RadekMeridaBafang Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Witajcie, Pisze do Was z pytaniem ponieważ mam obecnie druga pompke konkretnie do amortyzatora i wystepuje w niej pewien problem. Podczas wkrecania koncowki pompki kreci sie ona niezależnie od calej pompki, jednak pod koniec zaczyna sie ona obracac cala wraz w wezykiem. Tym razem mam Rock shox digital poprzednio mialem Giyo tez cyfrową i to samo. Mam swoja pompke kls omni i tam ten problem nie występuje. Tak wyglada ta sytuacja w rock shox:
zenobek Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) VVS. Edytowane 13 Października 2020 przez zenobek 1
Motke Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 7 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: Podczas wkrecania koncowki pompki kreci sie ona niezależnie od calej pompki, jednak pod koniec zaczyna sie ona obracac cala wraz w wezykiem. Mam taką samą pompkę i jest tak samo. Ale nigdy nie traktowałem tego jako problemu.
Accent_Szaj Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 8 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: kls omni Też mam Omni i też u mnie nie występuje. Dodam że tak jak @Motke nawet gdyby się obracała,to nie uważałbym tego jako problem
RadekMeridaBafang Opublikowano 15 Października 2020 Autor Opublikowano 15 Października 2020 No problem jest podczas odkrecania poniewaz za wiele powietrza schodzi a przy moim Manitou Mezzer Pro roznica kilku psi ma juz znaczenie... Wiec szukam dalej:)
Frost Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Godzinę temu, RadekMeridaBafang napisał: No problem jest podczas odkrecania poniewaz za wiele powietrza schodzi a przy moim Manitou Mezzer Pro roznica kilku psi ma juz znaczenie... Wiec szukam dalej:) Powietrze schodzi z pompki przy jej odkręcaniu a nie z amortyzatora.
Motke Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 2 godziny temu, RadekMeridaBafang napisał: No problem jest podczas odkrecania poniewaz za wiele powietrza schodzi a przy moim Manitou Mezzer Pro roznica kilku psi ma juz znaczenie... A myślisz, że jeśli by się nie kręciło to by nie schodziło? Ja pompuję o te 2-3 PSI więcej na stratę przy odkręcaniu.
PiotrekGT Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Szukanie problemu na siłe
Accent_Szaj Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 @PiotrekGT przecież opona przestała wibrować,to trzeba znaleźć nowy problem
RadekMeridaBafang Opublikowano 16 Października 2020 Autor Opublikowano 16 Października 2020 18 godzin temu, Motke napisał: A myślisz, że jeśli by się nie kręciło to by nie schodziło? Ja pompuję o te 2-3 PSI więcej na stratę przy odkręcaniu. Schodzilo by mniej. Mam porownanie do Omni i tak jest. Tak sie zastanawiam koledzy to po co jest to forum, po to by kogos sie o co zapytac czy zostac ocenionym za szukanie problemu na siłe...
Motke Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 54 minuty temu, RadekMeridaBafang napisał: Schodzilo by mniej. Mam porownanie do Omni i tak jest. Kręci się bo jest duże tarcie (metal o metal). Może kropelka oliwki by pomogła.
Motke Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 14 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: Schodzilo by mniej. Skoro sam udzielam innym rad to wypadałoby się samemu do nich zastosować. Z tego powodu wpuściłem jedną kropelkę oliwki do łańcucha w miejscu zaznaczonym strzałką Poobracałem przez jakieś pół minuty aby wnikła do środka. No i różnica jest kolosalna. O ile wcześniej było wyraźnie wyczuwalne tarcie to teraz wszystko się ładnie ślizga. Pora na test praktyczny - przy końcowym dokręcaniu wężyk już się nie obraca. Być może to efekt placebo ale ilość traconego powietrza przy odkręcaniu/zakręcaniu raczej też spadła; teraz szacuję to tylko na jakieś 1 PSI (przy ok. 70 PSI w amortyzatorze).
RadekMeridaBafang Opublikowano 20 Października 2020 Autor Opublikowano 20 Października 2020 W dniu 16.10.2020 o 22:03, Motke napisał: Skoro sam udzielam innym rad to wypadałoby się samemu do nich zastosować. Z tego powodu wpuściłem jedną kropelkę oliwki do łańcucha w miejscu zaznaczonym strzałką Poobracałem przez jakieś pół minuty aby wnikła do środka. No i różnica jest kolosalna. O ile wcześniej było wyraźnie wyczuwalne tarcie to teraz wszystko się ładnie ślizga. Pora na test praktyczny - przy końcowym dokręcaniu wężyk już się nie obraca. Być może to efekt placebo ale ilość traconego powietrza przy odkręcaniu/zakręcaniu raczej też spadła; teraz szacuję to tylko na jakieś 1 PSI (przy ok. 70 PSI w amortyzatorze). Jestes mistrzem! Dziala ten patent i to zacnie! Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi