Skocz do zawartości

Sigma 16.16 kalibracja koła

Tomx1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie

Zakładam ten temat bo mam wątpliwości co do prawidłowej kalibracji licznika. Otóż tak: opona schwalbe marathon racer 28/622x35c

Z pomiaru wysokość koła x 3.14 wychodzi mi 2180mm a jak przeprowadzę rower po ziemi o obrót koła 2160mm gdzie te 2cm? Co robię źle? I który wynik jest prawidłowy? 

Dzisiaj przejechałem z wpisem 2180mm, mapa Google i Strava pokazywały 14,75km a licznik równe 15km. Ale nie jadę idealnie po linii prostej. Czy możliwa jest aż taka różnica na takim dystansie? 

Poradźcie coś proszę.

Opublikowano

Cześć, polecam najlepszą według mnie metodę. Bierzesz sznurek przez środek opony i lecisz po obwodzie. Jak już jest pełny obrót to mierzysz sznurek i masz wszystko dokładnie zmierzone.

Opublikowano
15 godzin temu, Karol_Bogusz napisał:

Cześć, polecam najlepszą według mnie metodę. Bierzesz sznurek przez środek opony i lecisz po obwodzie. Jak już jest pełny obrót to mierzysz sznurek i masz wszystko dokładnie zmierzone.

Dzięki za odpowiedź i radę, tak zrobiłem i wyszło 2180

Opublikowano

16 godzin temu, Tomx1 napisał:

Z pomiaru wysokość koła x 3.14 wychodzi mi 2180mm a jak przeprowadzę rower po ziemi o obrót koła 2160mm gdzie te 2cm? Co robię źle? I który wynik jest prawidłowy? 

O ile nie napompowałeś na kamień, to opona trochę siada pod ciężarem roweru, stąd różnica.
Jak chcesz mieć super dokładnie, to weź długą taśmę mierniczą, napompuj koło do swojego ulubionego ciśnienia, siądź na rower i niech ktoś cię przeprowadzi wzdłuż krawężnika, albo spróbuj pojechać jak najbliżej niego - tak żeby koło zrobiło ze 3-4 pełne obroty (np startując zaworem na godzinie 6, albo zaznacz kredą na oponie), zmierz tą odległość i podziel przez liczbę obrotów koła.

Czyli powiedzmy zrobisz 4 obroty, wyjdzie ci 8688mm - 8688/4=2172 <- tyle wpisujesz do licznika.