów kwiecień-październik by u mnie nie wytrzymały i byłyby łyse. Mój rower:
Rekomendowane odpowiedzi