Skocz do zawartości

Nawigacja- trening, puls, kadencja, prędkość co kupić

worms14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze nowego licznika z nawigacją.

Jako użytkownik Sigmy 23.16STS, chciałbym urządzenie które będzie rozwinięciem tego licznika.

Miło gdyby posiadało wbudowanego trenera, który mi podpowie jak zarządzać swoimi jazdami by wspinać się na wyżyny swoich możliwości, jak zrozumiałem musi współpracować z TeningPeaks, ale do końca nie wiem czy to wystarczy.

Opcja wbudowanych treningów, pomiar pulsu, zakres ze strefami których będzie więcej jak 4, prędkość, kadencja. Możliwość wyliczania Wat-ów, ewentualnej w późniejszym etapie dołożenie czujnika dedykowanego.

Nawigacja która będzie działała, na zasadzie wprowadzania adresu, zaproponuje różne trasy przejazdu. Głównie jazda po Warszawie i w okolicy, wakacje wyjazd w góry.

Możliwość analizy wszystkiego na komputerze.

Nie chciałbym ładować urządzenia każdego dnia, przeważnie spędzam na rowerze od 1 godziny do max 4 godzin

Zainteresowany jestem kilkoma produktami, które z nich spełni moje wymagania i które najlepiej kupić?

Mio Cylo 215HC—900PLN

Mio Cylo 405HC--- 1250PLN

Mio Cylo 605HC--- 1700PLN—dla mnie już przesada, ale może warto do niego dozbierać.

Garmin nie wiem czy modele 520, 530, 830 spełnią moje wymagania, oraz czy ze wszystkimi czujnikami nie przekroczą mojego budżetu.

Sigma ROX 12- za droga, jako nówka, ale może też warto się nią zainteresować.

Wahoo Elemnt Bolt Bundle – licznik rowerowy z nawigacją GPS---1399 PLN

Szukam w nowych produktach, gdzie ewentualnie gdyby coś poszło nie tak i licznik okazałby się zawodny mógłbym oddać w ciągu 14 dni.

Jednak nie pomijam produktów używanych, które będą miały atrakcyjną cenę.
Kwota jaką bym chciał wydać to okolice 1300 PLN, ale im mniej tym lepiej.

Będę wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez worms14
Opublikowano

Na dzien dzisiejszy masz Garmina 530 z pelnym zestawem czujnikow za 1500 zł, ten sprzet to i tak jest wypas.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Strasznie człowiek niezdecydowany jest.

Zaczęło się o Sigma ROX 12, później strasznie napaliłem się na produkty MIO, ale do tej pory żadnego nie widziałem.

Wczoraj byłem w sklepie oglądać właśnie 530 i wydał mi się za mały, więc myślę sobie chyba skupię się na 830, to było wczoraj.

A dziś naoglądałem się rożnych recenzji 1030+ i nie potrafię sobie jej z głowy wybić, cena póki co hamuje zwłaszcza że tylko zestawy bundle mnie interesują. Jedyny plus że w końcu chyba mam licznik który byłby spełnieniem marzeń.

Duży wyświetlacz, bardzo dobra bateria do 24 godzin z włączonym wszystkim, poprawiona nawigacja, szybkość, funkcje treningowe.

Opublikowano
Strasznie człowiek niezdecydowany jest.
Zaczęło się o Sigma ROX 12, później strasznie napaliłem się na produkty MIO, ale do tej pory żadnego nie widziałem.
Wczoraj byłem w sklepie oglądać właśnie 530 i wydał mi się za mały, więc myślę sobie chyba skupię się na 830, to było wczoraj.
A dziś naoglądałem się rożnych recenzji 1030+ i nie potrafię sobie jej z głowy wybić, cena póki co hamuje zwłaszcza że tylko zestawy bundle mnie interesują. Jedyny plus że w końcu chyba mam licznik który byłby spełnieniem marzeń.
Duży wyświetlacz, bardzo dobra bateria do 24 godzin z włączonym wszystkim, poprawiona nawigacja, szybkość, funkcje treningowe.
Powiem Ci, ze już mialem zarezerwowanego wahoo ale jednak sie wstrzymałem, przeszukałem internety i wiem, ze nie zejdę ponizej Garmina 520+, aktualnie ceny gołych 530 to 1070 zł, uzywane 1030 sa juz za ok 1400/1600 zł, stwierdziłem, że jesli przeczekałem z licznikiem do sierpnia to przeczekam i do przyszlego sezonu a przed Nami black friday, swieta a przede wszystkim koncowka sezonu gdy ludzie zmieniaja i szukają sprzętu na kolejny sezon. Co do 1030+ faktycznie to juz mega kombajn, nawet 1030 to jest wypas, zpbaczymy jak kurs dolara i euro plus inne czynniki, w każdym razie ja monitoruje OLX i inne, dla pryzykladu byl roczny 1030 bundle za 1600 zl w niedzielę ale stwierdziłem, ze to teoche za duzo jak na de facto 3 letnie technologicznie urządzenie, tym bardziej, ze na przyszły sezon pewnie bedzie 1040 więc reszta bedzie wyprzedawana.
Opublikowano (edytowane)

Mio możesz od razu skreślić. Nie wgrasz żadnych map poza ich oficjalnymi , które są rzadko aktualizowane. Po za tym Mio do celów treningowych kompletnie odpada. Zostaje Wahoo i Garmin. Jak lubisz wozić na kierownicy "laptopa" to celowałbym w Garmina 1030 ale osobiście poczekałbym na 1040. Ja osobiście nie lubię gigantomani na kokpicie i dla tego mam 830 która ma wszystko to co 1030 tylko w mniejszym poręczniejszym  nowocześniejszym wymiarze. Przynajmniej jak śmigam po krzaczorach to jest mniejsze ryzyko uszkodzenia. A na ekranie widzę to co mam widzieć i nic więcej nie potrzeba. No ale jak lubisz po amerykańsku czyli "everything big " to 1030/1040 . Tylko ,że 1040 w wersji bundle jak wyjdzie będzie koszmarnie drogi na pewno  coś grubo ponad 3500 na starcie. Ale jak ma się rower  w cenie 40000- 50000 to co to jest. Przy rowerze w cenie  Garmina 1030/1040 to bym się mocno zastanawiał nad innym ulokowaniem środków np. w szpej a trenować to można i bez elektroniki z doskonałymi rezultatami.

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Plus taki że firmę już wybrałem i będzie to Garmin.

Dylemat mam taki, który z tych modeli wybrać,  Bundle, 830, lub 1030Plus.

1040 jeszcze nie ma, premiera nie jest pewnie nawet zapowiedziana, a ja do cierpliwych nie należę no i cena kosmos totalny.

830-nowa 1980zł można wyrwać z Rose

1030+- nowa 2780 z tego samego źródła.

Wolałbym kupić u nas, ale nikt nie chce takiej promocji zrobić.

Jeszcze pozostają używane jak nowe, wyjdzie trochę taniej, ale trzeba czekać na okazje.

1030+ spora dopłata, ale oglądając różne filmy, wywnioskowałem iż posiada lepsze mapy, możliwość edycji w trakcie z pozycji licznika,wpisywanie adresów, przerywanie kursu, globalne mapy, nie wiem co tam jeszcze poprawili, ale navi na większym ekranie na pewno lepiej wygląda. Dodatkowo lepsza bateria, zmieniony głośnik, 32GB pamięć, sugestie treningowe jakiś wbudowany wirtualny trener, co bardzo mi się podoba.

Nie wiem czy jeszcze jakieś zmiany względem 830, ale wydaje mi się że warto do nowszego dopłacić.

Opublikowano

A to pierwsze słyszę ze Garmin daje jakieś lepsze mapy w różnych modelach 

Opublikowano
Godzinę temu, worms14 napisał:

iż posiada lepsze mapy, możliwość edycji w trakcie z pozycji licznika,

Mapy we wszystkich Edge są takie same. Edge 830 programowo praktycznie niczym się nie różni od 1030+. GARMIN 830 ma nawet lepszy procek.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie w rackach jest zaznaczone że darmowe globalne mapki są nowością w 1030+, dodatkowo w czasie jazdy gdy będziemy chcieli zboczyć z kursu na frytki, to można zatrzymać bez utraty kursu, później wznawiamy nawigację z 3 opcjami do wyboru, o ile są możliwe na danej trasie, TRAILFORKS/FORKSIGHT, nie wiem jak z wyszukiwaniem POI na trasie.

Czo z tego jest w 830 nie wiem, ale jak coś czytam to wszędzie zaznaczają że to jest nowość.

Edytowane przez worms14
Opublikowano (edytowane)

W poprzednim poście trochu w błąd wprowadziłem . Jednak 1030+ dostał chip GPS taki sam jak w 830 i taki sam procek. Czyli w środku niczym się nie różni po za większą pamięcią 32 Gb i akumulatorem który musi rekompensować większy wyświetlacz. Programowo żadnych różnic. Czyli ma wszystko to co 830. A mapy do Garminów to możesz sobie wgrywać jakie totalnie chcesz  ( zrobione pod Garmina jako IMG) i nawet możesz je "przerabiać " pod siebie. To jest gigantyczny plus w porównaniu do innych producentów.

A funkcjonalność zarówno 520/820/1030  czy 530/830/1030+  możesz rozszerzać aplikacjami Connect IQ   -  tu masz podgląd       https://apps.garmin.com/pl-PL/  

A kupować to tylko nówkę i najlepiej z trzyletnią gwarancją w e- azymucie.  Z używkami bywa różnie.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Pytanie do jakich kwot oplaca sie na dzien dzisiejszy licytować poszczególne GOŁE modele na gwarancji? Np 1030 za 1400? 830 za 1000?

Opublikowano (edytowane)

Wiele zależy od kondycji/ stanu urządzenia i ile jeszcze gwarancji zostało oraz od zawartości / kompletności "opakowania" . Ciężko jest strzelić kwotą. Inaczej będzie stan idealny + wszystkie akcesoria nówki+ dodatkowo np. folia na ekranie , gumowy kondonik jakiś dodatkowy uchwyt a inaczej ciorany bez żadnej osłony , z używanymi uchwytami , itp.

Sam musisz ocenić ile jesteś w stanie dać patrząc przez pryzmat cen nówki / cen używek na różnych portalach zakupowych i tego co napisałem wyżej.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

pecio czyli co,Twoim zdaniem po za wielkością, baterią i pamięcią nie będzie różnic między 830, a 1030+?

Te same funkcje takie samo działanie programów, trening niczym się nie będzie różnił, będą te same sugestie wirtualnego trenera i te same możliwości mapy?

Opublikowano

Nie będzie różnic. 1030+ to jest podrasowana sprzętowo 1030 do poziomu 830 ( procesor i moduł GPS). 

Sam mam 830 i na górala nie chciałbym większego, zwłaszcza że najwygodniejsza pozycja  dla urządzenia  to jest ta przed kierownicą 

Opublikowano

Rozmawiałem jeszcze z infolinią tam po za właśnie wymienionymi wcześniej 3 punktami dodali  funkcje: wbudowanych treningów codziennych którą posiada tylko 1030+

Ale zgryz, masakra, muszę jeszcze raz zobaczyć te dwa urządzenia na żywo.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, worms14 napisał:

pecio czyli co,Twoim zdaniem po za wielkością, baterią i pamięcią nie będzie różnic między 830, a 1030+?

Te same funkcje takie samo działanie programów, trening niczym się nie będzie różnił, będą te same sugestie wirtualnego trenera i te same możliwości mapy?

Co do trenera to się nie wypowiem (nie porównywałem), bo mnie to totalnie w tym urządzeniu nie interesuje ( dla mnie priorytetem były funkcje nawigacyjne i dowolność w ich kształtowaniu). Co do map i nawigacji totalnie żadnych różnic fabrycznie. Ale  już nie fabrycznie to "moje ulepszenia" mapowe zostawiają w tyle fabryczne rozwiązania i to daleeeeeko. Ale jak pisałem możesz z tym tematem zrobić i u siebie jak chcesz - tu jest wielkie pole do inwencji twórczej. A co do treningowych opcji to dużo też zależy od integracji Garmina z zewnętrznymi serwisami i tu też jest spore pole do manewru  i tego ile chcesz kasy poświecić na opłaceniu dodatkowych abonamentów w tych serwisach aby "łyda ładnie puchła " 😄

Generalnie ja mam taką osobiście przypadłość ,że jak mnie coś interesuje to to kupuję, testuję , bawię się tym i jak mi odpowiada to zakup zostaje. Jak nie to korzystam z prawa do zwrotu i kupuję inny szpej  i tak w kółko aż trafię na swojego złotego grala. Na forach  czytam opinie  ,najbardziej te negatywne mnie interesują i na tym opieram swoją strategię zakupową. Oczywiście dany szpej musi być jak najbardziej umotywowany , bo ja raczej nie kupuję niczego czego przynajmniej w 70 % nie wykorzystam i nie kupuję tego do lansu tylko po to aby ułatwiać sobie rowerowego żywota. A najlepszy trening  to walenie hektarów po górach całymi dniami.   Wtedy nawet  lansiarz na  elektryku nie ma szans (zwłaszcza jak mu po 50 km aku padnie a ty jeszcze zrobisz  do tego 100 )

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Pewnie nie mieszkasz w Warszawie, co by porównać Garminy do siebie?

Opublikowano

Zamieszkuję bardzo wysokie góry, gdzie do sklepu po bułki robi się ponad 400 przewyższenia. Dla ludzi ze stolicy jestem  bacą. 😁

• Lubię to! 1
Opublikowano

Co w końcu kupujesz? Bo ja czekam na promki 1030, listopad do marzec będą za ok 320 €

Opublikowano

Cierpliwości mi brakuje i kupiłem 1030+, dziś pierwszą jazdę zaliczyłem i wszystko działa, mega szczęśliwy. W tygodniu dostanę czujniki to będzie wypas.

Chciałem dodatkowo czujnik mocy do MTB, myślałem o czymś z Ali, jednak nie mam pająka w blacie na przodzie i mam problem, tanim kosztem chyba się nie da.

Ze też mam jeden blat w XC100S bez pająka, pozostaje zakup czegoś innego, ale nie wiem na czym warto się skupić.

Opublikowano
Cierpliwości mi brakuje i kupiłem 1030+, dziś pierwszą jazdę zaliczyłem i wszystko działa, mega szczęśliwy. W tygodniu dostanę czujniki to będzie wypas.
Chciałem dodatkowo czujnik mocy do MTB, myślałem o czymś z Ali, jednak nie mam pająka w blacie na przodzie i mam problem, tanim kosztem chyba się nie da.
Ze też mam jeden blat w XC100S bez pająka, pozostaje zakup czegoś innego, ale nie wiem na czym warto się skupić.
Najtańszy miernik to xcadey za ok 800 ziko, polski inpeak to ok 1250
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za info o Inpeak, jest światełko w tunelu, mogę odesłać lewe ramię korby i zamontują czujnik, tak przynajmniej podaje ino na stronie. Problem jest taki, mój NX nie jest tam wyszczególniony. Muszę zadzwonić i się dowiedzieć czemu.

Niestety aktualny osprzęt wyklucza montaż na korbie czujnika. Poszedłem w PowerPod Lite.

Edytowane przez worms14
Opublikowano
W dniu 9.08.2020 o 05:21, worms14 napisał:

Dzięki za info o Inpeak, jest światełko w tunelu, mogę odesłać lewe ramię korby i zamontują czujnik, tak przynajmniej podaje ino na stronie. Problem jest taki, mój NX nie jest tam wyszczególniony. Muszę zadzwonić i się dowiedzieć czemu.

Niestety aktualny osprzęt wyklucza montaż na korbie czujnika. Poszedłem w PowerPod Lite.

Zadowolony z 1030 + :D?

Opublikowano

Bardzo zadowolony, jest to mistrzostwo świata i nie żałuje, bo warto dla mnie było dołożyć do większego ekranu, działa wyśmienicie, choć jeszcze nie ogarniam wszystkiego, trochę to potrwa zanim się nauczę.
W wtorek będę miał już wszystko do niego, czekam na PowerPod, i wtedy już Garmin powinien mieć wszystko by prowadzić jakieś porady co do treningu.

Opublikowano

W dniu 8.08.2020 o 23:12, worms14 napisał:

Jest opcja aby średnia kadencja była wyliczana tylko na podstawie momentów w których faktycznie "kręcimy" ?