Skocz do zawartości

Śrubka imbusowa bez łba

Marcin Kwita

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. 

W moim Specialized Sequoia są takie małe śrubki mocujące błotniki bezpośrednio do ramy. Te śrubki to są maleńkie "robaczki" wkręcane najmniejszymi imbusami. Niestety miałem stary imbus i obkręciłem śrubkę tak że ani jej nie mogę dokręcić ani odkręcić, imbus nie łapie oporu.
Więc dwa tematy. Jak się do niej dobrać?? Po drugie, może ktoś wie czego mam szukać jako zamiennik? Rodzaj śrubki, nazwa? Śrubka na imbus HEX2.

Załączam zdjęcia z wymiarami. Śrubka montowana w otworek na tylnym trójkącie.

Dodam jeszcze że HEX 2,5 jest z przedniego widelca.

IMG_20200827_080427.jpg IMG_20200827_080600.jpg IMG_20200827_080805.jpg IMG_20200827_081227.jpg IMG_20200827_091444.jpg Capture.JPG

Edytowane przez Marcin Kwita
dodano info
Opublikowano

Zmierz ten gwin jeszcze raz tylko przesuń śrubę na środek suwmiarki, bo z tego co widzę będzie to śrubka m4 a tobie wyszło jakieś 3.5
Nie widzę dokładnie ale chyba zmierzyłeś gwint w środku a nie na zewnątrz
Wpisz w goglach ŚRUBA DOCISKOWA i znajdziesz wymiary jakie cie interesują
Moja rada poszukaj nierdzewnych

Opublikowano

@piter614 Ok dzięki za info. Zadzwoniłem do kilku firm i ustaliłem, że tak śrubka ma ISO4026. M2x10 - jak by ktoś kiedyś miał podobny problem. Jeszcze tylko wymyślę jak ją odkręcić bez uszkadzania ramy i bedzie ok.

Opublikowano
[mention=2772]piter614[/mention] Ok dzięki za info. Zadzwoniłem do kilku firm i ustaliłem, że tak śrubka ma ISO4026. M2x10 - jak by ktoś kiedyś miał podobny problem. Jeszcze tylko wymyślę jak ją odkręcić bez uszkadzania ramy i bedzie ok.
Jak może być M2?
Wytłumacz mi to jak odkrecasz ją imbusem 2.5 mm a suwmiarkę pokazuje ci dokładnie 3.8 mm
Czary
Dla mnie jest to zwykła surba M4
Opublikowano

Pewnie, że M4 - przesuń tą śrubę w suwmiarce dalej a nie na brzegu gdzie skrzydełka miarki są cienkie i wchodzą w gwint ...

Wykręcić - można spróbować torxa.

Opublikowano

Jak chcesz takie śruby kupić to sobie zobacz ten sklep: https://www.nycz.pl/sruby ja generalnie tam kupuję śruby do rowerów i są spoko, o tyle spoko, że można zamówić ich sporo za małe pieniądze. To dla mnie strasznie opłacalne bo ja gubię strasznie wszystkie takie małe rzeczy

Opublikowano (edytowane)

Ok, post factum edit. Czyli skończyło się na rozwierceniu śruby. Torx też się ślizgał. Nawet próbowałem przykleić bit ale nic z tego.

Po dokładnych pomiarach okazało się, że było to M3. Teraz będę próbował przegwintować z powrotem na M3 ale wątpię czy się uda bo jednak rozwierciłem dziurę. A jak nie to zrobię tam M4. Mam nadzieję, że się uda cała zabawa. Czekam na dostawę zestawu do gwintowania.

Edytowane przez Marcin Kwita
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Proponuję wkładkę gwintową. Nie wiem jaki otwór został już wywiercony, ale jeśli do ∅3,8 mm (max. bodajże ∅4mm) to można właśnie taką jeszcze wstawić, potem wkręcasz własnie tę szpilkę gwintowaną M3 i będzie jak nowe.

Edytowane przez Zgred
Dopełnienie zdania.