Skocz do zawartości

Rama Mosso 2915TB

Khemlish

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam w planach złożyć swojego 29era. Na pierwszy ogień idzie zakup ramy. Zdecydowałem się na ramę z tematu. Koszt to 595zł + przesyłka. Tutaj już pojawiają się pytania. Czy ktoś może podać swoje opinie na temat tej ramy i czy to dobry wybór? Rama ma być w rozmiarze 19" a mój wzrost to 182 cm. Co ciekawe sąsiad ma Krossa Level 3.0 rozmiar ramy 21", wzrost 183cm i dla niego jest ok a dla mnie za duży. Dodam, że pod uwagę brałem jeszcze FORCE Grannus MTB oraz Accent Peak 29. Oczywiście jestem otwarty na propozycje innych ram.

Edytowane przez PrzeLuka
Składnia.
Opublikowano

Takie ogłoszenie mi się skojarzyło. 

Opublikowano

Co do porówniania ram to proponuję wziąć miarke i porównać wymiary ramy kolegi z tą, którą chcesz kupić. Na stronie Mosso są wszystkie wymiary.

Opublikowano
W dniu 3.07.2020 o 17:29, Khemlish napisał:

Witam.

Mam w planach złożyć swojego 29era. Na pierwszy ogień idzie zakup ramy. Zdecydowałem się na ramę z tematu. Koszt to 595zł + przesyłka. Tutaj już pojawiają się pytania. Czy ktoś może podać swoje opinie na temat tej ramy i czy to dobry wybór? Rama ma być w rozmiarze 19" a mój wzrost to 182 cm. Co ciekawe sąsiad ma Krossa Level 3.0 rozmiar ramy 21", wzrost 183cm i dla niego jest ok a dla mnie za duży. Dodam, że pod uwagę brałem jeszcze FORCE Grannus MTB oraz Accent Peak 29. Oczywiście jestem otwarty na propozycje innych ram.

Spokojnie ta rama podejdzie pod Twój wzrost. Mój syn jeździ na 17" i też jeden rower złożyłem na 17" (poszukaj w dziale nasze rowery) i powiem Ci, że ja przy moich 180 też dawałem radę na tej ramie... Co do samej ramy, jest fajna lekka i wydaję się solidna, ma takie niby wewnętrze prowadzenie linek. Pamiętaj za te pieniądze masz dropy na QR ale też ciężko za tą kasę wymagać fajerwerków. Nie wiem jak Peak-i, ale były swego czasu narzekania na te ramy (pęknięcia). Jakbyś miał pytania to pisz. 

Opublikowano

W niewiele wyższej cenie masz peaka TA albo jeszcze lepiej boost... 29er na wskazanej ramie to średniowiecze. Równie dobrze (A może lepiej) możesz kupić najtańszego markeciaka

Opublikowano (edytowane)

Nie przesadzałbym z tym średniowieczem... wszystko zależy co tam wpakujesz. Poza tym to jest zawsze dopłać tu dopłać tam... 

Edytowane przez DarekH
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Boost tyle zmienia w sztywności że szok :D Fakt, jak ktoś chce iść w topowe graty to najlepiej boost ale tak to jak nie ma się kół pod boost to bez sensu kombinować i dodawać sobie boost. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Szok mogą przeżyć inni gdy zobacżą że nie masz roweru z boost-em, bo przecież rama z boost obecnie jest trendy a cała reszta to średniowiecze. Co z tego że większość nie wie po co wymyślono boost, ważne aby go mieć bo inni też go mają, mimo że i tak założę opony w rozmiarze 2,0" a może 2,1" to chcę mieć w rowerze boost.

Opublikowano

Haha, dokładnie... a już jeździć na amorku bez kashimy, to dopiero wstyd na dzielni ;) A tak serio, rama kosztuje 500+ i tak też należy ją traktować... złożyłem rower na tej ramie, obok praktycznie jednocześnie składałem swój (już ex) rowerek na ramie Meridy 500 Lite... i żeby było śmieszniej, oba rowery sprzedałem za podobne pieniądze, pomimo tego, że Merida jest klasę wyżej jeżeli chodzi o rozwiązania techniczne i design. 

Opublikowano
5 godzin temu, DarekH napisał:

Nie przesadzałbym z tym średniowieczem... wszystko zależy co tam wpakujesz. Poza tym to jest zawsze dopłać tu dopłać tam... 

Nie. Możesz *** ramę obwiesić xtr'ami ale to nadal będzie *** rama a całość będzie wyglądała komicznie. Żeby rower tworzył jakąś spójną całość wszystko powinno być w miarę do siebie dopasowane.

Co do boosta - pomijając marketingową papkę o 21% większej sztywnoścj bocznej to boost od kilku lat jest standardem. W ciągu 3 lat sprzedaliśmy okolo 2k rowerow mtb. Wszystko było boost. Tak samo z częściami - od dwóch lat na magazynie lokalnym nie znajdę widła, kół czy korby nie-boost. No i patrząc po wyprzedażach widuję więcej ciekawych ofert w booście (widły i koła).

Jest jeszcze kwestia TA którą niezależnie czy boost czy nie warto.mieć.

Tak więc jeśli celem jest złożenie absolutnie taniego roweru to możesz kombinować ale cały i tak.kupisz taniej. Jeśli chcesz coś skrojonego pod siebie to przyzwoita rama jest podstawą. 

Opublikowano
4 godziny temu, vdcmike napisał:

Co do boosta - pomijając marketingową papkę o 21% większej sztywnoścj bocznej to boost od kilku lat jest standardem. W ciągu 3 lat sprzedaliśmy okolo 2k rowerow mtb. Wszystko było boost. Tak samo z częściami - od dwóch lat na magazynie lokalnym nie znajdę widła, kół czy korby nie-boost. No i patrząc po wyprzedażach widuję więcej ciekawych ofert w booście (widły i koła).

Prawda, tutaj się zgodzę, bo jak widzę to wszystko boost, dobre promocje to też tylko boost praktycznie. Nie mniej, jak ktoś ma dobre -bardzo dobre koła na osiach 100 i 142mm to przecież są adaptery :) Powiem tak, fajnie mieć boost, ale jakbym miał ofertę dobrej ramy pod oś 142x12mm to bym ją brał niż na siłę szukał boost. Pamiętaj, że nawet jak stado ludzi kupuje rowery na booście to nie znaczy że inne ramy z systemem 142x12mm to jakieś zło wcielone i tandeta, pełno jest super ram, starszych z tą osią. Oś 135x9QR to fakt, już taki system "wymarły" i tutaj jest różnica między osia sztywną a szybkozamkaczem.

Kolejna sprawa to rodzaj klienta, jak ktoś chce gotowy rower to kupuje tak jak piszesz gotowy rower i wio. Ja tylko raz kupiłem rower cały a potem sam wszystko składam według mojego widzimisię i mojego doświadczenia jak idzie o części. Takich "składaczy" jak ja jest pełno i nie koniecznie szukają boostowych ram :) 

4 godziny temu, vdcmike napisał:

Nie. Możesz *** ramę obwiesić xtr'ami ale to nadal będzie *** rama a całość będzie wyglądała komicznie. Żeby rower tworzył jakąś spójną całość wszystko powinno być w miarę do siebie dopasowane.

Nooo hehe coś w tym jest, ja miałem rower na SLX - XT z ramą z analoga Cube to troszkę rama odstawała :D 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tym że ta rama to koszt 600zł a Peak 29 Boost to 1300zł przy czym waga jednej i drugiej jest praktycznie identyczna, teraz mam za przeproszeniem 💩 rower o wadze 19,5kg napędem 3x6 i amoru, który nie działa a dodam że skręcane jest to na nakrętki i szpilkę czy jak to się tam nazywa (nie szybkozamykacz). W koszcie ramy Peak 29 Boost mam Mosso 2915TB + Mosso M5FCB do tego chcę napęd Sram gx eagle 1x12. Inną sprawą jest to że im więcej czytam tym więcej zastanawiam się nad rowerem typu Gravel, większość tras jakie pokonuję to chodniki oraz ścieżki rowerowe czasami ulica.