Skocz do zawartości

Endomondo i czujnik

KaCek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, cześć i czołem sam nie wiem skąd się wziąłem.
Mam pytanie, może głupie, ale "kto pyta - nie błądzi". Rozważam zakup licznika żeby znać konkretnie swoją prędkość bo aplikacje typu Endomondo czy Caynax Sport Tracker lecą na GPS i pokazują ciekawe rzeczy jak na przykład jazdę z prędkością Mach 6 (pilot myśliwca ze Mnie normalnie ;) ) zwłaszcza podczas przejazdu pod jakimś wiaduktem lub gdzie jest więcej drzew. Przeglądając fora, blogi i Facebooka zacząłem rozważać po prostu kupno czujnika prędkości i połączenia go z Endo. Czy jeśli kupię takowy i połączę go z apką to weźmie ona pod uwagę wskazania czujnika i będzie pokazywać prawidłową prędkość (bo raczej będzie to bardziej wiarygodne niż GPS, chyba, że się mylę) ? Im bardziej się zagłębiam w temat tym bardziej myślę, że mam rację choć może występować tu tzw. Efekt potwierdzenia 🤔 Uprzedzając: mój telefon, dzięki bogom, ma dobrą baterię a i powerbank dobry i skuteczny posiadam więc żarcie baterii telefonu nie jest problemem.

Opublikowano

Technicznie rzecz biorąc, Endopindo bierze czujniki, na pewno po BT, nie wiem czy po ANT+ też, bo mój akurat nie ma ANT+, więc nie mam jak sprawdzić. W czasie jazdy prędkość powinien wyświetlać z czujnika, ale ślad dalej idzie z GPS, więc jak się zgubi, to później i tak będzie pokazywał ci teleporty z absurdalnymi prędkościami. Nie wiem na bank co robi priorytet w przypadku Endoopindo, bo może być tak, że będziesz miał ślad nakreślony przez ściany, które objeżdżał, ale prędkość po tym skrócie będzie pasować, może być tak, że wytnie wszystko pomiędzy 2 punktami, gdzie się zgubił i wtedy masz Mach 6.

Na marginesie, Endo strasznie słabo czyta GPS. Testowałem (na tych samych trasach i na tym samym telefonie, więc warunki środowiskowe były replikowane) Endo, SportsTrackera i Stravę, do ST i Strava grały dość porównywalnie i precyzyjnie względem faktycznego śladu, Endo robił cuda na kiju.