Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie pomiary wysokości z barometru.

kapa39911

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do użytkowników zegarków Garmin.

Jak sobie radzicie ze źle działającym barometryczny pomiarem wysokości?

Słyszałem, że pod wpływem wiatru wlatujacego do otworu, z którego prowadzony jest pomiar, zegarek źle oblicza wzrost wysokości.

Mieliście takie problemy z tym?

Da się jakoś to zakryć czymś, albo przełożyć na drugą rękę urzadzenie, żeby wiatr nie zawiewal?

Opublikowano

Taki problem jak opisujesz miałem w niektórych licznikach i co ciekawe w garminach nawet tych bez mapy wysokości działa b.przyzwoicie 

Opublikowano

Pytam, bo kupiłem sobie właśnie Forerunnera i różnica pomiędzy statystykami wzrostu wysokości że Stravy, a tymi z zegarka to 50m.

Opublikowano (edytowane)

Różnica ta wynika z tego że po pierwsze czujniki barometryczne w takich urządzeniach nie są mega dokładne, po drugie ciśnienie atmosferyczne zmienia się nie tylko w funkcji  wysokości ale też w funkcji czasu (zmiany pogodowe) . Strava wylicza tą wysokość na podstawie map wysokości (topograficznych) które też nie zawsze są bardzo dokładne(uśrednienie) i często różnią się nieco między sobą. 

No cóż, zawsze pozostaje opcja (na Stravie) Adjust Elevation... 

Edytowane przez dfq
Opublikowano
7 godzin temu, vdcmike napisał:

Taki problem jak opisujesz miałem w niektórych licznikach i co ciekawe w garminach nawet tych bez mapy wysokości działa b.przyzwoicie 

Hahaha! Nie. Nie działa przyzwoicie. Działa jak chce. Przypadki gdzie miałem wzrosty po 3-5m w górę tylko dlatego że wyszedłem z pomieszczenia albo wyjechałem z miasta to norma. A dodam że mieszkam w Niderlandach gdzie na 100km przewyższenia mam co najwyżej 60m... Zależy jak dużo wiaduktów zaliczę. 

Ale do sedna. Nie da się tego zakleić żeby zaczęło wskazywać właściwy pomiar. W zegarkach z GPS barometr jest jedynie dodatkiem do pomiaru wysokości, którą gps też potrafi przekłamać.

Opublikowano

Dla pocieszenia powiem, że w licznikach igsport czy cycplus mocniejszy powiew wiatru oznacza kilkadziesiąt m wysokości... W najprostszej sigmie pure gps ktgórą użytkuję moja żona wiatr nie wpływa na wynik. W każdym razie tak jak piszesz to tylko taki dodatek jak prędkość z gps. Chcesz dokładnie to musisz sprawdzać na mapach wysokościowych. Swego czasu strava miała do ścieżki gps dopisywać wysokość.

Opublikowano

W takim razie w Wahoo mierzenie wysokości działa zdecydowanie lepiej.
Mam Roama i zmierzył on porownywalnie z danymi, które oblicza Strava i Komoot.
Spróbuje wozić zegarek jeszcze na przykład na prawej ręce, może mniejszy pęd powietrza będzie mniej zaburzal pracę wysokościomierza (czujnik znajduje się po prawej stronie zegarka i jadąc na rowerze każdy mocniejszy podmuch wiatru wpada bezpośrednio do czujnika)

Opublikowano

Taka moja mała aktualizacja.
Jeździłem dzisiaj z Wahoo i Terminem Forerunnerem 645.
Wahoo pokazało 480m przewyższenia, Garmin 333m.
Zauważyłem, że Garmin działa dobrze do momentu pierwszego podjazdu.
Startuje z wysokości 400mnpm wyjeżdżam na 700mnpm - pomiar jest w miarę spoko.
Zjeżdżam na dół z góry, następnie robię drugi podjazd i w tym momencie kończy się poprawne działanie zegarka. Zegarek zaczyna swirowac i praktycznie nie pokazuje wzrostu wysokości na następnym podjeździe.

Opublikowano

Mój Bryton 410 zaczął wysokość pokazywać dużo lepiej jak się zrobiło ciepło :D Tj. na dystansie 50-60km w temp ~20-25*C różnica względem Stravy (która dla mojego regionu pokazuje całkiem przyzwoicie porównując do map topo) to jakieś 10-30m (przy sumie 200-300m). Natomiast im chłodniej, tym różnica pomiaru robi się większa i zimą przy ~3-5*C różnice potrafiły sięgać nawet 40-50m na tych samych pętlach. Dodam, że przed każdym startem kalibruję wysokość.

Opublikowano
Mój Bryton 410 zaczął wysokość pokazywać dużo lepiej jak się zrobiło ciepło  Tj. na dystansie 50-60km w temp ~20-25*C różnica względem Stravy (która dla mojego regionu pokazuje całkiem przyzwoicie porównując do map topo) to jakieś 10-30m (przy sumie 200-300m). Natomiast im chłodniej, tym różnica pomiaru robi się większa i zimą przy ~3-5*C różnice potrafiły sięgać nawet 40-50m na tych samych pętlach. Dodam, że przed każdym startem kalibruję wysokość.
Do baro w Wahoo nie mam zastrzeżeń, pokazuje w zasadzie tak samo jak Strava.
Jednak w zegarku nie działa to za dobrze. Ciekawe jak jest w wyższych modelach typu Forerunner 945 albo Fenix.