Skocz do zawartości

Merida Reacto 7000E - opinie.

Sariensis
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem kolejnego roweru. Pierwotnie zamierzałem kupić model Merida Reacto Force Edition, jednak z powodu perturbacji na rynku światowych dostaw, ten rower był dla mnie dostępny na wiosnę 2022, czego nie mogłem zaakceptować , mając na uwadze przebiegi posiadanych rowerów i konieczność ich odciążenia. Sklep, w którym serwisuje Merida i nie tylko, prowadzi były już kolarz, który nawet był kiedyś Mistrzem Polski. Za jego namową i radą, zdecydowałem się na zakup modelu Reacto 7000E z mniejsza ramą od sugerowanej dla mojego wzrostu i na osprzęcie Shimano Ultegra Di2 zamiast SRAM Force eTAP, stąd moje pytanie, czy dokonałem właściwego wyboru, czy też korzystniej byłoby wymienić w dostępnym 7000e osprzęt na pożądany SRAM eTAP?  Obecnie jeżdżę zarówno na SRAM jak i na SHIMANO i subiektywnie bardziej odpowiada mi SRAM, ale może macie inne doświadczenia i Di2 okaże się szczęśliwym strzałem w dziesiątke? Niestety z uwagi na panujące warunki nie miałem jeszcze możliwości przetestowania maszyny w warunkach bokowych, aczkolwiek na przyszły tydzień zapowiadane jest spore ocieplenie, więc jest szansa na szybka jazdę bez soli wciskającej się w ten piękny sprzęt :) . force edition , subiektywnie miał również ładniejsze malowanie i karbonowe stożki, 7000e jest na kołach DT Swiss P1800 Spline.

IMG_4305.jpeg

Opublikowano

eTap jest droższy i trudniejszy w serwisie, jeśli pójdzie coś nie tak z oprogramowaniem. Di2 z kolei łatwiej uszkodzić mechanicznie, ale i tak trzeba mieć niezłego pecha.

Jeśli preferujesz SRAMa, to musisz pogadać z serwisem, czy potrafią ogarnąć eTap w razie problemów, pogadać o kosztach i przekalkulować, czy to gra warta świeczki, zwłaszcza że teraz wymiana całego groupsetu będzie mniej opłacalna, niż kupno gotowego roweru. No ale kto bogatemu zabroni ;)  

• Lubię to! 1
  • Administrator
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Bardzo dobry wybór z mniejszą ramą. Ja mam z nową rozmiarówką problem, a do ostatniej Reacto i Scultury walnęli jeszcze super długie mostki i korby 175 w rozmiarze ramy 56 cm. Di2 działa obłędnie dobrze i choć preferuję mechaniczne napędy, będziesz zadowolony.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi, Reacto okazał się tak szybki, że pewna Pani stwierdziła, że mnie nie widziała i wymusiła pierwszeństwo, co skończyło się kolizją, wizytą Policji i Pogotowia, rower jest już naprawiony, Di2 też oberwało, na szczęście koszty naprawy poszły z OC sprawczyni.

P.S. rower jest mega szybki, na razie przebieg ma niski, bo spędził większość czasu w serwisie po kolizji, zamiast kręcić kilometry. Pierwsze wrażenia przed wypadkiem, Di2+Ultegra to jest niezły czad.

STOP MORDERCOM NA DROGACH!!!

Edytowane przez Sariensis
Opublikowano

To faktycznie musi być szybki. Może powinni jakieś ograniczniki zakładać? 🤭

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, puchatek napisał:

To faktycznie musi być szybki. Może powinni jakieś ograniczniki zakładać? 🤭

Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby zaostrzenie kar wobec kierowców z premedytacją powodujących wypadki z udziałem pieszych i rowerzystów.