Dominik1974 Opublikowano 12 Lutego 2021 Opublikowano 12 Lutego 2021 Witajcie, Bez zbytniego wczytywania się w treść i zapoznania z tematem zakupiłem trenażer Elite Suito. Kiedy paczka dotarła okazało się, że kupiłem bez kasety. Po dalszym zapoznaniu się z instrukcją dotarłem do informacji, że ten model trenażera może obsłużyć maksymalnie kasetę o 11 ząbkach. I tutaj powstał problem... Mój góral ma kasetę na 12 ząbków. Co w obecnej sytuacji polecalibyście zrobić: 1) kupić kasetę na 12 ząbków i zobaczymy, może jakoś wejdzie ;) 2) wymienić trenażer na ten sam model (albo Direto bo jest tylko ciut droższy) z kasetą w zestawie 3) szukać innych rozwiązań Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam, Dominik
nctrns Opublikowano 12 Lutego 2021 Opublikowano 12 Lutego 2021 Czekaj czekaj, co masz na myśli pisząc że kaseta ma 11/12 "ząbków"? Chodzi ci o ilość zębatek w kasecie, czyli liczbę biegów/rzędów? Jeśli tak, to: Jeśli masz kasetę 12rz na zwykły bębenek Shimano (np SRAM NX), to powinno działać. Jeśli masz kasetę na bębenek SRAM XD albo Shimano Microspline, to musisz kupić do trenażera odpowiedni bębenek: https://www.cyklomania.pl/elite-bebenek-sram-xd-xdr-o-do-trenazera-drivo-diretto-suito-turno,id13550.html https://www.cyklomania.pl/elite-glowka-kasety-shimano-microspline,id17388.html Jeśli chodzi ci o to, że najmniejsza zębatka na kasecie ma 12 zębów, to będzie to prostu działać.
Dominik1974 Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Opublikowano 12 Lutego 2021 Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Miałem na myśli ilość zębatek na kasecie, czyli liczbę biegów. Co do bębenka to zrobiłem fotki - może będziesz w stanie ustalić czy to SRAM NX czy XD?
nctrns Opublikowano 12 Lutego 2021 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Najmniejsza koronka ma 11 zębów, czyli wygląda na NX lub SX. Powinno hulać z Suito. Edytowane 12 Lutego 2021 przez nctrns
Rozwiązanie Dominik1974 Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Rozwiązanie Opublikowano 12 Lutego 2021 Zadzwoniłem do sklepu i doradzili mi, żebym zakupił główkę i wymienił w obecnym modelu, wtedy będę mógł korzystać z 12 zębatek i będzie po Bożemu Tak tez zrobię bo to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Dla zainteresowanych taka główka w systemie Elite do SRAM nazywa się XD/XDR. NCTRNS - dzięki za pomoc!
nctrns Opublikowano 12 Lutego 2021 Opublikowano 12 Lutego 2021 No spoko, ale czy kaseta sramowska pod bębenek shimano wejdzie na bębenek XD?
Rekomendowane odpowiedzi