Skocz do zawartości

Wahoo element bold - problem z czujnikami

MarekH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy, mam problem z wahoo elemnt bold. Mimo dwukrotnej wymiany baterii zarówno w czujniku prędkości oraz pulsometrze (pierwotnie myślałem że bateria już się rozladowywala) licznik bardzo często traci łączność z czujnikami. Jade 42 km/h i nagle pokazuje 0, potem 27 km/h, potem poprawnie, potem znowu 0...z czujnikiem tetna podobnie - jade na 170 ud/min, on pokazuje 115 i tak trzyma długo - potem nagle skok do poprawnych pomiarów i znowu np 120 ud/min. Jakiś problem z łącznościa jest duży. Dodam że soft jest zawsze aktualny. Jakies sugestie? 

Opublikowano

Sprawdź czy łączysz się po ANT+ czy BT.

Najlepiej usuń czujniki z komputerka, na telefonie odpal apkę Wahoo Fitness (nie ELEMNT!!), dodaj tam czujniki na BT, i bez wychodzenia z apki, dodaj czujniki do bolta - wtedy na pewno połączą się po ANT+

Jak problem dalej występuje, sprawdź na innym urządzeniu - może być telefon i apka wahoo fitness czy inne endomondo. Jak tam działa poprawnie, to napisałbym do supportu wahoo albo oddał licznik do sklepu na gwarancję.

Opublikowano

Panowie dzisiaj znacznie lepiej - czujnik prędkości nie zrywal, czujnik tetna tylko raz - dziękuję Wam serdecznie za pomoc 👌

Screenshot_2020-08-06-14-26-54-975_com.strava.jpg Screenshot_2020-08-06-14-26-21-330_com.strava.jpg
Opublikowano

Zrobiłem to co napisaliście - mam nadzieję że teraz będzie już ok. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sytuacja się niestety cały czas powtarza. Pytanie - czy zielone kreski dotyczą baterii czy zasiegu? Bo bateria wymieniona miesiąc temu a telefon jest 10 cm od czujnika... 

Ciekawa kwestia nr 2 - jak usunę czujnik prędkości i jadę z wahoo po GPSie, to pokazuje również hiper bzdury, szczególnie gdy jade przez las - analogicznie jak z czujnikiem - raz pokazuje że jade 42, za chwile że 27 km/h, potem 30 km/h, podczas gdy jade że stalą prędkością... Panowie jakie sugestie? Soft mam najnowszy. 

Screenshot_2020-09-08-21-14-03-186_com.wahoofitness.fitness.jpg
Opublikowano

Ad. 1 - u mnie jak wariowała łączność z telefonem pomogło usunięcie sparowania Bolta z telefonem i ponowne sparowanie.

Ad. 2 - też ostatnio miałem wariację nt. prędkości. Najpierw wariował z podpiętym czujnikiem prędkości - czujnik usunięty. Prędkość pokazywał dobrze o ile miał dobry sygnał GPS - czytaj w lesie wariuje. Ostatecznie wymieniłem baterie w czujniku prędkości, sparowałem od nowa - wszystko gra i buczy.