DoMiN_9 Opublikowano 2 Października 2020 Opublikowano 2 Października 2020 Witam, zakupiłem około 8 miesięcy temu kross esker 2.0, hamulce jakie posiada to tektro md-c550 (hamulec typu trp spyre-c). Problem jest taki że strasznie słabo hamują, a przy mojej wadze 60 kg z groszem wydaje mi się że powinno fajnie spowalniać rower mimo tarczy 160mm. Klocki zdemontowałem, przetarłem papierkiem ściernym, wyszczotkowałem w wodzie z płynem do mycia naczyń, potem odtłuściłem zmywaczem silikonu i wysuszyłem. Po tych zabiegach siła hamowania dalej słaba. Klocki po paru hamowaniach wyglądają tak. Wymiana klocków pomoże ?(jak tak to na jakie ?) czy te hamulce po prostu mają małą siłę hamowania ?
Gość Opublikowano 2 Października 2020 Opublikowano 2 Października 2020 2 minuty temu, DoMiN_9 napisał: jak tak to na jakie ?
kamael9 Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 Hej, mam te hamulce. Miałem podobną sytuację jak ty, pomogła wymiana klocków na nowe. Zapewne dostało im się smarem. Hamulce hamują moim zdaniem średnio, ale dla mnie wystarczająco do standardowej jazdy. Minusem jest to, że aby koło porządnie ostro przyhamować, jednak trzeba sporo siły użyć, co nie jest super wygodne przy baranku.
Rekomendowane odpowiedzi