krzysiekra Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Co sądzicie o tym liczniku? Lepszy od np. Garmina 830, który jest teraz w niezłej cenie?
pinok Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Chyba wyjdzie dopiero w grudniu, więc ciężko o oceny Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez pinok
jhartman Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Oglądając na YT test wczesnej wersji urządzenia to wygląda zachęcająco.Ale nie wiem jak wyglądają funkcje treningowe, czy w ogóle ma coś takiego... Ale jako nawigacji to sam chętnie bym spróbował.Pozdrawiam, Jarek
Dziaku Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Na DC Rainmaker pojawiła się już recenzja prototypu https://www.dcrainmaker.com/2020/08/hammerhead-karoo-2-hands-on-details-first-rides.html
FNW Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 Cena w pre-orderze $399 ale jak sytuacja z dodatkowymi opłatami np. VAT - ma ktoś wiedzę albo doświadczenia np. przy zakupie pierwszej wersji. Jestem praktycznie zdecydowany na zakup ale męczy mnie potencjalny VAT i cło (nie wiem skąd jest wysyłka).
Eddek Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 8 godzin temu, FNW napisał: Cena w pre-orderze $399 ale jak sytuacja z dodatkowymi opłatami np. VAT - ma ktoś wiedzę albo doświadczenia np. przy zakupie pierwszej wersji. Jestem praktycznie zdecydowany na zakup ale męczy mnie potencjalny VAT i cło (nie wiem skąd jest wysyłka). Wysyłki do EU realizowane są z magazynu w Niderlandach, więc cła nie będzie. Nie wiem jak z VAT-em finalnie, ale do depozytu nic nie doliczyli.
lukaszzsch Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 VAT doliczyli niestety, łącznie wyszło 480 euro. Czy było warto? Dam znać za kilka dni. Moja sztuka ruszyła do mnie z Holandii. 1
Eddek Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Zazdro, ja dostałem info, że przyjdzie w drugiej połowie grudnia
krzysiekra Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Opublikowano 26 Listopada 2020 W dniu 16.11.2020 o 16:15, lukaszzsch napisał: VAT doliczyli niestety, łącznie wyszło 480 euro. Czy było warto? Dam znać za kilka dni. Moja sztuka ruszyła do mnie z Holandii. Jakie pierwsze wrażenia?
Rebeliant86 Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 Czy ktoś z użytkowników może napisać parę słów na temat Karoo2? Jak sobie radzi jako nawigacja rowerowa z mniejszym naciskiem na funkcje rowerowe?
Eddek Opublikowano 13 Marca 2021 Opublikowano 13 Marca 2021 Ze względu na pogodę, a później awarię roweru nie miałem okazji polatać jakoś dużo, ale po pierwszych kilku tripach zapowiada się całkiem przyzwoicie. Ekran jest czytelny, chociaż AMOLED byłby lepszy od TFT, ale nawet w późno-zimowym słońcu nie miałem problemów z czytelnością. Jako nawi jest całkiem spoko, mapy bazują na OSM, więc precyzja prowadzenia zależy mocno właśnie od nich, przy szosach nie ma problemu, trochę gorzej jest ze ścieżkami rowerowymi w mieście i po lasach, chociaż myślałem, że będzie gorzej. Widok mapy (2D i 3D) jest czytelny, a dodatkowo wrzucane są powiadomienie TBT i w miarę możliwości nazwy ulic oraz dystans do manewru. Jedyne, do czego mógłbym się czepić, to właśnie TBT, bo jadąc przykładowo DDR, które przechodzi przez skrzyżowanie systematycznie pokazuje mi podwójny manewr w lewo. Z powodu, że DDR najpierw odbija lekko w prawo, żeby skręcić w lewo razem z przejściem dla pieszych, znowu w lewo i odbicie w prawo wzdłuż drogi. Jest to lekko uciążliwe, gdy jedzie się na samo TBT mając na ekranie inne rzeczy, widząc mapę w zasadzie problemu nie ma, bo widać wcześniej jak leci ślad. Przy załadowanej trasie przydatne jest też profil nadchodzącej elewacji, więc można się mentalnie przygotować do ewentualnej wspinaczki. 3
morion Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Cześć, W sieci zaletą Karoo 2 są częste update'y softu. Czy może ktoś powiedzieć jak się ma to urządzenie po kilku miesiącach ulepszania? czy nadal cierpi na choroby wieku dziecięcego? czy jest warte swojej ceny?
Rebeliant86 Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Z tego co mam jeszcze powiadomienia z ich platformy wsparcia po tym jak miałem Karoo2 to niestety bardziej skupiają się na nowych funkcjonalnościach niż na poprawkach aby to wszystko działało stabilnie. Warto poczytać tutaj: https://support.hammerhead.io/hc/en-us/community/topics
Gruchen Opublikowano 20 Lipca 2021 Opublikowano 20 Lipca 2021 Ja dodam od siebie, że urządzenie jest dość wytrzymałe - bez szwanku przetrwało OTB na beton oraz upadek na asfalt podczas jazdy (pierwsze mocowanie się mi popsuło, IMHO wymaga zbyt wielkiej siły, by go zdemontować po jeździe, o wiele lepiej sprawdza się przejściówka do mocowania Garmina, którą dostałem za free w ramach rekompensaty za rozwalone pierwsze mocowanie. I jeszcze potem dosłali kolejne oryginalne - czyli support oceniam na 6 ;-))) Nawigacja działa super, programowanie własnych trybów oraz planowanie trasy też. Integracja ze Strava i Komootem - w porządku. Trochę mnie co prawda wkurza, ze nie do końca wiem, jak po zaplanowaniu trasy ad-hoc, wrócić ponownie do trybu śledzenia mapy - klikam randomowo ikony na ekranie, aż się zaskoczy ;-P
Eddek Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 W dniu 20.07.2021 o 23:24, Gruchen napisał: Trochę mnie co prawda wkurza, ze nie do końca wiem, jak po zaplanowaniu trasy ad-hoc, wrócić ponownie do trybu śledzenia mapy - klikam randomowo ikony na ekranie, aż się zaskoczy 😜 Klikasz na ekranie "strzałeczkę", która centruje mapę na twojej lokalizacji i po tym kłódkę, która fixuje mapę na tobie. W dniu 8.07.2021 o 20:55, morion napisał: Czy może ktoś powiedzieć jak się ma to urządzenie po kilku miesiącach ulepszania? U mnie zero problemów, ostatnie poprawki na ogół dotyczyły łączności z czujnikami ANT+ (z którymi akurat ja nigdy problemów nie miałem, a używam raczej taniochy). Nowe wersje wychodzą przeciętnie co 2-3 tygodnie, jak się zapiszesz na newsletter, to dostajesz maila z changelogiem, licznik update pobiera automatycznie (można to wyłączyć jak nie chcesz) i później tylko "update & reboot", co trwa jakieś 5 minut i gotowe do jazdy. W dniu 8.07.2021 o 21:38, Rebeliant86 napisał: niestety bardziej skupiają się na nowych funkcjonalnościach niż na poprawkach aby to wszystko działało stabilnie Z nowych funkcjonalności dodali climbera i tryb jasny, reszta to właśnie głównie poprawki rzeczy już istniejących.
Rebeliant86 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 3 godziny temu, Eddek napisał: Z nowych funkcjonalności dodali climbera i tryb jasny, reszta to właśnie głównie poprawki rzeczy już istniejących. Bardziej chodziło mi o to, że społeczność na ich stronie zgłasza sporo niedociągnięć na które Hammerhead reaguje przytakując, że mają rację, po czym niewiele z tym się dzieje. I tych "zażaleń" jest całkiem sporo, w tym nawet kilka zostało ode mnie jak jeszcze miałem Karoo 2 jakieś 3 miesiące temu, i dalej są nie ruszone. https://support.hammerhead.io/hc/en-us/community/topics Z drugiej strony to ja się też zraziłem po prostu i pewnie dlatego się czepiam. Mam przez to teraz takie negatywne nastawienie. Karoo 2 to dobre urządzenie, tylko wydając prawie 2000pln po obejrzeniu tych wszystkich reklam oczekiwałem po nim ZNACZNIE więcej...
Eddek Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Ja zauważyłem, że sporo tych problemów jest niekonsekwentna. W sensie, niemal żaden z problemów, które często widzę na forum czy na grupie FB u mnie na przykład nie występuje. Nigdy mnie nie wylogowało z licznika. Nigdy mi się nie zawiesił, raz miałem problem z czujnikiem kadencji (ale to najtańszy Meilan C1 i po wyciągnięciu z niego baterii i wsadzeniu na nowo problem trwale zniknął). Nigdy nie miałem problemu z uploadem na Strave. Nigdy nie miałem problemów z SLS. Trasy stworzone w Stravie, RWGP i Komoot zawsze ładnie się synchronizują z dashboardem i jak już są tam, to zawsze są też na liczniku (podobnie szybko i skutecznie działa kasowanie tras). Wyznaczanie tras na w/w to zupełnie inna bajka, bo każdy traktuje OSM inaczej i tutaj sam HH Dashboard jest najsłabszym narzędziem do tego. Strava działa względnie najlepiej. Prowadzenie po wcześniej wgranym śladzie zawsze działało bezbłędnie, a przy zjechaniu z trasy rekalkulacja, aby wrócić trwała moment - jedyny dziwak, to to o czym pisałem kilka postów wyżej. Nawet ETA jest wyliczane całkiem nieźle. Dystans zawsze pokrywa się z faktycznie przejechanym (sprawdzone vs. poprzedni licznik, telefon i rysowanie w RWGPS, Komoot, Strava, Sports Tracker) z uwzględnieniem tolerancji oczywiście, ale nigdy mi się nie zdarzyło, że przejechałem powiedzmy 50km, a licznik pokazał 45 czy 70km. Na ogół odchyłka to około 0.5/50km max. Z Climbera dużo nie korzystałem, bo jestem cienias i latam w miarę po płaskim. Ekran jest czytelny nawet w słońcu przy jasności na poziomie 40-50% w trybie czarne na białym, w białym na czarnym przy 70%, ale wtedy już widać spadek żywotności na baterii. No i ja zwykle latam w okularach polaryzacyjnych cat.3. Z włączonym śledzeniem GPS i nawigacją, 2 czujnikami na Ant+, GSM, wyłączonym BT i Wifi, z ekranem na 50% bateria schodzi w tempie ~13-15%/h, co dla mnie jest całkowicie akceptowalne, na 5-6h wypad na rower wystarczy bez większego stresu, a przy włączeniu oszczędzania baterii (bez zmian żadnych z pozostałych parametrów) zużycie spada do ~3-5%/h. Ekran całkiem nieźle działa w deszczu. Przyciski fizyczne są łatwo dostępne, responsywne i nie rozumiem jednego gościa, któremu się one myliły (dolne z górnymi), gdy są 2cm od siebie. Jeszcze nie połamałem, ani nawet nie zużyłem bardzo fabrycznego uchwytu na kierownicę. Nigdy mi też nie wypadł (gravel). Żaden z używanych przeze mnie kabli USB nie spalił licznika ani nie stopił obudowy (a kable to od fabrycznych dołączonych do telefonów po kupne chinole za 5zł). Nigdy nie musiałem robić factory-resetu (ani z powodu zwiechy i nie robię go po aktualizacjach). Wbudowany GSM to cudo, zanim się wdrapie do klatki, to jazda już jest na Stravie, live tracking działa szybciej i dokładniej niż lokalizacja Google. Pewnie, jest kilka rzeczy, które bym zmienił (np. opcje zmiany obrazka dla profilu jazdy czy możliwość posiadania 2 ekranów z mapą w jednym profilu), ale nie są to rzeczy, które jakoś mocno mnie irytują. Podsumowując Czy żałuje wydanych 1600zł na K2? Nie. Czy przesiadłbym się na Garmina/Wahoo (nigdy nie miałem, bazuję na tym, co widziałem u znajomych)? Nie. Czy jest to porządna nawigacja z bajerami? Zdecydowanie tak. Czy jest to wspaniała platforma treningowa? Nie wiem, nie jestem pr0, jeżdżę rekreacyjnie. Czy jest to najlepszy komputer z nawigacją na rower? Nie, to byłby telefon z ANT+ i ekranem AMOLED we wzmocnionej obudowie z olbrzymią baterią/powerbankiem z jakąś ciekawą apką.
djfender Opublikowano 13 Lutego 2022 Opublikowano 13 Lutego 2022 Czy jest to najlepszy komputer z nawigacją na rower? Nie, to byłby telefon z ANT+ i ekranem AMOLED we wzmocnionej obudowie z olbrzymią baterią/powerbankiem z jakąś ciekawą apką. --- Celny wniosek, ale jak myślisz, ile by taki telefon kosztował? 1800? Raczej nie...
Rekomendowane odpowiedzi