Skocz do zawartości

Sztyca regulowana a bagażnik na sztycę

Maksiu79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na początek jako "nowy" ładnie się przywitam: "Dzień dobry wszystkim Forumowiczom!"

Po bardzo wielu latach ujeżdżania mojego roweru przyszedł czas na zakup nowego. Jednym z elementów, które mi się zamarzyły w tym rowerze ma być regulowana sztyca.

Obecnie używam w rowerze bagażnika montowanego na sztycę. Taki oto model: i-author-torba-i-bagaznik-na-sztyce-lite

W zupełności mi on wystarcza jeśli chodzi o pojemność i dopuszczalną wagę przewożonych w nim rzeczy.

I tu moje pytanie: czy tego typu bagażnik można założyć na sztycę regulowaną? Czy ewentualny ściśnięcie dolnej części sztycy nie spowoduje gorszego jej działania lub uszkodzenia?

Sama sztyca jak wiadomo jest ściśnięta zaciskiem na rurze podsiodłowej i ewentualny montaż bagażnika byłby tuz nad zaciskiem.

Proszę o radę w tej kwestii.

Pozdrawiam,

Piotr

Opublikowano

Sztyca może się blokować podczas wysuwania i wsuwania
Może co oznacza że nie musi

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Będę musiał przetestować jak już kupię rower. Zobaczę jak mocno można skręcić żeby sztyca chodziła a jednocześnie bagażnik się nie ruszał.

Jak już zadałem pytaniem, to znalazłem też pokrewny wątek, w którym ktoś pytał czy może na taką sztycę zaczepić przyczepkę dla dziecka - zasada mocowania jest taka sama.

W ostateczności albo zrezygnuję z bagażnika albo będę podmieniał sztycę na tradycyjną jeżeli będę musiał mieć bagażnik założony.

Opublikowano

Tutaj zależy też jakie będzie obciążenie
Bo jak dasz przyczepkę to jednak ona będzie jechać dość lekko i nie będą działały na nią takie siły, jak na ten bagażnik który chcesz założyć
Teoretycznie ścianki sztycy mają po 2 mm więc nie powinno zbytnio jej przeszkadzać, ale wiesz sam jak jest

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.08.2020 o 08:34, Maksiu79 napisał:

Czy ewentualny ściśnięcie dolnej części sztycy nie spowoduje gorszego jej działania lub uszkodzenia

Przecież dość mocno dokręcasz zacisk sztycy. Jak nie przesadzisz z siłą,czyli ok 5-6Nm i dasz go na dolnej jej części, to nic się nie powinno stać

Edytowane przez Accent_Szaj
Autokorekta w telefonie
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Podsumowując dyskusje, to rower kupiłem, sztyca myk-myk jest zamontowana ale jakoś bagażnika bałem się zakładać 🙂 A że mój syn stwierdził, że chętnie "przytuli" bagażnik z sakwą i założy do swojego roweru więc "problem" niejako sam się rozwiązał 🙂 Teraz jak gdzieś razem pojedziemy to on będzie taszczył prowiant i inne graty 😁