Skocz do zawartości

Garmin - atak hakerów?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, pecio napisał:

Napisaliby oficjalnie co i jak a tak to próbują tuszować przez co tracą w mojej ocenie.

Też tak uważam. Ale nie o to chyba chodzi, że to paniska, co nie robią w niedzielę, tylko po prostu to już jest sprawa kryminalna:

https://sekurak.pl/tworcy-ransomware-zadaja-od-garmina-rownowartosci-40-000-000-pln-za-odszyfrowanie-infrastruktury/

Ciekawe, czy jakieś FBI już się za to bierze. 

Opublikowano (edytowane)

hehe, wolałbyś ujrzeć komunikat ? : Zostaliśmy zhakowani. Serwery zaszyfrowane. Nieczynne do odwołania.

Tu nie ma dobrego rozwiązania. 

FBI i nie tylko. To atak na amerykańską infrastrukturę. 

Edytowane przez dfq
Opublikowano
33 minuty temu, pecio napisał:

Najbardziej mnie w.....a raczej chciałem powiedzieć denerwuje ten debilny komunikat żeby wejść za parę minutek. Napisaliby oficjalnie co i jak a tak to próbują tuszować przez co tracą w mojej ocenie.

Mam podobnie. Komunikat jest kompletnie bez sensu. Z drugiej strony nawet jak go schowasz to za chwilę znowu wyskoczy. To jakaś moda. Np. na płatnej stravie regularnie atakuj mnie komunikat o nowym edytorze tras. Fajnie, używam od samego początku i nie muszą mi o tym przypominać do kilka dni. Przecież dzisiaj da się to ogarnąć tak, że nie będę tego oglądać do rusz. 

Opublikowano

Nie wiem czy serwery na Taiwanie są pod jurysdykcją USA. Nie mniej to atak na firmę amerykańską. Bardziej to mi leży w kompetencji CIA bo to atak na hamerykę po za granicami kraju. Po za tym to raczej włos z głowy nie spadnie grupie Evil Corp. CIA , FBI czy nawet NSA to cienkie bolki do możliwości ruskich. 

Tak wolę komunikat o ataku i napis pod tytułem "nieczynne do odwołania" bo wiem wtedy jak się ustawić.

Opublikowano

Ty może wolisz, ja też,  prezes firmy która chce  uchodzić za renomowaną z pewnością nie. Takie są zasady biznesu.

Opublikowano

No to ja wrócę do sedna sprawy. Ile aktywności mogę rejestrować zanim braknie miejsca w pamięci EDGE 830? 

Opublikowano

Zauważ, że nawet synchronizując po każdej jeździe, aktywność (track) dalej pozostaje na urządzeniu.

Więc nie musisz się obawiać o to, ile masz miejsca na aktywności zanim garmin ogarnie się ze swoją infrastrukturą

Pozdrawiam

• Lubię to! 1
Opublikowano

U mnie wychodzi ze średnio jest miejsce na ok jeszcze 22700 aktywnosci

• Lubię to! 1
Opublikowano
Teraz, dfq napisał:

U mnie wychodzi ze średnio jest miejsce na ok jeszcze 22700 aktywnosci

Dobra, czyli jak do tego czasu nie ogarną to potem pora na zakup nowego Garmina ;) 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, eathan napisał:

Dobra, czyli jak do tego czasu nie ogarną to potem pora na zakup nowego Garmina ;) 

Spokojnie . Stare "wycinasz" bezpośrednio z urządzenia na przykład do folderu na dysk w komputerze i już masz miejsce oraz przy okazji archiwizację danych "historycznych".

Po niedawnej oficjalnej  bardzo lakonicznej informacji ze strony Garmina jednak obawiam się ,że są na samym końcu  (tam gdzie już przechodzi w wyrostek ROBACZKOWY) 😁 bardzo ciemnej d...y.  Chyba będą musieli wyskoczyć z tych 10 baniek o których się spekuluje. Kupujcie kto ma w planach Edge , Fenixy itp bo kolejna dostawa podrożeje o stówę.😈

Edytowane przez pecio
Opublikowano

@pecio zobacz co napisał Łabę ciut wcześniej. Może być tak, że okup oznacza inne problemy. Poza tym jednak bym się nie spodziewał podwyżki. Raczej liczę na zmasowane promocje, która przyciągnie nowych klientów lub osłodzi losy obecnych.

PS
Bądźmy szczerzy, ale 10 mln baksów to nie jest jakaś duża kasa przy takiej skali działalności. 

Opublikowano

Co to jest 10 mln $ dla Garmina? Kompletnie nic, więc mi to pachnie nieuczciwą konkurencją. Mogą zapłacić (co tylko zachęciło by sprawców do kolejnych ataków jeśli to działalność czysto kryminalna) ale mogą też spisać na straty serwery (z bandytami się nie negocjuje do nich się strzela) a użytkowników "skazać" na pełną utratę danych. W zasadzie przy odpowiednim podejściu firmy nikt nie powinien mieć pretensji. "Sorry, zaatakowali nas co mieliśmy zrobić?" Obciążenie kosztami przyszłych nabywców było by strzałem w kolano zwłaszcza przy tak śmiesznym okupie.

Opublikowano

Tylko że nawet jeśli zapłacą to mogą mieć problemy w usa - grupa, która oczekuje okupu jest na liście organizacji objetych sankcjami z którymi nie można m.in. prowadzić transakcji.

Opublikowano

To jak by Ciebie miała ścigać policja za to, że zapłaciłeś okup za swoje skradzione auto. Absurd, bo to nie jest dobrowolne "robienie interesów" a działanie pod przymusem.

Opublikowano
3 godziny temu, eathan napisał:

Jest zgoła inny problem. Musiałbym żyć jeszcze 206 lat 😂

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 godzin temu, dfq napisał:

Musiałbym żyć jeszcze 206 lat 😂

Czego w sumie serdecznie Ci życzymy. 😜 

Garmin Connect mi ruszył. 

Opublikowano

Potwierdzam aktywność się przesłała ,część "usług" ruszyła. Po koncie widzę ,że nie ma żadnych strat.

Opublikowano

Ja uważam że nie powinni płacić tego okupu, bo z bandytami się nie negocjuje. Oczywiście ja patrzę ze swojej oraz głównie perspektywy użytkowników garmina, nie wiem jakie straty mają w wojsku czy lotnictwie i to może być kluczowe dla ich decyzji. Uważam, że my sobie poradzimy bo:

- urządzenie przechowuje masę treningów we własnej pamięci

- grono z nas przesyła automatycznie treningi do innych serwerów (strava itp)

- Ci, którzy trenują na "serio" opierają sie i tak np. na treaning peaks

Opublikowano

U mnie EDGE synchronizuje się już normalnie. Jednak zegarek nie robi synchronizacji. 

Opublikowano

U mnie Fenix 3 HR się zsynchronizował. Co ciekawe na stravę nie wrzuciła się jedna aktywność (na endomondo weszło wszystko).

Opublikowano

@Bartosh robiłeś coś szczególnego, aby poszła ta synchronizacja? Czy tak po prostu samo od siebie poszło? U mnie nadal VivoActive wisi

Opublikowano
2 minuty temu, Łukasz_P napisał:

U mnie sam poszedł. 

Ciekawe bo u mnie pokazuje postęp 10% na kółeczku postępy i tak sobie wisi i wisi. Nie pomógł restart telefon ani zegarka. 

Opublikowano

Teraz tyle tych synchronizacji z całego świata jest, że może się korkować.