NRG Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Hej, przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które nurtuje mnie od kilku dni. Mianowicie, mam w domu pompkę Park Tool PFP 8 (stojąca pompka serwisowa z manometrem). Zawsze polegałem na jej wskazaniach podczas pompowania kół. Jakiś czas temu przesiadłem się na tubeless i by przypadkiem nie przesadzić z za niskim ciśnieniem do jazdy, zakupiłem sobie elektroniczny manometr Topeak tak żeby od czasu do czasu sprawdzić jak stoję z ciśnieniem w kołach. Przy ostatnim dopompowaniu wg PT, dobiłem 1.9bar (~30psi). Sprawdzając manometrem Topeak, wyszło 2.3bar (~34psi). Różnice chyba niewielkie, ale bardziej zastanawia mnie którym wskazaniem dać wiarę. Macie jakiś sposób na sprawdzenie obydwu manometrów (analogowy z pompki i cyfrowy) by określić który podaje prawidłowe wartości?
Gość Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Może podjedź na ze dwie stacje benzynowe i sprawdź na ichniejszych kompresorach. Któreś wyniki się pokryją i wtedy będziesz mieć pewność.
Franz Mauer Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Moim zdaniem ciśnieniomierz jest dokładniejszy, ponieważ w pompce wąż powoduje przekłamanie. Pomiar w pompce masz na początku węża... 1
Accent_Szaj Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 35 minut temu, Franz Mauer napisał: ponieważ w pompce wąż Dokładnie to miałem napisać No i to że temat już był,tylko z manometrem Schwalbe
Frost Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Różnica między 1.9 a 2.4 to niebo a ziemia chyba, że ktoś ma twardy tyłek i nic go nie rusza. Mam podłogówkę Lezyne ale i tak zawsze jak pompuje to do 2-3Bar i potem upuszczam manometrem Topeaka do wartości jaka mnie na dany dzień interesuje.
mareq Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Kompresory na stacjach benzynowych też różnie pokazują. Z reguły więcej niż nabiją faktycznie. Powiedzcie mi jakim cudem według was wąż ma przekłamywać pomiar??? Toż to herezja .
Frost Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 6 minut temu, mareq napisał: Kompresory na stacjach benzynowych też różnie pokazują. Z reguły więcej niż nabiją faktycznie. Powiedzcie mi jakim cudem według was wąż ma przekłamywać pomiar??? Toż to herezja . Podłącz krótki wąż do manometru i bardzo długi, zastosuj jako źródło ten sam kompresor/pompkę. Sprawdź co się stanie.
mareq Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 No właśnie nic się nie stanie, jak do kompresora podepniesz wąż 1m a potem go zamienisz na 20m to ciśnienie nadal będzie to samo. Problemem nie jest długość węża tylko to że pojemność cylindra pompki jest mała i im dłuższy wąż tym do mniejszego ciśnienia jesteś w stanie napompować. To czy pomiar ciśnienia zrobisz na początku czy na końcu węża nie ma znaczenia. Jeśli podłączysz manometr do koła rowerowego bezpośrednio czy przez długi wąż da ci oczywiście różne odczyty, bo dojdzie objętość powietrza w wężu i ciśnienie z koła i węża się wyrówna. To tak jakbyś upuścił powietrze z opony.
Frost Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Im większa długość przewodu tym większe opory i spadki ciśnienia i dlatego są odpowiednie kalkulatory m. in. spadków ciśnienia ze względu na długości połączenia. Sam to potwierdziłeś w kolejnym zdaniu. Ten sam kompresor będzie musiał pompować więcej jeśli w ogóle będzie w stanie aby na wyjściu 20 metrowego przewodu uzyskać takie samo ciśnienie jak na wyjściu ze źródła ciśnienia. M in dlatego kalkuluje się spadek ciśnienia aby uzyskać odpowiednie wartości na pistolecie w komorze lakierniczej bo długość przewodu i jego średnica ma znaczenie.
Kajgana Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że manometr w pompce pokazuje ciśnienie w momencie pompowania, bo trzeba pokonać opór zaworu. A manometr w rltakim elektronicznym mierniku zwalnia zawór mechanicznie. Do tego brak kalibracji, rozszerzalność przewodu. To wszystko daje nam pomiary bardzo orientacyjne.
mareq Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Godzinę temu, Frost napisał: Ten sam kompresor będzie musiał pompować więcej jeśli w ogóle będzie w stanie aby na wyjściu 20 metrowego przewodu uzyskać takie samo ciśnienie jak na wyjściu ze źródła ciśnienia. M in dlatego kalkuluje się spadek ciśnienia aby uzyskać odpowiednie wartości na pistolecie w komorze lakierniczej bo długość przewodu i jego średnica ma znaczenie. Jest to prawdą, gdy na drugim końcu mamy wypływ powietrza (np przez pistolet). Gdy robimy tylko pomiar ciśnienia to w chwilę po podłączeniu węża ciśnienie się stabilizuje i nie ma żadnego przepływu. W całym wężu panuje takie samo ciśnienie.
Kajgana Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Ale pompka po podłączeniu wskazuje zero. Dopiero "dmuchnięciem" odblokowuje aż zawór.
barto125 Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 8 godzin temu, mareq napisał: Kompresory na stacjach benzynowych też różnie pokazują. Z reguły więcej niż nabiją faktycznie. Z tym się zgodzę, ostatnio przed przeglądem napompowałem w aucie wszystkie koła do 2,5, na przeglądzie było 1,5, a jak sprawdzałem swoim manometrem to 1,6 pokazywało.
Rekomendowane odpowiedzi