Skocz do zawartości

Czy rzeczywiście potrzebujemy dużą symulację wzniesienia?

lopez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Zastanawiam się nad kupnem trenażera smart np. Wahoo Kickr Snap albo Kickr Core lub cokolwiek podobnego z Tacx.

I tak mi przyszło do głowy pytanie, jaka symulacja wzniesienia jest potrzebna. Producenci prześcigają się z tą funkcjonalnością, zaczynając od Tacx Flow lub Vortex z 6-7%, poprzez Elite Tuo z 10%, Wahoo Snap 12%, Wahoo Kickr Core 16%, Wahoo Kickr 20%, pewien model Elite 25% itd.

Symulacja wzniesienia przekłada się na opór, który jest związany również z wagą jadącego (z rowerem), czyli osoba ważąca 55kg musi generować dużo mniejszą moc niż osoba ważąca 90kg aby jechać w górę z tą samą prędkością na tym samym wzniesieniu.

Z tego co wyczytałem, smylacja wzniesienia generowana przez trenażer jest obliczana dla rowerzysty o wadze 65-75 kg (w zależności od producenta).

Biorąc pod uwagę powyższe, teoretycznie, trenażer z symulacją 10% wyliczoną dla ważącego 75kg, używany przez osobę lżejszą może symulować więcej niż 10% prawda?

Znalazłem fajny artykuł na ten temat: https://zwiftinsider.com/how-much-trainer-resistance-do-you-really-need/

Nawiązując do powyższego artykułu, ważący 75kg na podjeździe 10% musi generować ~406W aby jechać z prędkością 20 km/h, na podjeździe 15% ~607W aby nadal jechać 20 km/h.

Wahoo Kickr snap ma 12% symulacji z maksymalną mocą 1500W, Wahoo Kickr Core 16% z mocą 1800W. Dla mnie obydwie wartości są nieosiągalne.

Czy jest więc sens kupować trenażer z mocą wyższą niż można samemu osiągnąć? Lub inaczej, czy trenażer z symulacją 10% może symulować więcej niż 10% dla osoby, która nie może wygenerować dużej mocy?

Jakie są Wasze opinie?

Jeszcze wideo w tym temacie: