Skocz do zawartości

Nowa sztyca Kind Shock RAGE-i nie wysuwa się do końca

crrryoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem nową sztycę regulowaną Kind Shock RAGE-i. Po zamontowaniu do roweru zauważyłem, że po opuszczeniu jej na sam dół, ma czasem problem z podniesieniem się po naciśnięciu przycisku, tzn. aby się podniosła muszę ją uderzyć pięścią, tak jak napisali w instrukcji, gdy jest nowa lub rower stoi długi czas. Problem w tym, że trzeba tak robić praktycznie co drugi raz gdy chcę żeby się podniosła. Oprócz tego zauważyłem, że sztyca nie wysuwa się na 100 mm (tyle powinna), tylko 80mm, chyba że jej pomogę ręką podczas podnoszenia się. Wygląda to tak jakby nie miała siły wyżej. Sprawdziłem naciąg linki i jest ok, nie jest również za mocno dokręcona bo poluzowałem ją na tyle, że siodełko mi się przekrzywia na lewo i prawo. Co mogę ewentualnie sam jeszcze sprawdzić, zanim oddam na gwarancję. Sztycę zakupiłem w sklepie bikester.pl i obejmuje mnie jeszcze 30 dniowy zwrot. Zastanawiam się czy nie lepiej zwrócić jako uszkodzoną i wybrać jakiś inny model. Cena tej była atrakcyjna, ale jak ma to się wiązać z tak wysoką awaryjnością to ewentualnie coś w okolicach 1000 zł mogłoby być. Pierwszy raz mam doczynienia z tego typu sztycą i każda podpowiedź będzie mile widziana.

Kind_Shock_RAGE-i_Teleskopsattelst_tze__

Opublikowano

Sprawdź czy pod jarzmem nie ma wentyla do pompowania, być może ma za małe ciśnienie

Opublikowano

Sprawdź też, czy nie przykręciłeś za mocno do ramy.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
24 minuty temu, PiotrekGT napisał:

Sprawdź czy pod jarzmem nie ma wentyla do pompowania, być może ma za małe ciśnienie

Sytuacja pod jarzmem wygląda tak, zauważyłem też, że po zdemontowaniu siodełka podnosi się z powrotem do końca, czyli te 100 mm, wygląda jakby faktycznie miała za mało ciśnienia żeby podnieść siodełko.

824UQgHyxVmQkLj70JM5pqPLQ9dMZwv61e0LrONM

3 minuty temu, KrzysiekMTB napisał:

Sprawdź też, czy nie przykręciłeś za mocno do ramy.

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisałem w poście, że nie jest dokręcona za mocno i siodełko rusza się na lewo i prawo. Mam ją praktycznie na max poluzowaną już i dzieje się to samo 😕.

Opublikowano
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Te modele z reguły są jednorazowe po uszkodzeniu z reguły nadają się do kosza 

Ja bym sprawdził linkę czy przypadkiem nie jest zbyt słabo napięta i stąd te problemy 

Jak linka będzie słabo napięta to nie będzie dość wystarczająco wciskała iglicy