Skocz do zawartości

Fenix 6X, Strava i czujniki 2 w 1

misiolin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam, zostałem właśnie szczęśliwym posiadaczem największego Fenixa 6, z myślą, żeby poza innymi zastosowaniami używać go również jako navi/licznika do roweru na takim uchwycie:
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-rowerowy-garmin-forerunner-fenix-9570091472

Zastanawiam się natomiast, jaki czujnik na BT/ANT+ kupić? Jak rozumiem, Garmin jest w stanie określić dość dokładnie moją prędkość na podstawie GPS, a gdzieś czytałem że Strava i tak nie bierze danych o prędkości z czujników. Stąd zastanawiam się czy kupić czujnik 2w1 (prędkość + kadencja) np: https://allegro.pl/oferta/czujnik-predkosci-i-kadencji-kross-ant-garmin-m-7783278408 czy lepiej czujnik samej kadencji? Jeśli samej kadencji, to szukać jakiegoś najtańszego z aliexpress czy lepiej dopłacić kilkadziesiąt zł i szukać czegoś w kraju? Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z takimi uniwersalnymi czujnikami?

Opublikowano

Czujnik 2w1 oznacza, że możesz go użyć jako albo prędkości albo kadencji. Wiec jak chcesz mierzyć oba te parametry, to potrzebujesz 2 takie czujniki. 
Poza tym jak nie masz czujnika prędkości, to Strava bierze ją właśnie z gps. 

Opublikowano
10 minut temu, Łukasz_P napisał:

Czujnik 2w1 oznacza, że możesz go użyć jako albo prędkości albo kadencji. Wiec jak chcesz mierzyć oba te parametry, to potrzebujesz 2 takie czujniki. 

W linku jest czujnik starego typu na magnesy, prawdziwe 2w1 ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Poza tym jak nie masz czujnika prędkości, to Strava bierze ją właśnie z gps. 

No właśnie opis wygląda w ten sposób, że można zrozumieć że mierzy obie te wartości jednocześnie. Zwykle przy czujnikach które mierzą prędkość LUB kadencję jest taka adnotacja. Napisałem do sprzedawcy, żeby to potwierdzić :).

Cytat

W linku jest czujnik starego typu na magnesy, prawdziwe 2w1  

To dobrze czy źle? :) Warto brać coś takiego, czy lepiej te nowe bezmagnesowe czujniki? :) 

Edytowane przez misiolin
Opublikowano
42 minuty temu, nctrns napisał:

W linku jest czujnik starego typu na magnesy, prawdziwe 2w1 ;) 

Przyznaję się bez bicia, że nie otwierałem linka 😅