Skocz do zawartości

Trenażer pod rower MTB

xmacx3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim

Planuję zakup trenażera w przeciągu 2 miesięcy. Jeżdżę na rowerze z Decathlonu za 800zł, więc nic wyszukanego, ale jeszcze starcza. Chciałbym przeznaczyć ten rower na potrzeby trenażera, a w teren kupić coś innego.
Trenażera nigdy nie używałem, ale na pewno chcę, żeby miał funkcje smart. Myślałem o Tacx Elite, ewentualnie Vortex.
Tutaj rodzą się pytania. Czy ktoś miał do czynienia z jazdą na trenażerze i rowerze MTB? Co w takim przypadku z oponą? Da się znaleźć pasującą pod koło do MTB czy trzeba zmieniać całe koło? Wszystkie podpowiedzi, sugestie, uwagi mile widziane smile.png

Opublikowano (edytowane)

No cóż, jak to w życiu - warto raz a dobrze. W końcu taki sprzęt kupuje się na kilka lat.  Polecam  trenażery smart+directdrive (są ciche).

Wtedy zdejmujesz tylko  tylne koło z roweru i zakładasz kasetę na trenażer  (jesli jej nie posiada) dokładnie taką jaką masz w rowerze (moze byc ta z roweru) 8-11 przełożeń.

Ja używam (oczywiscie w sezonie zimowym)  Wahoo Cickr Core + stary góral 26" (Wheeler) 3x9 (bo jest nieduży)

Do tego Rouvy i śmigam  po pięknych terenach całego świata (Alpy, Pireneje, Costa Brava itp).

Czasy wpatrywania w słupki juz sie skończyły ( oczywiscie niezbędne do treningu dla zawodowców i ambitnych amatorów).

Kiedyś walczyłem zwykłym na rowerku treningowym - inna epoka.

Ostatnio nawet wrzuciłem swoje lokalne trasy (zsynchronizowane z GPS) na Rouvy - w zimie bedzie fajnie też na nich pojezdzic.  Np taką :

https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/54114

Edytowane przez dfq
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) Warto pomyśleć o tym mimo że to większy wydatek.
Na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę gdybym zdecydował się nad kupno używanego (ale na gwarancji na pewno) trenażera DD?

Oczywiście czekam na kolejne opinie :)

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gwarancja (możliwość zwrotu)  jest najwazniejsza.

Tak naprawdę czy jest on sprawny w 100% (elektronika, BT, Ant+ , sprawna mechanika itp) przekonasz się dopiero po podłączeniu i uruchomieniu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A jak wygląda podejście do klienta przy okazji korzystania z gwarancji w przypadku Tacx i Elite?
Gdzie najlepiej kupić?
Czy Decathlon jest dobrym wyborem? Znam ich politykę gwarancyjną, ale zegarka Garmina bym tam nie kupił.
Jak wygląda eksploatacja takiego trenażera? Jak co zabezpieczać, żeby starczał na możliwie długo?
Wiem że dużo pytań, ale dopiero rozpoczynam rozglądanie się za sprzętem :)

Opublikowano

Jeśli chodzi o gwarancję Decathlonu na trenażery, to kupiłam u nich 2 lata temu Tacx Flow Smart i po roku zaczął trzeszczeć. Oddałam im i od ręki oddali mi pieniądze. Kupiłam od razu u nich Tacx Vortex i póki co nie mam z nim problemów.

Co do roweru mtb i trenażera, to wystarczy kupić oponę pod trenażer i można śmigać - przez dość długo tak zimą na Giancie jeździłam. Continental robi szerokie opony pod trenażer - nazywają się Hometrainer.

Opublikowano
Jeśli chodzi o gwarancję Decathlonu na trenażery, to kupiłam u nich 2 lata temu Tacx Flow Smart i po roku zaczął trzeszczeć. Oddałam im i od ręki oddali mi pieniądze. Kupiłam od razu u nich Tacx Vortex i póki co nie mam z nim problemów.
Co do roweru mtb i trenażera, to wystarczy kupić oponę pod trenażer i można śmigać - przez dość długo tak zimą na Giancie jeździłam. Continental robi szerokie opony pod trenażer - nazywają się Hometrainer.
Jak długo masz Vortexa do tej pory?
Jakoś specjalnie trzeba o rolkę w trenażerze dbać oprócz stosowania specjalnej opony?

Opublikowano

Ja z rolką nie robię niczego i ma się dobrze. W Tacx jest ona metalowa, natomiast w Elite z takiego gumowatego tworzywa i tę właśnie można zajechać stosując zbyt wysoki nacisk/ciśnienie. Warto zatem przeprowadzać dość często kalibrację, żeby sprawdzić czy nie mamy zbyt małego lub zbyt dużego nacisku.

Vortexa mam od września 2019.

Opublikowano

ja jako,że jestem leniwy z natury wolałem kupić najtańsze możliwe koło i oczywiście oponę do trenażera, wymiana koła w rowerze to moment, który może zadecydować o przejażdżce na zewnątrz gdy pogoda dopisze lub na odwrót, czy wpiąć rower w trenażer jak za oknem wiatr i ulewa

Nie chciałoby mi się zmieniać opony w takich sytuacjach, niezależnie czy trenażer byłby smart czy nie:)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja zamierzam mieć rower raczej na stałe (chociaż nie postanowiłem jeszcze ostatecznie) w trenażerze. Do jazdy planuję na start następnego sezonu kupić inny rower.

Czy ktoś korzysta z trenażera marki Elite w połączeniu z Garminem Forerunner 945? Z tego co się orientuję to z Tacxa da się bezproblemowo zrzucić trening (w końcu niedawno Garmin kupił Tacxa). Czy równie bezproblemowo wygląda to w przypadku Elite?
Która marka według Was jest warta polecenia i jakie są główne różnice między trenażerami tych marek?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć. Zdecydowany jestem na trenażer Elite Suito natomiast nie mam pewności czy będzie kompatybilny z moim rowerem MTB. W specyfikacji trenażera jest napisane:  "Kompatybilna oś QR 130-135x5mm i Thru Axle 142x12mm" A ja u siebie mam coś co nazywa się Boost 141. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/23165/ Da się to połączyć ze sobą? Z góry dzięki.