Skocz do zawartości

Trenażer Direct Drive a regulacja przerzutki

m-peter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

W końcu dorosłem i wymieniłem swój trenażer na direct drive i tu pytanie do Was czy jak zakładacie swoje rowery na trenażer, musicie regulować przerzutkę (zakres L/H)?

Niestety posiadam napęd 9s, bębenek w Direto Xr jest 11s. Montując kasetę z wykorzystaniem dołączonych podkładek, kaseta jest wysunięta dalej na zewnętrz (w stosunku do osi) niż ma to miejsce w kole (mocowanie QR). Powoduje to, że zakładając rower na trenażer dosyć mocno muszę przestawić zakresy, jest to praktycznie przesunięte o ząbek (czyli jeśli mam ustawioną na manetce 9 zębatkę, po założeniu na trenażer łańcuch będzie chciał wskoczyć na 8 zębatkę). Oczywiście nie jest to koniec świata ale mając poprzedni trenażer z dodatkowym kołem, udało mi się tak pobawić podkładkami dystansowymi na osi piasty, że obie kasety były dokładnie w tym samym miejscu.

Mam wrażenie, że by rozwiązać mój problem, podkładki dystansowe musiałbym założyć nie na bębenek pod kasetę a analogicznej grubości podkładki dać pod nakrętkę kasety tak by przesunąć ją bliżej osi "koła".

Czy ktoś miał podobny problem?

Opublikowano

Musisz regulować. Ja mam wpięty w trenażer dedykowany rower to tylko raz na początku reguluje. Przy Jednym rowerze do " wszystkiego" niestety trzeba się liczyć z takim utrudnieniem.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jedną głupotę palnąłem. Przecież ostatnia zębatka w kasecie nie może wejść głębiej na bębenek bo nie ma otworu 'na wylot' więc dodawanie jakichkolwiek podkładek od strony na krętki po prostu nie ma sensu, nic to nie da.

W takim razie trzeba będzie z tym żyć... mam na myśli drugi rower 😂