Skocz do zawartości

SRAM Rival1 a system SRAM XD (kompatybilność, RONDO RUUT ST)

damianslv

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Drodzy forowicze,
chcę troszkę ulepszyć swój rower - Rondo RUUT ST (szaroniebieski, 2019) i trochę się gubię w specyfikacjach, typach i rodzajach osprzętów. Może tutaj znajdę pomoc praktyków i specjalistów, a wraz z tym odpowiedzi na nurtujące mnie pytania? Fajnie by było. Rower jest spoko, rama też spoko, ale koła i ich elementy są raczej podstawowej jakości.

Co zamierzam zrobić?

1. Zmiana kół, całości z piastami, wolnobiegiem, kasetą przerzutki,
  2. Zębatkę przy korbie z 40T na 42 lub 44T, na systemową Rival1,
  3. Hamulce na napędzane DOT'em HOPE RX4 + ichnie tarcze dwuczęściowe,
  4. Na przyszły sezon możliwe, że suport na coś lepszego, ale jednak stalowego, tutaj jeszcze nie mam sprecyzowanego typu, może też Hope stalowe?

Największy problem mam z dopasowaniem rzeczy marki SRAM do tego, co posiadam aktualnie. Chciałbym mieć lekką tarczę 10-42 np. model SRAM 1195, ale on jest z serii XD, a moja przerzutka nie. Do Rival1 istnieje kaseta 10-42, ale cięższa o przeszło 100g, co już jest dość znaczną różnicą. Pytanie - czy jeżeli zamówię koła, przypuśćmy gravelowe DT Swiss 1600 (przykład) w systemie XD, do tego kupię tą kasetę 1195 XD, to czy przerzutka Rival1 po wyregulowaniu limitów i indeksu będzie współpracowała z tym zestawem?

W sklepach i serwisach jakoś trudno o jednoznaczną odpowiedź, narzekają, że SRAM w Polsce nie istnieje. Ja liczę, że tutaj - tak jak na forach fotograficznych na których jestem - jest dużo pasjonatów, gadżeciarzy i ludzi, którzy nudzą się i mają praktyczną wiedzę w tym obszarze.

Będę wdzięczny za każdą merytoryczną odpowiedź!

Miłego dnia!

Damian

Edytowane przez damianslv
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@damianslvXD tyczy się tylko bębenka. Jeśli zamówisz koła z tym bębenkiem to wszystko będzie chodzić. Przerzutka nie ma nic do tego, a nawet obsłuży Ci spokojnie większą kasetę. U mnie Rival 1 śmiga z kasetą 11-46. Co do hamulców to sam się nimi interesowałem i z wszelakich opinii obraz wyjawia się taki, że to właściwie kosmetyczna zmiana. Ja z tego zrezygnowałem bo koszt znaczy a zyski marginalne. Lepiej zainwestowałbym to w lepsze tarcze hamulcowe z serii XT lub nawet XTR. W razie czego pytaj bo sam kompletowałem całościowo grupę Rivala ze wszystkimi możliwymi opcjami konfiguracyjnymi :D

Edytowane przez Fimala