staszek.s Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 Witajcie - no właśnie - na co ? Kandydatów mam 2 - 1030 lub 1030+. Ktoś miał w łapach oba i może cos podpowiedziec? Zalezy mi na większym ekranie stad wybór serii 1xxx. Dodatkowo, 820 nie ma efektu treningu, stanu wytrenowania itd... Póki co jeżdźę z Fenix'em który to ma, a 820'ka robi w trybie dodatkowego wyświetlacza ale... Znów mały ekranik. Wiem że oni trochę namieszali z numeracją.. Czy 1030 ma bliżej do serii x20 czy x30? A plus?? Pogubic się można...:( 830ka była by moim wyborem, gdyby miała większy ekranik... a tak muszę wybierać właśnie 1030 lub plus...
Karol_Bogusz Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 Witajcie - no właśnie - na co ? Kandydatów mam 2 - 1030 lub 1030+. Ktoś miał w łapach oba i może cos podpowiedziec? Zalezy mi na większym ekranie stad wybór serii 1xxx. Dodatkowo, 820 nie ma efektu treningu, stanu wytrenowania itd... Póki co jeżdźę z Fenix'em który to ma, a 820'ka robi w trybie dodatkowego wyświetlacza ale... Znów mały ekranik. Wiem że oni trochę namieszali z numeracją.. Czy 1030 ma bliżej do serii x20 czy x30? A plus?? Pogubic się można... 830ka była by moim wyborem, gdyby miała większy ekranik... a tak muszę wybierać właśnie 1030 lub plus...Cześć,Jak możesz to tylko 1030+. Dużo szybszy procesor, wydajniejszy(dokładniejszy,bardziej energooszczędny) układ Gps. Obliczanie tras w mgnieniu oka w porównaniu do 820. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
staszek.s Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 No właśnie dlatego pytam że na 1030+ musiałbym się już mocno spiąć... To w końcu kolejne dobre kilka stówek więcej... A jak wygląda porównanie pomięczy 1030 bez plusa a 802 (bo tego znam dobrze co potrafi i czego nie:):)
Karol_Bogusz Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 No właśnie dlatego pytam że na 1030+ musiałbym się już mocno spiąć... To w końcu kolejne dobre kilka stówek więcej... A jak wygląda porównanie pomięczy 1030 bez plusa a 802 (bo tego znam dobrze co potrafi i czego nie:)W plusie masz całkowicie nowe bebechy( procesor, układ Gps) w porównaniu do pozostałych modeli(dłużej trzyma bateria, szybciej pracuje) Z funkcji to: W 1030+ jest „propozycja treningu na dziś” ( tylko 1030+), nie wiem, czy w 820 jest, ale w 1030 i 1030+ jest climb pro( bardzo fajna funkcja jak jeździsz po górach). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
staszek.s Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 Climbpro znam z Fenixa właśnie w 820 nie ma - podobnie jak nie ma w 820ce liczenia skoków, prędkości wspinaczki, 'trudności' trasy i jeszcze kilku innych - głównie dotyczących analizy treningów...
Krystiano Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 20 godzin temu, staszek.s napisał: Climbpro znam z Fenixa właśnie w 820 nie ma - podobnie jak nie ma w 820ce liczenia skoków, prędkości wspinaczki, 'trudności' trasy i jeszcze kilku innych - głównie dotyczących analizy treningów... Pytanie zasadnicze - czego oczekujesz od nowego garmina? Posiadam model 530 (wiem, wiem, nie bierzesz go pod uwagę) ale: Te opcje o których wspominasz to totalny bajer niczym walka na mega pixele w telefonach komórkowych. Liczenie skoków, climb pro, płynność, trudność itd to fajne dla nastolatka którego chcemy wkręcić w rowery - oni lubią patrzeć na kolory w smartfonie. Jeżeli myślisz o treningu (w pierwotnym tego słowa znaczeniu) to nie będziesz z tego korzystał i szkoda się tym kierować przy zakupie.
staszek.s Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Opublikowano 25 Lutego 2021 No można też trenować tak jak dawniej, przewalając kapustę albo wungiel w piwnicy - od tego też 'buły' rosły Albo jeździć tylko ze stoperem... Nie jestem pro, nie mam trenera i nie podchodzę do treningu jak do świętości - ale stary jestem już i lubie jak mi się różne wykresy i cyferki rysują... Dlatego nei pytałem czy warto - bo to każdy indywidualnie może określić - pytałem o różnice pomiędzy modelami a zwłaszcza 1030 i 1030+ . Bo w stosunku do 820 wiem czego mi brakuje... Szybsze wyznaczanie tras, lepsze przeliczanie, większy wyświetlacz, większa bateria, parę ficzerów treningowych... Kwestia pozostaje, co ma 1030+ a nie ma 1030 ?:)
Krystiano Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 4 minuty temu, staszek.s napisał: No można też trenować tak jak dawniej, przewalając kapustę albo wungiel w piwnicy - od tego też 'buły' rosły Albo jeździć tylko ze stoperem... Hehe nie zrozumieliśmy się:) Wcale nie miałem na myśli takiego zacofania. Sam trenuję z 530 oraz używam jej dużo turystycznie (wycieczki, objazdy maratonów oraz ultra po śladzie gpx) i w tych sprawach sprawdza się wyśmienicie. Przy treningu z tętnem czy pomiarem mocy, te bajery nie działają Już lepiej zainteresować się platformą trainingpeaks i tam analizować swoje postępy. A może dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie garmin explore? Duży wyświetlacz i dobra nawigacja z wbudowaną bazą POI i wyszukiwaniem adresów / punktów.
staszek.s Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Opublikowano 25 Lutego 2021 Nie będzie bo explore to olbrzymi krok wstecz w stosunku do 820ki , a nawigacja jest delikatnie mówiąc poprawna - zwłaszcza jeśli musi przeliczać w locie. A pomiaru tetna i mocy używam - i na trenażerze i na rowerze Te 'bajery' o których piszesz działają fantastycznie w połączeniu z Fenixem, tyle ze jazda z zegarkiem jest niewygodna i bajery chciałbym mieć na liczniku Miałem nadzieje ze w trybie dodatkowego wyświetlacza to będzie działać (wtedy całą robotę odwala Fenix na ręca, a licznik robi tylko za wyświetlacz danych), ale niestety - 820ka nie potrafi wyświetlić pól, których sama natywnie nie obsluguje...
Krystiano Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 To śmiało bierz 1030+ który ma lepszy ekran i poprawiony dotyk w stosunku do 1030.
Johnny CC Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 1030+ też polecam, choćby dla akumulatora. Kilku moich kolegów ma 1030 i jak jeździmy razem przez dwa dni po kilka dobrych godzin dziennie, to u mnie po tych dwóch dniach bateria schodzi ze 100% do 40-50%, a oni po jednym dniu już muszą doładowywać.
Krystiano Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 2 godziny temu, Johnny CC napisał: 1030+ też polecam, choćby dla akumulatora. Kilku moich kolegów ma 1030 i jak jeździmy razem przez dwa dni po kilka dobrych godzin dziennie, to u mnie po tych dwóch dniach bateria schodzi ze 100% do 40-50%, a oni po jednym dniu już muszą doładowywać. A to czasem nie jest kwestia ustawienia jasności? Ja w dzień jeżdżę na 0% (czyli wyłączone zupełnie) i ładnie widać, ale znam osoby które nie wiedzą że można wyłączyć i mają cały czas aktywne. Bo to mega spora różnica!
artie Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 Czy 1030 ma mocniejszy hardware niż 530/830 ?
staszek.s Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Opublikowano 26 Lutego 2021 Od 530/830 raczej nie... Pytanie czy 1030 beż plusa jest znacząco mocniejsze od 820
Karol_Bogusz Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 Czy 1030 ma mocniejszy hardware niż 530/830 ?Procesor, moduł gps ma starszy(słabszy)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
artie Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 OK czyli rozumiem że 1030+ bedzie porwonywalny hardware`owo z 530/830?
Karol_Bogusz Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 OK czyli rozumiem że 1030+ bedzie porwonywalny hardware`owo z 530/830?Tak. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2
Rozwiązanie staszek.s Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Rozwiązanie Opublikowano 14 Marca 2021 Dziękuję wszystkim za porady. Stanęło na 830 w wersji mtb. Jednak 1030plus ciut za drogi dla mnie i chyba za duży jednak, a 830 ma i tak większy zauważalnie ekran od 820ki. No a 1030 beż plusa, też duży, ale jednak byłby to za mały krok do przodu...w końcu jak często wymienia się nawigację...;)
Rekomendowane odpowiedzi