Johno Opublikowano 12 Lutego 2021 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Cześć witam was, mam problem i szukam pomocy co ew. z nim zrobić mianowicie: Kupiłem używanego kellysa Soot 30 - sprzedawca zapewniał mnie, że jest to rozmiar L czego przy zakupie nie sprawdziłem - w domu okazała się M'ka...(sprzedawca nie chce go ode mnie przyjąć) mam 186cm nigdy nie jeździłem na tego typu rowerze gravel/szosa i nie wiem czy będzie dla mnie odpowiedni. Całe życie się borykałem się z za małymi ramami w enduro i wiem jak dłuższe użytkowanie źle dobranej ramy ma wpływ na zadowolenie z jazdy. Więc, w którym punkcie może być na mnie zły? podejrzewam, że stack i odległość siodło chwyty kierownicy - z szybkiego researchu innych marek i porównania geometrii na moje oko kierownica +2cm wyżej i +2cm dalej - teoretycznie mostek 120mm+ wysoki kąt rozwiążę sprawę(w tej chwili jest prosty 100mm) czy będą inne niedogodności, a może jeździć i się nie przejmować ? bardzo dzięki za wszystkie uwagi Edytowane 12 Lutego 2021 przez Johno
Nemrod Opublikowano 12 Lutego 2021 Opublikowano 12 Lutego 2021 Ogólnie to i tak dość spora ( długa) M-ka. Jeżeli nie jeździłeś wcześniej na szosie/gravelu to i tak pozycja może wydawać Ci się wyciągnięta. Jedyne co od razy bym sprawdził to ustawienie siodełka. Jeżeli masz długie nogi to sztyca czasami może okazać się zbyt krótka. Najlepiej przejechać się i sprawdzić ( tak wiem śnieg...he,he). Jeżeli coś będzie nie tak to pozycję tak jak sam pisałeś można skorygować mostkiem i podkładkami. Z dwojga złego lepszy trochę za mały niż za duży rower. 1
polmaj Opublikowano 13 Lutego 2021 Opublikowano 13 Lutego 2021 Tak jak pisze kolega powyżej ,kellys to duże rowery ich rozmiar M odpowiada rozmiarom L konkurencji , według tabeli na stronie łapiesz sie na gorny przedział rozmiaru M i dolny L ,więc teoretycznie nie jest za mały a w praktyce musisz sprawdzić
Ash990 Opublikowano 13 Lutego 2021 Opublikowano 13 Lutego 2021 Hej, ja niestety musiałem sprzedać mojego Soot w rozmiarze M bo sztyce musiałem wyciągać poza bezpieczną strefę. Siodełko było też bardzo wysoko ponad kierownicą. Mam 182 cm wzrostu i przekrok 86 cm. Żałuję że wtedy nie wziąłem L.
Rekomendowane odpowiedzi