Skocz do zawartości

Sposób na pomiar mocy w trenażerze

Leszi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam trenażer, bez markowy magnetyczny który nie posiada pomiaru mocy, a nie ukrywam, jest mi to trochę potrzebne. Jakoż że nie chcę za bardzo wydawać pieniędzy na nowy trenażer, to proszę o doradzenie mi w kweście rozwiązania tego problemu. Tak na marginesie dodam że, zauważyłem na internecie, czujnik marki elite, mierzący kadencje, prędkość oraz moc; czy to rozwiązanie miałoby jaki kol wiek sens? Podaje link do wyznaczonego produktu:

https://allegro.pl/oferta/elite-misuro-b-czujnik-kadencji-predkosci-i-mocy-9503863919?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24

Opublikowano

Ten czujnik jest do trenażerów Elite i do tego tak naprawdę to on nie mierzy mocy. Mierzy tylko prędkość a nawet kadencję to on zgaduje.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest kupienie miernika mocy do roweru. Ja sam tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony, bo teraz mam pomiar mocy i na trenażerze i w terenie. Trochę trzeba wydać ale to i tak mniej na na nowy trenażer. Do tego przestaniesz się zastanawiać jaki opór ustawić, żeby podawało przybliżoną moc prawidłowo.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A jakiej firmy, model byś mi polecił ? ewentualnie, jaki ty kupiłeś, bo zależy mi na precyzyjnym pomiarze. A tak na marginesie dodam, że wpisałem następującą frazę ,,Miernik mocy roweru" i tylko mi wyskakują pedały z takowymi, i inne części zamienne, które kosztują od 1000 zł, albo wyskakują mi czujniki prędkości i kadencji.

Opublikowano

Tak, pomiaru mocy poniżej 1000 nie kupisz, a przynajmniej nie poza aliexpress (tam gdzieś 800 minimum).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeszcze napisz jaki masz rower i suport. Największy wybór jest chyba do szosówek. Poniżej 1000 to nawet może być ciężko kupić używkę. Mimo wszystko to mniej niż trenażer smart.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Używkę można już trafić od 5 stówek, ale to ryzykowna zabawa (chociaż znajomy ostatnio kupił DA 9000 w podobnej cenie Stagesa i działa). Napisz jaką masz korbę i będzie można pomysleć. Jakąś opcją jest pomiar w piaście, czasami można tanio kupić koła, ale chyba te pomiary były dość awaryjne, a przede wszystkim ciężkie. Jeśli to głównie do trenażera to nie skreślałbym piasty, jeśli to też do jeżdżenia na zewnątrz to najtańszą opcją będzie (zależnie od korby) używane lewe ramię z pomiarem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

No to w sumie się trochę nie opłaca bo mój trenażer kosztuje gdzieś w okolicach 600 zł, i ja w sumie sobie przyoszczędzę i kupię po prostu lepszy trenażer i tyle, bo tutaj bardziej się opłaca to działanie. Dziękuję wszystkim za odpowiedź 🙂

Opublikowano

Miernik mocy daje Ci tą korzyść, że znasz swoją moc nie tylko na trenażerze, a też w plenerze ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Łukasz_P napisał:

Miernik mocy daje Ci tą korzyść, że znasz swoją moc nie tylko na trenażerze, a też w plenerze ;)

Nawet się rymuje 😁.

Opublikowano
12 godzin temu, Leszi napisał:

No to w sumie się trochę nie opłaca bo mój trenażer kosztuje gdzieś w okolicach 600 zł, i ja w sumie sobie przyoszczędzę i kupię po prostu lepszy trenażer i tyle, bo tutaj bardziej się opłaca to działanie. Dziękuję wszystkim za odpowiedź 🙂

Przygotuj się na to, że trenażer z pomiarem mocy to okolice 3k wzwyż. Takie trenażery interaktywne za tysiąc, tysiącpińcet dalej nie mają pomiaru, tylko estymują moc (na przykład takim czujnikiem jak wrzuciłeś wyżej).