Skocz do zawartości

Trenażer na rolkę i kalibracja

lopez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od trochę ponad miesiąca posiadam trenażer Tacx Satori Smart - regulacja oporu manetką, ale najważniejsze, że mierzy moc.

Kilka dni po zakupie (i kalibracji) zdecydowałem się zrobić test FTP i wyjechałem 213, mniejsza o wartość.

Od jakiegos czasu podczas treningow słyszałem, że opona się trochę ślizga jak mocniej naciskam, ale nie przyszło mi do głowy kalibrować.

Dopiero kilka dni temu zaświeciła się żarówka i przeprowadziłem kalibrację za pomocą aplikacji Tacxa na androida i rolkę musiałem 2 razy dokręcać aby akpa była zadowolona. Zaraz po tym jechałem trening i bez większej spiny kręciłem 10 minut w granicach 250-315W - grubo ponad poprzednie FTP.

Dzisiaj kolejny test FTP, kalibracja przed testem. Wg. apki wszystko ok, ale poluzowałem trochę docisk, kolejna kalibracja i ok, poluzowałem jeszcze bardziej, kalibracja ok... opona się ślizgała nawet przy mocniejszym zakręceniu koła ręką. Dokręciłem do takiego momentu aby nie było poślizgu przy kręceniu ręką i zrobiłem kolejną kalibrację.

Test FTP wyszedł na 273.

Teraz kilka pytań:

1. Który wynik jest wiarygodny? Trenażer ten ma dokładność na poziomie <10%, ja nie sądzę, że podniosłem swoje FTP o 60W (22-23%) w 3 tygodni.
  2. Jak sprawdzić czy teoretycznie skalibrowany trenażer (za pomocą apki albo komputera Garmina) jest rzeczywiście skalibrowany?
  3. Jak często kalibrować?

Wyniki jakie by nie były, chciałym aby były wiarygodne, aby odpowiednio zaplanować trening.

pozdrawiam