Skocz do zawartości

Regulacja Alivio

phoba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Pisze tu, bo niedługo chyba coś mnie trafi. Rower Unibike Fusion 2019 z osprzętem Shimano Olivio. Tylna przerzutka fabrycznie miała problem z wrzucaniem na lżejsze przełożenia poczynając od 5 do 1 (najgorzej 3 i 2). Po ok.350km podregulowałem tylną baryłką i było lepiej, ale na 3ce ciągle się zacinało lub haczyło. Naciągnąłem linkę tylną baryłką jeszcze trochę, ale (niestety) ruszyłem też baryłkę z przodu, przy manetce. W efekcie na całym przekroju idąc od 9 do 1 biegi zaczęły idealnie wrzucać (nawet pod górę, pod obciążeniem - miodzio przy MTB), ale była tragedia ze zrzucaniem od 1 do 9. Znowu regulacja już tylko tylną baryłką - poprawa, ale ciągle daleko od oczekiwań. Zrobiłem jeszcze 2 kolejne regulacje i obecnie w miarę da się jechać, ale ciągle nie jest dobrze - szczególny problem idąc w dół jest od 3 do 1, a idąc w górę od 1ki na dwóch LOSOWYCH tarczach (bez żadnej regularności) odpowiedni bieg wchodzi dopiero po dłuższej chwili (ja w tym czasie robię pedałami wiatraka :)). Niejako przy okazji odkryłem, że mocne wciśnięcie dolnej manetki pozwala przejść od razu o 2 przełożenia, np z 5 na 3. Nie wiem czy tak było wcześniej i czy tak w ogóle powinno być. 

Pytanie - bawić się dalej w dostrajanie naciągu linki (tylko tylną baryłką, czy angażować się także w baryłkę przy manetce?) krok po kroku? Mam wrażenie, że lepiej niż obecnie już nie da się tego ustawić, a jest dosyć daleko od satysfakcji więc może jest jakiś sposób na "reset" przerzutki i ustawienie wszystkiego od zera?

Opublikowano

Zluzuj linkę przy przerzutce. Obie baryłki wkręć maksymalnie, a następnie wykręć jedną  z 1,5 obrotu. A potem postępuj jak w każdym filmiku odnośnie regulacji tylnej przerzutki. Tylko wybierz, która baryłką będziesz kręcić przy regulacji, bo jak jedną wkręcasz, drugą wykręcasz to rezultat może być słaby...

Opublikowano

Dzięki Kajgana. Żebym czegoś nie skopał - "wkręć maksymalnie" tzn zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, zgadza się? Bo wiem, że kręcąc tylną baryłką w lewo (czyli przeciwnie do kierunku wskazówek) naciągamy linkę. Ale nie wiem jak to działa w przypadku przedniej baryłki - też przeciwnie do wskazówek naciągamy, a zgodnie luzujemy?

No właśnie, podejrzewam, że gdy ten jeden raz ruszyłem przednią baryłkę to wszystko rozstroiłem. Teraz już wiem, że niepotrzebnie ją ruszałem.

Opublikowano
3 godziny temu, phoba napisał:

zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, zgadza się?

Tak.

W przerzutkach Alivio RD-M4000,jaka masz przy swoim rowerze,aby dobrze je wyregulować musisz skupić się na śrubce B

W filmiku poniżej 5:53.Ustaw przerzutkę tak,aby na przełożeniu 1/1,odstęp od największej koronki był bardzo mały,nawet 1-2mm.Od razu zobaczysz,że przerzutka zacznie pracować zgodnie z oczekiwaniami