gianfranco Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Hej, zabrałem się za kolejną wymianę hamulców mechanicznych na hydrauliczne w Gravelu. W tym roku dokonałem takiej wymiany w gravelu z rocznika 2018 na serię 105 i wszystko poszło bez problemu wiec myślałem że tym razem będzie ok:) niestety problem pojawił się przy wymianie przedniego hamulca gdzie po montażu tarcza tylko trochę wchodzi między klocki i przy hamowaniu tylko końcówka tarczy jest ściskana.Tarcza ma 160 mm, a do montażu użyłem oryginalnego adaptera shimano 140/160 oraz hamulce ultegra BR-R8070. Jak patrze na rower w którym zamontowalem 105 z hamulcami BR-7070 to adapter jest takiego samego wymiaru i tarcza wchodzi głęboko w hamulec. .Mocowanie adaptera to flat mount. Nie wiem czemu to nie pasuje... czy to np wina ramy. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Yan Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Pomóż nam i wrzuć zdjęcie. Model ramy, rower cokolwiek co pomoże. Z tego co piszesz wszystko powinno działać. Jedyne co mi przychodzi do głowy to źle zamontowany adapter. 1
elmapeto Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Coś musi być źle złożone. Może jednak inny adapter?
gianfranco Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Adapter taki sam.Próbowałem też zamontować adapter który był w rowerze i na którym były hamulce mechaniczne i to samo .Jak wrócę z wakacji to podeślę zdjęcie.
gianfranco Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2020 tak to wygląda na zdjęciach jak zamontowany jest adapter i hamulec i tarcza wchodzi tylko trochę między klocki. Ma ktoś jakiś pomysł ?
gianfranco Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2020 W dniu 3.08.2020 o 23:58, Yan napisał: Pomóż nam i wrzuć zdjęcie. Model ramy, rower cokolwiek co pomoże. Z tego co piszesz wszystko powinno działać. Jedyne co mi przychodzi do głowy to źle zamontowany adapter. rama według specyfikacji to "Specialized Diverge E5 Premium Aluminum, threaded BB, internal routing, 12x142mm thru-axle, flat-mount disc"
Yan Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Jak odwrócisz adapter to nie będzie dobrze? Może widelec domyślnie jest dostosowany do 160 a nie 140 wtedy pewnie musisz mieć adapter założony tak jak dla 140. 1
gianfranco Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Yan napisał: Jak odwrócisz adapter to nie będzie dobrze? Może widelec domyślnie jest dostosowany do 160 a nie 140 wtedy pewnie musisz mieć adapter założony tak jak dla 140. oryginalnie dla mechanicznych adapter był założony tak jak założyłem , spróbuje jak sugerujesz choć to 2cm różnicy i tyle już raczej nie ma miejsca jak widzę na oko . Dam znać Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez gianfranco
gianfranco Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2020 W dniu 13.08.2020 o 09:38, Yan napisał: Jak odwrócisz adapter to nie będzie dobrze? Może widelec domyślnie jest dostosowany do 160 a nie 140 wtedy pewnie musisz mieć adapter założony tak jak dla 140. Yan, przełożyłem na 140 i jest ok dzieki wielkie za pomoc. Nadal nie rozumiem czemu mechaniczne były założone inaczej;)
Rekomendowane odpowiedzi