Skocz do zawartości

Naprawdę porządny uchwyt na smartfona

zazul

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam dobrego uchwytu na smartfona do roweru typu gravel , dobry uchwyt to taki, który zapewni gwarancję, że telefon z niego nie wypadnie, bez względu na wyboje, czy na przykład beznadziejną kostkę brukową, której w Gdańsku pełno. 

Z tego co widzę, to w tym dziale same porady i polecenia dość budżetowych konstrukcji często od majfriendów z dalekiego wschodu, ale w czasach gdzie smartfon kosztuje 4k cebulionów, a wymiana wyświetlacza oledowego prawie tyle samo, wydaje mi się, że zdecydowanie może nie być warto na tym elemencie oszczędzić.

Ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia w tym temacie?

Opublikowano

Ja od 2 lat mam Quadlock'a z dedykowaną obudową do iPhone'a. Również posiadam gravela i również we Wrocławiu posiadamy kostkę brukową 😂. O telefon nigdy się nie bałem, nawet na dość stromych, szybkich i kamienistych zjazdach w górach.

• Pomógł 1
Opublikowano

Potwierdzam, z Quad Lockiem zaliczyłem glebę, telefon ani drgnął i oczywiście bez żadnych uszkodzeń.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jak telefon sam z siebie jest w miarę wytrzymały na wstrząsy, to GUB 6+. U mnie telefon zrobił w nim prawie 9.5kkm po wszystkim, co okolice ZG mają do zaoferowania, od asfaltu, przez kostkę, kocie łby, betonowe płyty ażurowe, szutry, korzenie, krawężniki i okazjonalny bunny-hop ponad studzienką/garbem zwalniającym i nigdy mi nie wypadł. Dodatkowo mam go powieszonego na kapslu sterówki, więc przy glebie jest osłonięty przez sam rower.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja używam uchwytu segweya , mój telefon to Galaxy Note 10 plus8512eea749f1571dec264d2684daf6d1.jpg

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
Opublikowano

Dziękuje za wszystkie rady, zdecydowanie quadlock mi się podoba, chociaż mam pozytywne doświadczenia z obudowami na telefony od spigen, jako dobre a wcale nie najdroższe.

Teraz tylko zostaje mi się zastanowić czy telefonu w tym roku nie zmienię i czy warto dopłacić do lepszego mocowania na kierownicę, oraz czy warto kupować sobie nawigacje, bo teraz rower z lampką z przodu, telefonem w uchwycie i nawigacją, trochę dziwnie będzie wyglądać, troche tłoczno.

Czyli dzięki za rady idę przemyśleć swoje życie.

Opublikowano

Odnośnie tłoku na kierownicy, ja sobie to zorganizowałem jak na załączonym obrazku. Lampka i Wahoo jest zawsze, telefon różnie - jak chce odpocząć to ląduje w kieszeni. Telefon tak założony nie przesłania mi komputerka. 

B0983D19-68B8-4015-9743-BB7FF07DCAC6.jpeg
Opublikowano
4 godziny temu, m-peter napisał:

Odnośnie tłoku na kierownicy, ja sobie to zorganizowałem jak na załączonym obrazku. Lampka i Wahoo jest zawsze, telefon różnie - jak chce odpocząć to ląduje w kieszeni. Telefon tak założony nie przesłania mi komputerka. 

Wygląda świetnie, a jak jest wahoo zamocowane, bo widzę, że quadlock z tym pośrednim uchwytem sprytnie odwróconym.

Opublikowano

Quadlock to wersja Out Front ale nie Pro. "Zwykła" pozwala na odwrotny montaż nad mostkiem (ma wtedy niższy profil niż standardowe mocowanie na kierownicę/mostek). Out Front Pro ma inny profil i można zamontować tylko do przodu. Wahoo wisi na no-name'owym uchwycie z Ali, który jest przykręcony do mostka. Pod uchwytem jest montaż w typie Go Pro, do którego można podwiesić lampkę. Lampka to jakiś Rockbros ale ma 400 lm (świeci porównywalnie do Knog'a Road Blinder 400). Na jeżdżenie po mieście wystarcza. 

Zdjęcie 07.09.2020, 16 04 12.jpg
Opublikowano
5 godzin temu, m-peter napisał:

Quadlock to wersja Out Front ale nie Pro. "Zwykła" pozwala na odwrotny montaż nad mostkiem (ma wtedy niższy profil niż standardowe mocowanie na kierownicę/mostek). Out Front Pro ma inny profil i można zamontować tylko do przodu. Wahoo wisi na no-name'owym uchwycie z Ali, który jest przykręcony do mostka. Pod uchwytem jest montaż w typie Go Pro, do którego można podwiesić lampkę. Lampka to jakiś Rockbros ale ma 400 lm (świeci porównywalnie do Knog'a Road Blinder 400). Na jeżdżenie po mieście wystarcza. 

Dzięki za info, i faktycznie zwykła wesja tego mocowania ogólnie nie wygląda za solidnie, ale też dopłata do tej "Out front" nie jest jeszcze powalająca, więc tutaj nie ma co się zastanawiać. A wahoo pomyśle jak sobie takie sprawie, a lampkę mam właśnie knoga ale pwr road, kupioną głównie dla funkcji jako powerbank, która ratuje życie na dłuższych trasach i jak się ma słuchawki takie jak aftershokz i pod warunkiem zrobienia sobie przerwy np. na jedzenie by powerbank miał czas coś prądu doładować. Ogólnie knog super firma, i największą furorę i radość robi tylna lampka z trupią czaszką - https://www.knog.com/product/blinder-skull-rear/ - zdecydowanie najlepiej wydanie niewiele ponad 100 zł .

Opublikowano

Ja kupiłem podstawowy zestaw Quadlock'a + Out Front, żeby mieć uchwyt na dwa rowery. W miejskim wylądował ten podstawowy i nie ma z nim najmniejszego problemu a praktycznie codziennie znosi wrocławską kostkę granitową. Z lampek z powerbankiem i montażem GoPro jest Eyen ale na żywo jeszcze nie widziałem. 

Opublikowano

Uchwyt na telefon + sigma na mostkube22c2db0b3771d4a3d9b069a965bff2.jpgaf20294c165b220152813604f8b01e61.jpg

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 7.09.2020 o 22:51, m-peter napisał:

Ja kupiłem podstawowy zestaw Quadlock'a + Out Front, żeby mieć uchwyt na dwa rowery. W miejskim wylądował ten podstawowy i nie ma z nim najmniejszego problemu a praktycznie codziennie znosi wrocławską kostkę granitową. Z lampek z powerbankiem i montażem GoPro jest Eyen ale na żywo jeszcze nie widziałem. 

Eyen spoko, widziałem dość niedawno na youtubie recenje nawet jednego takiego światełka, ale wybrałem knoga, bo waży 125g i ma baterię 3350mah, czyli nic wielkiego ale zarazem w razie potrzeby wystarczy by praktycznie w całości naładować telefon albo by lampka świeciła pół nocy albo i lepiej.