lopez Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 witam, Zastanawiam się na kupnem nowego komputera, który będzie służył na normalną jazdę oraz na jazdę na trenażerze smart Kandydaci: Garmin Edge 520 Plus Garmin Edge 530 Wahoo Element Bolt Czy ktoś ma doświadczenie w używaniu powyższych na trenażerze? Interesuje mnie jak wygląda odwzorowanie tras - zmiany oporu itd. A może jednak warto iść w stronę Zwifta lub innych platform do trenowania (zamiast używania do tego tylko komputera rowerowego), na których można odwzorować trasy inaczej? pozdrawiam
Medzamir Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 34 minuty temu, lopez napisał: na jazdę na trenażerze smart 34 minuty temu, lopez napisał: jak wygląda odwzorowanie tras - zmiany oporu itd. Albo masz smart albo interaktywny. Jeśli to pierwsze to komputerek nie zmieni obciążenia bo komunikacja będzie jednokierunkowa. A jeśli drugie to... Elite i Wahoo się nie lubią mimo zapewnień Włochów. Dziś akurat widziałem post na fejsie o takich problemach. Tacx i Garmin powinien działać od pierwszego kopa bo od jakiegoś czasu to jedna rodzina. Garmin + Elite to dla mnie niewiadoma. Wahoo + Wahoo = . Dla siebie samego muszę też sprawdzić jak działa Lezyne + Elite. 39 minut temu, lopez napisał: iść w stronę Zwifta lub innych platform do trenowania Dobrze kombinujesz. Jeśli masz ANT+ to na początek możesz spróbować darmowego (póki co) Open Road. Ale tam są tylko trasy bez treningów strukturalnych. Najtańszą tego typu alternatywą jest My ETraining od Elite bo kosztuje bodaj 20 ełro za rok, następne w kolejce kosztują już chyba 10$ za miesiąc. W BigRingVR (też tylko ANT+) masz możliwość połączenia dowolnego filmu z treningiem ale te ostatnie trzeba sobie samemu dodać.
lopez Opublikowano 14 Października 2020 Autor Opublikowano 14 Października 2020 35 minut temu, Medzamir napisał: Albo masz smart albo interaktywny. Póki co mam tylko z manualną zmianą oporu, ale po głowie chodzi mi coś lepszego, ale tak, chodziło mi o interaktywny, powiedzmy coś maści Trenażer TACX Flow Smart (i stąd przejęzyczenie), który jest interaktywnym. Próbowałem My ETraining z moimi czujnikami ANT+, ale nie było za dobrze. Aplikacja TACX już lepiej. Ogólnie tak jak pisałem wyżej, chodzi mi o "powtarzanie" tras już zrobionych w realnym świecie, albo planowanie np w Garmin Connect, wrzucanie na komputer, który ma sterować oporem itd.
PingNoMore Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 Mam Edge 530 i Elite Direto X. Działa bez problemu. Garmin steruje oporem trenażera.
lopez Opublikowano 14 Października 2020 Autor Opublikowano 14 Października 2020 41 minut temu, PingNoMore napisał: Mam Edge 530 i Elite Direto X. Działa bez problemu. Garmin steruje oporem trenażera. Czyli po prostu w 530 ustawiasz trasę, którą będziesz podążał, 530 reguluje opór trenażera, a dane z czujników trenażera "przesuwają" Cię po trasie i generują statsy, czy tak? 530 pokazuje postęp na mapie trasy w takim treningu?
PingNoMore Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 Teraz jadę trening utworzony w Garmin Connect i Edge wyświetla w jakiej strefie mocy mam jechać i tak ustawia opór trenażera.
lopez Opublikowano 14 Października 2020 Autor Opublikowano 14 Października 2020 Godzinę temu, PingNoMore napisał: Teraz jadę trening utworzony w Garmin Connect i Edge wyświetla w jakiej strefie mocy mam jechać i tak ustawia opór trenażera. ok, ale to rozumiem tylko do interwałów tak? czy jakbyś użył trasę, którą przejechałeś to Edge wyświetlałby postęp na swojej mapie?
PingNoMore Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 Wybrałem zarejestrowaną jazdę i widzę że mapa się pokazuje 1
lopez Opublikowano 15 Października 2020 Autor Opublikowano 15 Października 2020 14 godzin temu, PingNoMore napisał: Wybrałem zarejestrowaną jazdę i widzę że mapa się pokazuje Super, dzięki,o takie coś mi chodziło Tak tak więc teraz zagwozdka czy będzie mi się chciało patrzeć na komputer i słuchać muzyki czy jednak patrzeć na monitor/telewizor jak przewija się film w aplikacjach do trenowania.
staszek.s Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Mam edge 820 i Elite direto. Wspolpraca bez problemu. Poza tym zaden klopot jechac np na zwifcie, a na komputerku rejestrowac wszystkie parametry jazdy w trybie indoor. Wlacznie z mocą oczywiście;)
Rekomendowane odpowiedzi