Wallenquist Opublikowano 27 Stycznia 2021 Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Hej, Używam trenażera Elite Novo Force (osiem stopni oporu) i pomiaru mocy Inpeak w lewym ramieniu korby. Ostatnio, po kalibracji, zauważyłem spadek generowanej mocy, przynajmniej tak mi się wydaje Generowana moc zarówno na moim Wahoo Bolt jak i na Zwifcie jest zbliżona, więc to nie w tym rzecz. Łączę się przez Bluetooth. Pytanie: czy macie jakieś doświadczenia z tym związane ? Czy siła z jaką dokręcimy rolkę do opony, stan zużycia opony mogą mieć wpływ na generowaną moc ? Czy wyższy poziom oporu przy lżejszym przełożeniu może np. w efekcie dać większą moc ? Chociaż realnie męczymy się tak samo Zastanawiałem się też czy można jakoś sensownie "zmierzyć" stosunek używanego przełożenia do teoretycznie generowanej mocy. Jako, że na trenażerze opór powietrza nie gra roli, waga też specjalnie nie powinna mieć znaczenia to przy identycznym przełożeniu i identycznym doborze oporu każdy powinien generować taką samą moc ? Zakładając oczywiście identyczną kadencję. I tak u mnie przy 50/13 wychodzi jakieś 200-210w przy kadencji ~95. Jeśli ktoś ma identyczny trenażer i pomiar mocy to chętnie bym porównał wartości. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez Wallenquist
lopez Opublikowano 19 Lutego 2021 Opublikowano 19 Lutego 2021 Jak z ciśnieniem w oponie? Novo Force ma rolkę żelową, tak więc nie powinna się za bardzo ślizgać, aczkolwiek u mnie na Satori Smart z rolką metalową jak ciśnienie w oponie spadnie to słychać i czuć że jest mały poślizg - przez to też niższa moc.
Rekomendowane odpowiedzi