Skocz do zawartości

Regulacja przerzutki tył - pytanie o pomoc [Wawa]

rd5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

czy ktoś miałby jutro 5 min albo zna serwis otwarty w niedziele blisko Muranowa? Rozregulowałem przerzutkę, nie wskakuje na jedynkę. Trochę od czasu do czasu haczyło na jedynce, chciałem podregulować i jest tylko gorzej. Kręciłem śrubami według instrukcji z wideo. Zastanawiam się czy to nie przeskoczyło coś w manetce - manetkę mam Sram X1, przerobiona na 12s dzięki zestawowi E-thirteen. Rano jeszcze wszystko działało.

Pozdrawiam!

Opublikowano (edytowane)

Śrubami to kręcisz tylko jak zakładasz nową przerzutkę. Śrubą baryłkową przy manetce trzeba ustawić prawidłowy naciąg linki. Wcześniej wypadałoby spojrzeć czy wózek przerzutki jest idealnie równoległy względem zębatek kasety. Zapewne pokręciłeś też śrubą ustawiającą odległość kółka prowadzącego od kasety. Ale jak to jest jakieś lepiszcze to mało kto się będzie chciał podjąć grzebania.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Wlasnie tej sruby nie ruszalem i to chyba jest blad. Znalazlem otwarty jutro serwis moze cos pomoze. Albo 20 lat temu to szlo prosciej albo ja mam coraz bardziej lewe rece.

Co do lepiszcza dzialo rano niezle. Cala przerobka polega na tym, ze zamienia sie kolko w manetce (z 11 zebami) na takie z 12ma. Zestaw wyglada na jakosciowy i firma tez przyzwoita.

https://www.ethirteen.com/products/trs-plus-12-speed-upgrade-kit

Opublikowano
9 godzin temu, rd5 napisał:

Wlasnie tej sruby nie ruszalem i to chyba jest blad. Znalazlem otwarty jutro serwis moze cos pomoze. Albo 20 lat temu to szlo prosciej albo ja mam coraz bardziej lewe rece.

Co do lepiszcza dzialo rano niezle. Cala przerobka polega na tym, ze zamienia sie kolko w manetce (z 11 zebami) na takie z 12ma. Zestaw wyglada na jakosciowy i firma tez przyzwoita.

https://www.ethirteen.com/products/trs-plus-12-speed-upgrade-kit

Na pewno pisownia przez 20 lat nie zmieniła się,  aż tak bardzo , żeby posta w takiej formie przedstawiać.