Skocz do zawartości

Nie działająca centracja góra dół Koła Shimano 240

KrzywySED

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaczynam swoją przygodę z naprawą rowerów i pierwsze co chciałem zrobić to centracja, na kanale szajbajk nauczyłem się, że nie należy centrować tylko w jednym miejscu a w kilku i to naprawdę działa, kilka centracji lewo prawo zrobiłem i wyszły nawet dobrze, ale góra dół nie mogę zrobić pomimo wielu prób. Z tego, co wyczytałem przeszukując google to koła Shimano 240 (nie wiem dokładnie jaki to model, tylko tyle pisze na obręczy a ten rower miał już kilka właścicieli a jego modelu na internecie nawet nie znalazłem) mogą się zdeformować na stałe. Gdy wymieniałem ostatnio szprychę to wystarczyło że do połowy ją dokręciłem a już się dobrze trzymała gdzie reszta jest prawie przy końcu, moim zdaniem powinienem wymienić wszystkie szprychy i wtedy spróbować, ale nie wiem, czy to ma sens. Doradzi ktoś co mam zrobić?

Edytowane przez KrzywySED
Opublikowano

A jesteś absolutnie pewien, że wymieniłeś szprychę na tej samej dł całkowitej, dł gwintu i średnicy?

Opublikowano (edytowane)

Myślę że tak, dostałem od sklepu rowerowego kilka szprych do tej średnicy obręczy i wsadziłem tą która była taka sama

Dodam że ta deformacja Góra Dół której nie mogłem wycentrować była przed tą wymianą szprychy

Edytowane przez KrzywySED
Opublikowano

Pytanie jak duża jest ta deformacja. Ja przy +-1mm to raczej nie zawracam sobie głowy bo i tak opona o wielkości 40mm zniweluje tę różnice. Raz miałem w rękach koła gdzie były praktycznie idealnie wycentrowane w pionie ale za to były nierówno naciągnięte szprychy. Z kolei jak równo naciągnąłem szprychy czy dostałem takie koła to miałem nieduże odchyłki w pionie. Tak źle i tak niedobrze ;) 

Opublikowano
47 minut temu, Yan napisał:

Pytanie jak duża jest ta deformacja. Ja przy +-1mm to raczej nie zawracam sobie głowy bo i tak opona o wielkości 40mm zniweluje tę różnice. Raz miałem w rękach koła gdzie były praktycznie idealnie wycentrowane w pionie ale za to były nierówno naciągnięte szprychy. Z kolei jak równo naciągnąłem szprychy czy dostałem takie koła to miałem nieduże odchyłki w pionie. Tak źle i tak niedobrze ;) 

No odchył nie jest zbyt duży ale też nie jest najmniejszy. W tym problem że u mnie nie ma wgl zmian gdy robie centracje góra dół, cały czas jest tak samo a chciałem mieć równą obręcz ;d

Opublikowano

Centrowanie góra dół nie jest za prosta. Robota jest bardzo żmudna i wymaga cierpliwości. Bierzesz miejsce gdzie jest problem i dokręcasz szprychy po 3 na lewo i 3 na prawo przy czym środkową np o 0.5 obrotu a resztę o 25% mniej. Robisz tak długo aż powiedzie się ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, Yan napisał:

Centrowanie góra dół nie jest za prosta. Robota jest bardzo żmudna i wymaga cierpliwości. Bierzesz miejsce gdzie jest problem i dokręcasz szprychy po 3 na lewo i 3 na prawo przy czym środkową np o 0.5 obrotu a resztę o 25% mniej. Robisz tak długo aż powiedzie się ;) 

Zdaje sobie sprawę z tego ale 5 razy robiłem czasami po ćwierć obrotu a czasami o cały i nic się nie działo, jedyne co to się rozcentrowywały boki ;d

Opublikowano

Obręcz może być ubita, albo fabrycznie krzywa.

Takie dokręcanie może skończyć się tym, ze poddadzą się szprychy, albo sama obręcz.

Dlatego w takim przypadku przy nieznanej historii najlepiej jest rozpleść koło, sprawdzić obręcz i ponownie zapleść po wyprostowaniu gdy okaże się zdatna do dalszego użytkowania, ale krzywa.

Opublikowano

Centrowanie góra dół jest trudne ale jest osiągalne bez problemu
Jeżeli już masz większe doświadczenie w tym kierunku
To wymaga czasu i prób
Ja trochę czasu spędziłem by nauczyć się dobrze centrować
Pozbycie się odchyłka na boki jest proste najtrudniejsze jest osiągnięcie sukcesu góra dół
Pamiętaj że odkręcając dół ucieka też góra obręczy