Skocz do zawartości

Elite Novo Force - pomiar mocy, trochę druciarstwo

porqy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serwus!

Nabyłem trenażer Elite Novo Force i chcę do tego ogarnąć jakiś pomiar mocy. Nie chodzi tu o dokładny odczyt ale ten wirtualny, żebym mógł sobie jakoś pod to układać trening a nie koniecznie chwalić się przed kolegami ;) Tylko nie wiem do końca jak się za to zabrać. Potrzebuję jakąś darmową apkę na Xiaomi Redmi 9, niekoniecznie jakiś wirtualny trening, byle by liczyło kilometry i pokazywało moc. 

1. Opcja - czujnik kadencji i mocy Mio.
https://allegro.pl/oferta/mio-cyclo-czujnik-kadencji-i-predkosci-ant-7612882500
Cena niewielka,  ale nie mam pojęcia co do tego muszę jeszcze dokupić, żeby obsługiwał to telefon. Czy to się jakoś łączy pod bluetooth? Czy widziałby to telefon, czy musiałbym kupować jeszcze jakiś odbiornik?  A może licznik rowerowy jest do tego? 

2. Opcja - czujnik Elite Misuro B+
https://allegro.pl/oferta/elite-misuro-b-czujnik-kadencji-predkosci-i-mocy-9503863919?
Trochę drożej, ale czy nie ułatwiłoby to podłączenia z telefonem? Czy do niego nie będę musiał niczego dokupywać? 

I pytanie uzupełniające - jak sią ma taki pomiar mocy do zmiany obciążenia na trenażerze? Czy po zmianie obciążenia taki system od razu to wyłapuje po zmianie prędkości/obrotów? 

Opublikowano

Ten czujnik Mio obsługuje tylko ANT+ a w telefonie raczej nie masz. Misuro B+ jak widać w tabelce na aukcji dla Novo Force nie podaje mocy.

U mnie Zwift kalkulował moc z prędkości ale wychodziła mu jakaś bzdurna. Zwift każe dla Novo Force ustawić opór na 3 poziomie ale mam wrażenie, że to pochodzi z czasów gdy ten trenażer miał 5 poziomów oporu. Obecne mają 8.

Jakbyś nie kombinował to bez trenażera interaktywnego czy miernika mocy na rowerze i tak będziesz miał wyniki oderwane od rzeczywistości.

Opublikowano

Ad 1 Ten czujnik nie ma nic wspólnego z mocą.

Ad 2 Dokupywać nie ale używać dedykowanej aplikacji od Elite. Wersha darmowa jest dość okrojona.